10602,96%2,28
40,39% -0,01
47,14% 0,22
4397,64% 1,10
7002,54% 0,77
Osmanlı arşivleri ve tarihi fotoğraflarla belgelenen Kerbela şehidi Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın türbesi, Mardin’de duvarla örülü halde bulunuyor.
Mardin'de, Osmanlı arşiv belgeleri ve 1930’lu yıllara ait fotoğraflarla desteklenen araştırmalar sonucu, Kerbela şehidi Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’a ait olduğu belirtilen türbenin gün yüzüne çıkarılması bekleniyor. Türbenin bulunduğu alanın, 2019 yılında bir duvarın yıkılmasıyla ortaya çıkan çeşme eyvanının yanı başında yer aldığı belirtiliyor.
Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, türbenin açığa çıkarılması için yetkililere çağrıda bulundu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, şu ifadeleri kullandı:
“Osmanlı Devlet Sarayı olarak inşa edilen, hükümet konağı olarak kullanılan binanın hemen yanı başındayız. Hem Osmanlı hem de Artuklular yönetim sistemini hep bu alanda kurdu. Hükümet konaklarını, Artuklular’da devlet saraylarını şehri inşa edenler bu merkezde kurdular. Onun da hikmetini bugün şöyle anlıyoruz ki; Kerbela şehidimiz Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar’ın ve Kudüs, haçlıların eline geçmeden hemen önce kutsal emanetleri Mardin’e getiren Emüniddin Sökmen Bey'in, Kadem-i Şerif olan kutsal emaneti de bir dönem burada muhafaza edildiğine dair tespitlerimiz var.”
“Yıllar süren araştırmalar neticesinde yüzde yüz doğru bilgilere ulaşıldı”
Osmanlı arşivlerine ulaşıldığını belirten Yüksel “Hüsamettin Timurtaş’ın yaptırdığı El Gazi Mescidi yıkıldıktan sonra Kadem-i Şerif Hatuniye Medresesi’ne nakledildi. 2019’un şubat ayında duvarın yıkılmasıyla tespit edilen kültürel mirasımız ile ilgili yaptığımız çalışmalarda 1930’lu yıllarda çekilmiş fotoğraflara ulaştık. Fotoğraflarda gerek El Gazi Mescidi’nin gerekse El Gazi Mescidi yıkıldıktan sonra Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar türbesinin çok açık ve net göründüğü fotoğraflar elde ettik. Ulaşılan fotoğraflardan sonra atama, tayin gibi 8 adet Osmanlı arşiv belgesine ulaştık. Muhammed El Faris ismi Osmanlı arşiv belgelerinde çok açık ve net bir şekilde geçiyor. Araştırmacı-Yazar Nihat Ayanoğlu’nun 2 yıl süren araştırmalarında binlerce kitabı tarayarak elde ettiği bilgiler sonucunda bilimsel gerçekliği yüzde yüz olacak şekilde Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar’ın Kerbela şehidi olduğunu, Habeşistan’a göç eden ilk kafilede dünyaya gelen bir bebek olduğunu, Muhammed ismini almış bebeklerden birisi olduğunu, Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a biat eden 3 çocuktan biri olduğunu, bilimsel kaynaklar ışığında tespit etti.” ifadelerini aktardı.
Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın abisinin mezarının da Batman’da olduğu bilgisini aktaran Yüksel “Ayrıca Muhammed El Faris’in varlığını 100 yıl aradan sonra yeni tespit ettik belki. Fakat Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın abisi Abdullah’ın Türbesi Hasankeyf’te ve ziyarete açıktır. Burada Muhammed El Faris Hazretlerinin de türbesinin ziyarete açılmasını ümit ediyoruz. Bu konuda Mardin valimizin yoğun çabaları var ve o çabaları en kısa zamanda gerçekleşecektir diye ümit ediyoruz.” dedi.
İbrahim Yüksel “Çoğu kişinin aklına şu soru gelebilir: Kerbela şehidinin mezarı neden Mardin’dedir? Kerbela hadisesinde Hazreti Hüseyin ve 72 sahabimizin muhasara altında kaldığı dönemlerde aç ve susuz bırakılan birçok sahabe vasiyet etmiştir: ‘Ola ki biz burada şehit düşersek sakın ha bizi bu beldede defnetmeyin, bizi emin İslam beldelerinde defnedin’ şeklinde vasiyetleri var. Bu kapsamda Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın da vasiyeti üzerine naaşı Mardin’de defnedilmiştir. Diyarbakır’a götürülen Kerbela şehidi sahabelerin bilgileri bizde mevcuttur.” ifadeleriyle türbenin Mardin’de olmasının gerekçesini paylaştı.
Yüksel, tüm bu tarihi ve arşivsel deliller ışığında, türbenin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve ziyarete açılması yönündeki taleplerini yineledi. (İLKHA)