• BIST 100

    10953,68%3,26
  • DOLAR

    41,94% -0,14
  • EURO

    48,82% -0,17
  • GRAM ALTIN

    5557,81% -0,27
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Mardin’de Kerbela şehidinin türbe ve mezarının gün yüzüne çıkarılması bekleniyor?

21 Temmuz 2025, Pazartesi 14:34
21 Temmuz 2025, Pazartesi 14:34
Mardin’de Kerbela şehidinin türbe ve mezarının gün yüzüne çıkarılması bekleniyor?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Osmanlı arşivi ve birçok araştırmalar neticesinde vasiyet üzerine Mardin’e getirilen Kerbela şehitlerinden Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın türbe ve mezarının üzerine duvar örülü olduğu için gün yüzüne çıkarılması bekleniyor. Konu hakkında konuşan

Osmanlı arşivleri ve tarihi fotoğraflarla belgelenen Kerbela şehidi Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın türbesi, Mardin’de duvarla örülü halde bulunuyor.

Mardin'de, Osmanlı arşiv belgeleri ve 1930’lu yıllara ait fotoğraflarla desteklenen araştırmalar sonucu, Kerbela şehidi Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’a ait olduğu belirtilen türbenin gün yüzüne çıkarılması bekleniyor. Türbenin bulunduğu alanın, 2019 yılında bir duvarın yıkılmasıyla ortaya çıkan çeşme eyvanının yanı başında yer aldığı belirtiliyor.

Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, türbenin açığa çıkarılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, şu ifadeleri kullandı:

“Osmanlı Devlet Sarayı olarak inşa edilen, hükümet konağı olarak kullanılan binanın hemen yanı başındayız. Hem Osmanlı hem de Artuklular yönetim sistemini hep bu alanda kurdu. Hükümet konaklarını, Artuklular’da devlet saraylarını şehri inşa edenler bu merkezde kurdular. Onun da hikmetini bugün şöyle anlıyoruz ki; Kerbela şehidimiz Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar’ın ve Kudüs, haçlıların eline geçmeden hemen önce kutsal emanetleri Mardin’e getiren Emüniddin Sökmen Bey'in, Kadem-i Şerif olan kutsal emaneti de bir dönem burada muhafaza edildiğine dair tespitlerimiz var.”

“Yıllar süren araştırmalar neticesinde yüzde yüz doğru bilgilere ulaşıldı”

Osmanlı arşivlerine ulaşıldığını belirten Yüksel “Hüsamettin Timurtaş’ın yaptırdığı El Gazi Mescidi yıkıldıktan sonra Kadem-i Şerif Hatuniye Medresesi’ne nakledildi. 2019’un şubat ayında duvarın yıkılmasıyla tespit edilen kültürel mirasımız ile ilgili yaptığımız çalışmalarda 1930’lu yıllarda çekilmiş fotoğraflara ulaştık. Fotoğraflarda gerek El Gazi Mescidi’nin gerekse El Gazi Mescidi yıkıldıktan sonra Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar türbesinin çok açık ve net göründüğü fotoğraflar elde ettik. Ulaşılan fotoğraflardan sonra atama, tayin gibi 8 adet Osmanlı arşiv belgesine ulaştık. Muhammed El Faris ismi Osmanlı arşiv belgelerinde çok açık ve net bir şekilde geçiyor. Araştırmacı-Yazar Nihat Ayanoğlu’nun 2 yıl süren araştırmalarında binlerce kitabı tarayarak elde ettiği bilgiler sonucunda bilimsel gerçekliği yüzde yüz olacak şekilde Muhammed El Faris Bin Caferi Tayyar’ın Kerbela şehidi olduğunu, Habeşistan’a göç eden ilk kafilede dünyaya gelen bir bebek olduğunu, Muhammed ismini almış bebeklerden birisi olduğunu, Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a biat eden 3 çocuktan biri olduğunu, bilimsel kaynaklar ışığında tespit etti.” ifadelerini aktardı.

Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın abisinin mezarının da Batman’da olduğu bilgisini aktaran Yüksel “Ayrıca Muhammed El Faris’in varlığını 100 yıl aradan sonra yeni tespit ettik belki. Fakat Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın abisi Abdullah’ın Türbesi Hasankeyf’te ve ziyarete açıktır. Burada Muhammed El Faris Hazretlerinin de türbesinin ziyarete açılmasını ümit ediyoruz. Bu konuda Mardin valimizin yoğun çabaları var ve o çabaları en kısa zamanda gerçekleşecektir diye ümit ediyoruz.” dedi.


İbrahim Yüksel “Çoğu kişinin aklına şu soru gelebilir: Kerbela şehidinin mezarı neden Mardin’dedir? Kerbela hadisesinde Hazreti Hüseyin ve 72 sahabimizin muhasara altında kaldığı dönemlerde aç ve susuz bırakılan birçok sahabe vasiyet etmiştir: ‘Ola ki biz burada şehit düşersek sakın ha bizi bu beldede defnetmeyin, bizi emin İslam beldelerinde defnedin’ şeklinde vasiyetleri var. Bu kapsamda Muhammed El Faris Bin Cafer-i Tayyar’ın da vasiyeti üzerine naaşı Mardin’de defnedilmiştir. Diyarbakır’a götürülen Kerbela şehidi sahabelerin bilgileri bizde mevcuttur.” ifadeleriyle türbenin Mardin’de olmasının gerekçesini paylaştı.

Yüksel, tüm bu tarihi ve arşivsel deliller ışığında, türbenin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve ziyarete açılması yönündeki taleplerini yineledi. (İLKHA)

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından "Soykırımcı siyonistlerin yargılanması" için imza kampanyası

Hindistan'da katliam gibi kaza: 25 kişi yanarak öldü

Ukrayna'da tren istasyonuna bombalı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Seyhan; Acıya Mesai Konulmaz

Adana'da feci kaza: Motosiklet sürücüsü yanarak hayatını kaybetti

"Evlilikler sade olmalı" diyen çift, gençlere örnek oldu

RTÜK Başkanlığı'na Mehmet Daniş seçildi

Gıda ihracatının yıldızları Mersin'de ödüllendirildi

Gazze’de şüpheli cisimlerden uzak durulması uyarısı

Ağrı'da ki okullarda Gazze'ye yararına kermes düzenlendi

Ambulans talebi reddedilince eşini battaniyeye sarıp hastaneye taşıdı

Bazı büyükelçilikler ile dış temsilciliklere yeni atamalar

İşgalciler siyonistler Batı Şeria’da Filistinlilerin araçlarını yakıyor

Ankara'da imam hatip öğrencileri Gazze için kermeste el ele verdi

Bakan Işıkhan: 81 bin 279 engelli kadına "Engelli İş Koçluğu" hizmeti verildi

Eski tip ehliyetler için son fırsat: 31 Ekim'e dikkat!

Sosyal konut projesinin detayları belli oldu

Yayınlanan video ve fotoğraflar Filistinli esirlere yapılan kötü muameleleri belgeledi

Tarsus Umut Kervanı’ndan mağdur aileye beyaz eşya desteği

Adana’da toplu taşımaya zam: Yeni tarifeler bugünden geçerli

Mersin Müftüsü Yığman, müftülük yerleşkesindeki cami inşaatındaki çalışmaları inceledi

Şırnak’ta silahlı kavga: 2 yaralı

Rus savaş uçakları Litvanya hava sahasını ihlal etti

BM: Gazze’de kadınlar enkazların arasında, açlık içinde ve sağlıksız şartlarda doğum yapıyor

Battalgazi Belediyesi'nden taziye evlerine büyük yatırım

Siirtli öğrencilerden Gazze’ye anlamlı destek: Kermes gelirleri Filistin’e gönderilecek

Gaziantep Forum II, İslam dünyasının geleceğine yön verecek fikirlerle son buldu

Siirt’te yağışlar nedeniyle kent genelinde geçici su kesintisi uyarısı

Malatya'da 2025 Yılı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Bakan Tekin: İmam hatip okullarını bir marka haline getirmek zorundayız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından "Soykırımcı siyonistlerin yargılanması" için imza kampanyası

Hindistan'da katliam gibi kaza: 25 kişi yanarak öldü

Ukrayna'da tren istasyonuna bombalı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Seyhan; Acıya Mesai Konulmaz

Adana'da feci kaza: Motosiklet sürücüsü yanarak hayatını kaybetti

"Evlilikler sade olmalı" diyen çift, gençlere örnek oldu

RTÜK Başkanlığı'na Mehmet Daniş seçildi