• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Mardin'de Gazze için basın açıklaması düzenlendi

26 Aralık 2025, Cuma 15:53
26 Aralık 2025, Cuma 15:53
Mardin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye Gençlik Vakfı Mardin Temsilciliği tarafından Mardin'in Artuklu ilçesinde Cuma çıkışında Gazze'de yaşanan soykırıma karşı basın açıklaması düzenledi.

İşgalci siyonist rejim, 7 Ekim 2023'ten bu yana ABD desteğiyle Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürürken, iki yıla yaklaşan süreçte yaklaşık 71 bin Filistinli şehit oldu, 171 binden fazla kişi yaralandı.

Devam eden soykırıma karşı Türkiye Gençlik Vakfı Mardin Temsilciliği tarafından cuma çıkışında basın  açıklaması düzenledi.

Şakir Nuhoğlu Camii önünde yapılan basın açıklamasını Türkiye Gençlik Vakfı Mardin İl Başkanı Emin Kurtay okudu.

Kurtay, bugün Gazze’de yaşananların bir 'Gündem maddesi' değil, modern zamanın gözlerinin önünde gerçekleştirilen tarihe utanç vesikası olarak geçecek bir insanlık sınavı olduğunu aktardı.

Kurtay, "Gazze’de iki yılı aşkın süredir devam eden insani yıkımın, uluslararası hukuk ihlallerinin ve sistematik hak gasplarının normalleştirilmesine karşı kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğumuzu yerine getirmek için buradayız. Basın açıklamamız, insanlık onurunun ve hukukun asgari müştereklerinin hatırlatılmasıdır. Bugün Gazze’de yaşananlar bir 'Gündem maddesi' değil; modern zamanın gözlerinin önünde gerçekleştirilen, tarihe utanç vesikası olarak geçecek bir insanlık sınavıdır. Bu sınavın kaydı; yalnızca haber bültenlerinin satır aralarında değil, vicdanlarda ve uluslararası kurumların 'Unutkan' hafızasında tutulmaktadır. Ve ne yazık ki bu sınavda ağır bir 'Çifte standart' uygulanmaktadır. Uluslararası kuruluşların yayımladığı güncel durum raporları, Gazze’deki insanî tablonun hâlen kırılgan olduğunu göstermektedir." ifadelerini kullandı.

"Ateşkesten bu yana 394 kişinin hayatını kaybetti, bin 75 kişi yaralandı"

İki yılı aşkın sürede Gazze'de 70 bini aşkın Müslümanın şehit olduğunu ifade eden Kurtay, "BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) 18 Aralık 2025 tarihli raporunda, Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak 7 Ekim 2023’ten bu yana 70 bin 668 can kaybı ve 171 bin 152 yaralı bildirilmektedir. Aynı raporda, ateşkes döneminde dahi can kaybının sürdüğü; ateşkesten bu yana 394 kişinin hayatını kaybettiği, bin 75 kişinin yaralandığı ve enkaz altından 634 cenazenin çıkarıldığı aktarılmaktadır. Raporda, kış koşullarının ve fırtınanın etkisiyle yaklaşık 55 bin haneyi etkileyen sel/taşkın vakaları, kıyı bölgelerinden 370 ailenin tahliyesi, binlerce acil çağrı ve yıkım taşıyan yapılara ilişkin veriler paylaşılmaktadır. Yine aynı raporda, tıbbi tahliye bekleyen hastalara ilişkin kritik bilgi yer almakta; Temmuz 2024-28 Kasım 2025 arasında tahliye beklerken bin 92 hastanın hayatını kaybettiği ve Gazze’de 18 bin 500’den fazla hastanın hâlen tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu bildirilmektedir." şeklinde belirtti.

"Gazze’de en az 1,6 milyon kişinin (hâlen yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşamakta"

Gıda ve temiz suya erişimde ciddi sorunlar yaşadığını dile getiren Kurtay, "Gıda güvenliği ve beslenme alanındaki raporlar ise 'Geçici iyileşme' başlığının kolay bir rehavete dönüşmemesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır: Birçok uluslararası kuruluşun ortak açıklamasına göre, Ekim 2025’te ilan edilen ateşkes ve artan erişimle birlikte 'Kıtlık' sınıflaması gerilemiş olsa da, Gazze’de en az 1,6 milyon kişinin (nüfusun yüzde 77’si) hâlen yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşadığı; 100 binden fazla çocuğun ve 37 bin hamile/emziren kadının Nisan 2026’ya kadar akut yetersiz beslenme riski taşıdığı bildirilmektedir.  Aynı açıklamada, ateşkes sonrası 730 binden fazla kişinin yerinden edildiği, altyapı yıkımının ve temel hizmetlere erişim kısıtlarının sürdüğü; ayrıca hanelerin önemli bölümünün gıda ve temiz suya erişimde ciddi sorunlar yaşadığı vurgulanmaktadır." dedi.

Kurtay, Gazze'de insani krizin hala devam etmesi uluslararası düzenin "itibar kaybı" yaşadığının göstergesi olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze’de yaşam, 'Normalleşme' değil; hayatta kalma mücadelesi üzerinden sürmektedir. Uluslararası hukuk; güçlüye kalkan, zayıfa verilen sus payı olmamalıdır. İnsan hakları söylemi; yalnızca rahat coğrafyaların dekoru olarak görülmemelidir. Bugün Gazze’de sivillerin korunması, sağlık sisteminin ayakta tutulması, gıda ve suya erişim gibi en temel başlıklar hâlâ tartışma konusuysa; burada yalnızca bir 'Kriz' değil, aynı zamanda uluslararası düzenin 'İtibar kaybı' yaşanmaktadır. Bugün, yaşadığımız iletişim çağında; bir çocuğun soğukta can verdiği haberini 'Akış' içinde tüketebiliyorsak, burada bir sorun vardır! Bir toplumun ihtiyaç duyduğu 'İnsani yardım' kavramı bile süslenerek tartışmalı hâle getiren 'Prosedürler' var ise burada bir sorun vardır! Bu çağrımız; bir ülkeye, bir halka, bir kuruma karşı 'Önyargı' değil; insan hayatını merkeze alan evrensel bir tutarlılık talebi içermektedir."

Basın açıklamasına vatandaşların ve protokol temsilcilerin yanı sıra Mardin Valisi Tuncay Akkoyun da katıldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.

ABD-Tayvan Ticaret Anlaşması İmzalandı

Erzurum merkezli “phishing” dolandırıcılığı operasyonunda 68 şüpheli yakalandı

Dolandırıcılık şebekesine operasyon: 22 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizin azmi bize güç veriyor

Manisa’da aşırı yağış ve sel sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor

Antalya Havalimanı'nda korku dolu anlar

Rusya, ABD ve Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turu Cenevre'de

e-YDS yarın yapılacak

Erzurum’da 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Hindistan'da fillerin ezdiği 6 kişi öldü

Bursa'da hatimle teravih kılınacak camiler duyuruldu

Yüksek gerilim hattından kopan teller yürekleri ağza getirdi

Antalya’da bir haftada 1.653 şüpheli yakalandı

Doğunun Nabzı’na 11. Yıla Anlamlı ve Kalıcı Bir Yeşil Miras

YÖK ile TSE arasında “standardizasyon” konusunda iş birliği protokolü imzalandı

Millî Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi takvimi açıklandı

Bakan Kurum: 10 bin 340 sosyal konutun hak sahipleri belirlendi

Bursa’da selde mahsur kalan aile kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü