• BIST 100

    11331,75%-1,19
  • DOLAR

    41,42% 0,13
  • EURO

    48,87% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5031,53% 0,98
  • Ç. ALTIN

    8278,31% 2,03

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

18 Haziran 2025, Çarşamba 17:07
18 Haziran 2025, Çarşamba 17:07
Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de soğan hasadının başlamasıyla, hasadı değerlendiren üreticiler, rekolte ve verimin yüksek olduğunu ancak girdi maliyetlerden fazla kazanç sağlayamadıklarını belirtti.

Artuklu ilçesinde başlayan soğan hasadı, üreticilerin yüzünü güldüremedi. Üretici, emeğinin karşılığını alamamaktan, mevsimlik işçileri ise sıcağın altında geçen zorlu mesaisinden yakındı.

Hasat hakkında İLKHA’ya konuşan soğan üreticisi Ömer Değer, maliyetlerin altında ezildiklerini belirterek, soğanı geçen seneye oranla daha düşük bir fiyatla satışa sunduğunu kaydetti.

Değer, soğanın tarladan markete uzanan yolculukta gördüğü fiyata dikkat çekerek, “Çiftçi maalesef her haliyle perişan durumda. Yeterince emeğinin karşılığını alamıyor. Malum olduğu üzere kentte soğan hasadı başladı. Girdi maliyetlerinden dolayı soğanı da tarlada bırakmamak için az bir fiyatla hasadı yapılmakta. Şu an soğan tarlada 3-4 lira, komisyoncularda 10, marketlerde ise 15 ila 20 liradan satılıyor. Bununla beraber tohumu, sürmesi, bakımı, işçisi çok daha fazla maliyetli oluyor.” şeklinde aktardı.

Geçen yıl ile bu yıl arasındaki hasat farkına değinen Değer, “Geçen sene 20 dönümlük aynı tarlada 7 ila 8 ton arasında bir rekolte elde ettik. Bu yıl da 6-7 ton rekolte bekliyoruz. Geçen seneyle bu yıl arasında giderler hemen hemen aynı seviyede. Ancak geçen sene soğanı daha pahalıya sattık. Geçen yıl tarlada 7-8 liraya sattığımız soğanı, bu yıl 3-4 liraya satıyoruz. Azalmasının nedeni de hem maliyeti yüksek olduğundan hem de ihracat olmadığından dolayı.” dedi.

Destek taleplerini dile getiren Değer, “Devlet tarafından soğan ürününe destek verilmiyor. Ancak bu konuda destek olunmasını istiyoruz. Soğan Mardin genelinde pek fazla yaygın değildir. Eken çiftçiler de 10-20 dönümlük arazide ekmekte. Çünkü fazla satılmadığından çiftçi daha fazla zarar ediyor. Aslında Mardin toprağı soğan ürününe karşı verimlidir.” ifadelerini kullandı.

Mardin’e 100 kilometre uzaklıkta sabahın seher vakitlerinde kalkıp Ceylanpınar’dan gelen mevsimlik işçiler, güneşin kavurucu sıcağında ekmek parası için tarlada alın teri döküyorlar.

Yüksek sıcaklığa rağmen tarlada çalıştıklarını belirten mevsimlik işçilerden Muhammed Kızıloğlu, ailesinin geçimini sağlamak için mücadele verdiklerini belirtti.

Kızıloğlu, çalışmanın zorluğunu aktararak, “Memlekette işler az olduğu için 100-150 kilometreden Mardin’e çalışmaya geldik. Mecburiyetten mevsim işçiliği yapıyoruz. Şu anda soğan topluyoruz. Elhamdülillah ekmeğimizin peşindeyiz. Soğan toplamak için Ceylanpınar’dan sabah 4 buçukta sabah ezanıyla birlikte kalkıyor, namazımızı kıldıktan sonra yola çıkıyoruz. Saat 5’te tarlada işe başlıyoruz. Akşam saat 18 buçuğa kadar çalışıyoruz. Eve dönene kadar akşam saat 20 oluyor. Dolmuşla her gün gidip geliyoruz. Sıcağın altında bayağı zahmetli bir iş.” şeklinde ifade etti.

Sıcak havalara rağmen hep çalıştıklarını ifade eden Kızıloğlu, “Burası Ceylanpınar’a göre daha serin. Orada hava sıcaklığı artı 45 dereceyi bile buluyor. Şu an bizim iyi günlerimiz, daha sıcak ayları da göreceğiz. Ağustos ayında da çapa işini yapıyoruz. Devamlı tarım işçiliğini yapmaktayız. Yaz-kış çalışıyoruz. Şu ana kadar çalışma esnasında en çok gördüğümüz sıcaklık Ceylanpınar’da 48 derece idi. Yine de çok şükür ekmek paramızı çıkartıyoruz, rızkımızın peşindeyiz.” dedi.

Gençlere de önemli mesajlar veren Kızıloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Gençlere çalışma noktasında azimli olmaları için tavsiyede bulunmak isterim. Çoğu genç hiçbir iş yapmadan hayatı geçirmeye çalışıyor. Hayatlarını yazık etmemelidirler, her zaman çalışmaları lazım. Çalışmak kötü bir durum değildir, sonuçta ekmek parasıdır. Aramak isteyen her yerde iş bulabilir. Buradaki işlerimiz bittikten sonra tekrar memlekette çalışmaya gideceğiz. Her yıl buraya geliyoruz.” (İLKHA)

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkacak

Trump'ın "HAMAS ateşkese yanaşmıyor" iddialarına yalanlama

Muvazaalı gayrimenkul operasyonu: 106 şüpheli yakalandı

Altın fiyatları güne rekor seviyede başladı

Döviz kurlarında son durum

Ülke genelinde yağış beklenmiyor

HAMAS, Uluslararası İki Devletli Çözüm Konferansı'nın tutumunu memnuniyetle karşıladı

Bitlis'in söz sahibi olduğu kuru fasulyenin hasadı başladı

Ramallah'ta bir genç şehit oldu, 5 kişi yaralandı

Guterres: Filistin halkına yönelik toplu cezalandırma hiçbir şekilde haklı gösterilemez

Gazze'de yaralı çocuklardan Erdoğan'a çağrı: Savaşı durdurun

Filistinli Esirler Cemiyeti: İşgal zindanlarında tutsaklara sistematik işkence uygulanıyor

Siyonist rejimin saldırılarında Gazze'de 36 şehit

Şanlıurfa’da trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Sumud Filosu’na uluslararası sularda 20 drone ile saldırı

Küresel Sumud Filosu’nun çevresinde patlama sesleri duyuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze toplantısına katıldı

Tarsus’ta HÜDA PAR heyetinde esnaf ziyareti

Pereyezdnoye yerleşim yeri Rusya'nın kontrolüne geçti

Diyarbakır'da otomobile silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Katar Emiri Al Sani: Haydut devlet israil Gazze ateşkes müzakerelerini bilerek baltalıyor

Türk Hava Yolları, 2025’te Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçildi

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali 10. kez tüm güç kaynağını kaybetti

Mali, Burkina Faso ve Nijer UCM’den çekildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile Gazze’yi Görüştü

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

Diyarbakır'da 2 yaşındaki çocuk kamyonetin altında kalarak hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ziyaret

Muş'tan Sumud Filosuna destek açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkacak

Trump'ın "HAMAS ateşkese yanaşmıyor" iddialarına yalanlama

Muvazaalı gayrimenkul operasyonu: 106 şüpheli yakalandı

Altın fiyatları güne rekor seviyede başladı

Döviz kurlarında son durum

Ülke genelinde yağış beklenmiyor

HAMAS, Uluslararası İki Devletli Çözüm Konferansı'nın tutumunu memnuniyetle karşıladı