• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Mardin’de bir girişimci 500 yıllık evini kafeye dönüştürdü

GÜNDEM 7.12.2022 13:55:07 0
Mardin’de bir girişimci 500 yıllık evini kafeye dönüştürdü

Mardin’de bir girişimci 500 yıllık evini kafeye dönüştürdü

Bir zamanlar İstanbul için söylenen ‘taşı toprağı altın oldu’ sözü, artık Mardin için söyleniyor. Kentte butik otellere, kafe ve restoranlara rağbet artınca, Mardin evleri altın gibi değerlendi.
İnanç ve kültür turizmi çerçevesinde dünyanın gözde merkezi haline gelen Mardin’de son yıllarda önemli değişimler yaşanıyor. Kentte yılda ortalama 3 milyon üzerinde yerli ve yabancı turist gelmeye başlayınca tarihi evlerin sahipleri de evlerini restore ederek, kafe veya butik otellere dönüştürüyor.
Mardin’de turizm sektörüne hizmet vermeye başlayan 500 yıllık tarihi evin sahibi Tufan Kırmızıoğlu, evini 300 bin TL’ye restore ederek, kafeye dönüştürdü.
Eşi ve çocukları ile birlikte işleten Tufan Kırmızıoğlu, kadim kent Mardin’de son yıllarda turizm alanında önemli değişimler yaşadığına dikkat çekti. Kırmızıoğlu, 'Mardin’de son yıllarda artan turizm potansiyeli karşısında kentin ihtiyacı olan kafe ve butik oteller hızla açılmaya başlandı. Biz de bu ihtiyaca binaen 500 yıllık tarihi evimizi 300 bin TL para harcayarak restore ettik. Kafeye dönüştürüp Mardin turizminin hizmetine açtık' dedi.
500 yıllık tarihi konakta şark köşesi, doğal mağarası, odun sobası üzerinde meşe palamudu, kestanesi, yöresel mırra kahvesi ve sıcak-soğuk içecekler ile hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Kırmızıoğlu, 'Kafeyi eşim ve çocuklarımla birlikte işleteceğiz. Burası tam bir aile kafe olarak hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız ailece buraya gelip odun sobası sıcaklığı ile kestaneleri, meşe palamutlarını yiyip, çaylarını kahvelerini rahatlıkla içebilir. Ayrıca şark köşeli doğal mağaramızda da misafirlerini ağırlayabilirler' şeklinde konuştu.
Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan insanların bir arada yaşadığı Mardin, şimdi bu çok kültürlülüğü turizme yansıtmaya başladı. İnanç ve kültür turizminde yaşanan gelişme eski taş evlerin ve binaların değerini hızla yükseltti.
Tarihi kentte çekilen sinema ve diziler Mardin’i adeta film platosuna çevirerek turizme önemli katkı sağladı. Söz konusu gelişmeler sebebiyle Mardin’e son 5 yılda gelen turist sayısında büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl 3 milyon turistin geldiği Mardin’e bu yıl 5 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist gelmesi bekleniyor.
[gallery ids=',66779,66780,66781,66782,66783']

Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL ceza

İşgalcilerin saldırılarında 3 gazeteci daha şehit oldu

Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem

Ambulansa yol vermeyen düğün konvoyuna ceza yağdı

Hindistan'da yangın: 17 ölü

Hindistan’da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Alkollü sürücü şarampole devrildi: 4 yaralı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, rüzgar ve toz taşınımı uyarısı

Siyonist rejim Batı Şeria'nın ilhakına hukuki zemin hazırlıyor

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli sağanak yağış uyarısı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu katletti

Şanlıurfa'da ‘Gazze için nöbet’ programı düzenlendi

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Avrupa Konseyi Başkanı Costa: Gazze'deki sivil katliamı ve abluka derhal sona ermeli

Gazze Hükümeti: Son 48 saatte 200'den fazla şehit, 300 bin kişi zorla yerinden edildi

HAMAS: Sığınmacıların çadırlarını hedef alan saldırı, Netanyahu'nun faşist vahşetinin yansımasıdır

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ