• BIST 100

    8699,19%-1,99
  • DOLAR

    34,25% -0,02
  • EURO

    37,39% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2922,12% -0,19
  • Ç. ALTIN

    4865,73% -0,37

Mardin’de pekmez yapımı için mezrone üzümünün hasadına başlandı

EKONOMİ 14.10.2024 17:24:54 0
Mardin’de pekmez yapımı için mezrone üzümünün hasadına başlandı

Mardin’in Yeşilli ilçesinde pekmez yapımı için bağlardan toplanan mezrone üzümünün hasadına başlandı.

İlçeye bağlı birçok mahallede başlıca geçim kaynağı olan üzümden; pekmez, cevizli sucuk, kuru üzüm, bastık (pestil) gibi ürünler yapılmakta.

Dereyanı (Şurê) mahalle sakinleri, sabahın erken saatlerinde topladıkları mezrone üzümlerinden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde etmek için üzümlerini traktörlerle evlerine taşıyor. Eve getirilen üzümler, pekmez için birçok aşamadan geçiriliyor.

Bağlarda yetişen üzüm ve mamullerinin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını da satarak geçimlerini sağlayan mahalleliler, geleneksel hale gelen bu işlemi her yıl devam ettiriyorlar.

Mahalle sakinleri, yağış nedeniyle üzüm veriminin bu yıl düşük olduğunu belirtiyor. 

“Rekolte az olmasına rağmen kalitede değişim olmadı”

İlçede pekmez ve pestil için iki çeşit şire üzümün yetiştirildiğini belirten Mehmet Hadi Adıbelli, “Malum olduğu üzere şire üzümü hasadı dönemindeyiz. Halk arasında mezrone olarak bilinen şire üzümü genellikle pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımı için kullanılıyor. Aslında iki çeşit şire üzümü vardır. Bunlardan birsi mezrone diğeri ise zeytidir. Ancak pekmez ve diğer ürünler için mezrone üzümü kullanımı daha iyidir. Ekimin başlarında çıkan mezrone üzümünün hasadı aynı ayın sonlarında bitirilmektedir. Verim, geçen seneye oranla azalmış durumda. Fakat her sene bağlarda oluşan çatlakların oluşmaması sayesinde çok şükür kaliteli ürün elde ettik.” şeklinde ifade etti.

Bağdan toplanılan üzümlerin sonraki aşamaları hakkında bilgi veren Adıbelli, “Topladığımız üzümleri eve götürdükten sonra sıkma işleminden geçiriyoruz. Ardından pekmez için kaynatmaya bırakıyoruz. Pekmez ile pestili ayıran en büyük detay killi toprak mayasıdır. Pekmezin içine katılan killi toprak sayesinde çok güzel şire elde ediliyor. Şirede asla katkı maddesi bulunmamaktadır. Zeyti üzümü çeşidinden, kuru üzüm elde ediyoruz. Kuru üzümün doğallığının bozulmaması için külle kaynatıp sofralarda tüketiyoruz. Tüm ürünlerimiz tamamen doğal yollarla yapılıyor. Dedelerimizden beri bu gelenekler bozulmadı.” ifadelerini kullandı.

İlçede toplam dört çeşit üzüm yetişmektedir”

Adıbelli, bu yıl rekoltenin biraz düşük ancak kalitenin çok iyi olduğunu ifade ederek, “Bulunduğumuz tarladan 4-5 ton rekolte bekliyoruz. Kalite açısından çok şükür gayet iyi durumda. İlçede toplam dört çeşit üzüm yetişmektedir. Her çeşidi de aynı bağda yetişmektedir. Bu mesleği 10 yıla yakın yapmaktayım. Sabahın erken saatlerinden kalkıp üzümleri topluyoruz. Topladığımız üzümlerden pekmez elde etmek için birçok aşamadan geçiriyoruz. Pestil yapımı için de sabahın 4’ünde kalkmak lazım. Çünkü beze yerleştirilen pestilin kuruması için erkenden kalkıp işlemlere başlamak şart.” dedi.

“Mezrone üzümünün hasadı ekim ayının başında başlayıp sonlarına kadar devam etmektedir”

Mezrone hasadının ekim ayının başlarında başladığını aktaran Hasan Adıbelli, “Şu an mezrone üzümü bağındayız. Mezrone üzümü pekmez ve pestil üretimi için kullanılan üzüm çeşididir. Şu an bizler de bağda hasadını yapmaktayız. Mezrone üzümü hasadı ekim ayının başında başlayıp sonlarına kadar da devam etmektedir. Başka üzüm çeşitlerinden de pekmez ile pestil yapılıyor olmasına rağmen en iyisi mezrone üzümüyle yapılandır. Bağda yetişen diğer ürün zeyti üzümü ise sofralık olarak kullanılmaktadır. Bir kısmıyla da kuru üzüm elde ediliyor. Mahallede bulunan her evde pekmez, pestil, cevizli sucuk gibi ürünler eksik olmaz.” diye belirtti.

Kaliteden memnun olduklarını dile getiren Adıbelli, “Bulunduğumuz bağ, ortalama 10 dönümlük bir bağdır. Her yıl bu bağdan 4-5 ton üzüm elde ediyoruz. Bu yıl verimi geçen yıllara göre az da olsa kalite açısından çok güzel. tahmini olarak bu yıl 3 ila 4 ton arasında rekolte bekliyoruz. Çok şükür topladığımız üzümlerden kaliteli ürün elde ediyoruz. Mezrone üzümü her yıl kalitesinden hiç şaşmaz. Bağlara hiçbir kimyasal ilaç ilave edilmiyor. Yüzde yüz doğal yetişiyor.” ifadelerini aktardı.

Adıbelli, üzüm hasadının zorluğuna değinerek, “Bağa bakmakla birlikte toplama aşaması da oldukça zor bir süreçtir. Sabah saat 5-6 gibi bağa ailece iniyoruz. Sabahın erken saatlerinde kalkmamızın sebebi güneşin üzümleri vurmadan dalından koparmaktır. Topladığımız üzümleri traktöre koyup eve getiriyoruz. Hemen ardından üzümleri sıkıp pekmez veya pestil için diğer aşamalara hazır hale getiriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)


Mısır'da otobüs kazası: 7 ölü 25 yaralı

Elazığ'da 4,4 büyüklüğünde deprem

İzmir'de 30 düzensiz göçmen kurtarıldı

Tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

BM'den Gazze'de acil ateşkes çağrısı

İşgal rejiminin UNIFIL saldırılarına 4 ülkeden tepki

Kosova, Bosna Hersek'e vizeyi kaldırma kararı aldı

Şırnak'ta gösteri ve yürüyüşlere 3 günlük yasak kararı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD’den vatandaşlarına Lübnan’ı terk edin çağrısı

BM: Gazze'de gerçekten insanların gidebileceği güvenli bir yer yok

Kamyon ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Çin ve Rusya savunma bakanları Pekin'de bir araya geldi

Pakistan'da polis merkezine saldırı: 3 polis öldü

Malatya Valisi Seddar Yavuz: 10 bin 706 kırsal konutun inşası devam ediyor

Malatya'da nitelikli yağma operasyonu: 3 tutuklama

Erdoğan: israil'in Gazze'de durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini her fırsatta ifade ettik

Lübnan'a yönelik saldırılarda katledilenlerin sayısı 2 bin 309'a yükseldi

Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi Türkiye'ye geliyor

Ankara'da trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

NATO'nun Steadfast Noon nükleer tatbikatına Rusya'dan tepki

Gaziantep Valiliği "Suriyeliler esnafı kaçırarak işkence yaptı" iddiasına dair açıklama yaptı

Siyonist rejim, Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Kayseri'de "Gazze ve Doğu Türkistan'a Özgürlük" yürüyüşü

NATO'nun "Steadfast Noon" nükleer tatbikatı başlıyor

GSO, karbon ayak izi hesaplama ve raporlama süreçlerini tamamladı

Edirne'de 10 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Mardin’de pekmez yapımı için mezrone üzümünün hasadına başlandı

Sonbahar temizlik kampanyası pazaryeri mahallesinde başladı

Seyitler’deki metruk binaya kontrollü yıkım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku