• BIST 100

    10273,33%0,83
  • DOLAR

    39,85% 0,19
  • EURO

    46,80% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4260,32% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6797,39% -0,38

Mardin’de emlak piyasasında durgunluk devam ediyor

19 Aralık 2024, Perşembe 05:45
19 Aralık 2024, Perşembe 05:45
Mardin’de emlak piyasasında durgunluk devam ediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlakçı Umut Kanioğlu, Mardin genelinde emlak piyasasının hem durgun olduğunu hem de fiyatların düşüşe geçtiğini belirterek, yılbaşından sonra da durgunluğun devam etmesini beklediklerini belirtti.

Yaşanan ekonomik sorunlar ve hükümetin faiz politikası nedeniyle emlak sektöründe ciddi oranda bir durgunluk yaşandığını dile getiren Emlakçı Umut Kanioğlu, durgunluğun devam edeceğini kaydetti.

Kanioğlu, Mardin’de emlak piyasasının durgun olmasındaki en büyük nedenin, yeni atanan öğretmenlerin görev zorunluluğu kararından kaynaklandığını ifade etti.

Kentte emlak piyasasında hem satılık hem de kiralık konutlarda yavaş yavaş düşüşün yaşandığını belirten Kanioğlu, “Mardin’de öğretmen atamalarının 3 yıl görev yapma zorunluluğu kararı nedeniyle, piyasa durgun durumda. Emlak fiyatları satılık ve kiralık olarak yavaş yavaş düşüşe geçti. Fiyatların düşmesinin nedeni öğretmenlerin tayin, atama zorunluluğu ve inşaat sektörünün aşırı derecede artmasındandır. İnşaat sektörünün bu noktaya gelmesinin büyük nedeni de son zamanlarda yapılan 2+1 ve 1+1 dairelerin çoğalmasıdır.  Bu durum, kiralık dairelerin artmasını etkiler.” dedi.

Kanioğlu, Suriyelilerin kendi topraklarına dönmeye başlamasıyla kentte emlak piyasasının ciddi manada etkileneceğini aktararak, “Son zamanlarda Suriyelilerin gideceğinin konuşulmasından ötürü de piyasanın durgun olmasını ve kiralarda düşüş yaşanmasını etkiledi. Mardin’de ikamet eden Suriyelilerin çoğu henüz gitmediğinden emlak noktasında şu an herhangi bir etkisi olmadı. Mardin genelinde 60 bine yakın Suriyeli mülteci yaşıyor. Onların gitmesi, emlak fiyatlarını ister istemez etkiler. Sadece Mardin merkez değil, birçok ilçede de etki oluşacaktır.  Suriyeli ailelerin olası dönüş durumunda ise eski yerleşim yerlerindeki kiralarda düşüşler yaşanacağı gibi 60 bin nüfusun gitmesi düşünüldüğünde nüfus hesabına oranla 6 bin dairenin boş kalması demektir.” şeklinde ifade etti.

Emlak fiyatlarındaki düşüşün yılbaşından sonra da devam edeceğini belirten Kanioğlu, “Yılbaşından sonra da fiyat düşüşü ve piyasa durgunluğunun devam edeceği öngörüsündeyiz. Son zamanlarda fiyat olarak piyasanın durgunluğu zaten mevcuttu. Suriye’nin son durumuna bakıldığında ister istemez yurda dönüşler olacağı için piyasa etkilenecektir. Şu an nakit parası olan için ev almak avantajlıdır. Düşüş noktası durgunluk dönemi, her zaman yatırım yapmak için en iyi noktadır. Nakit parası olan için alım fırsattır. Kredi faizleri, yüksek olduğundan dolayı halk ister istemez zorlanıyor. Dolayısıyla nakit parası olanlar ev almayı düşünüyorlarsa şu an ev almalarını tavsiye ederim. Faizler ciddi manda yüksek. Yüksek olduğu için de alım gücünü düşürüyor. Ekstradan maliyet çıkıyor. Bundan dolayı halkımız kredi ile ev almayı tercih etmiyor. Bir yıl içinde yapılan satışlardan sadece 45 tanesinde krediyle satış gerçekleşiyor.” ifadelerini aktardı. (İLKHA)

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Girit’te orman yangını

Antalya'daki orman yangınlarında 53 hektarlık alan zarar gördü

Şırnak’ta Hz. Nuh'u anma etkinliği düzenlenecek

Güney Kore'nin yeni başbakanı belli oldu

Batman'da kuaförler dernekleşti: Mesleki sorunlara ortak çözüm arayışı

Sultangazi Kent Ormanı'ndaki yangın kontrol altına alındı

Merkez Bsı rezervleri azaldı

Bingöl Umut Kervanı’ndan 8 milyon TL’lik yardım

Endonezya'da feribot kazası: 4 ölü, 38 kayıp

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme

Yeşilyurt'ta geçici elektrik abonelik başvuruları başladı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın görüşmesine ilişkin açıklama

İşgalciler 6'sı öğrenci 21 Filistinliyi esir aldı

Meteoroloji’den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'ya 400 milyon TL değerinde eğitim kompleksi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı