• BIST 100

    9115,01%0,92
  • DOLAR

    34,27% 0,09
  • EURO

    37,65% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2909,34% 0,00
  • Ç. ALTIN

    4867,33% -0,14

Mardin'de tarihi evini yaşatma mücadelesi veren Hamidi ailesinin gayreti takdir topluyor

GÜNDEM 8.10.2024 18:44:35 0
Mardin

​​​​​​​Hamidi ailesi, Mardin’de ecdatlarından kalan tarihi, aynı zamanda vakıf görevini zamanında üstlenen evlerine sahip çıkma çabasını 200 yılı aşkın bir süredir sürdürüyor. Aile, bu mirası gelecek nesillere aktarmak için büyük bir özveri gösteriyor.

Şeyh Hamid-i Mardini, 1802 yılında Siirt’te doğdu. Aslen Kufe’den gelerek Önce Musul’a, daha sonra da Siirt’e yerleşmiş olan seyyid bir aileye mensuptur. Ailesi Siirt’te yaşarken Şeyh Halid-i Cezeri tarafından Mardin’in irşadı ile görevlendirilmesi neticesinde yaklaşık kırk yıl bu şehir ve çevresinde görev yapması nedeniyle Şah-ı Mardin diye anılmaya başlanmıştır.

İkinci Abdülhamid dönemine de şahitlik eden ve Mardin’e 1844’te yerleşen Şeyh Hamid’in torunları, Mardin’in tarihi yapısını koruma amacıyla önemli bir görevi üstleniyor. Hamidi ailesi, 1844 yılından bu yana süregelen miraslarını gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Mardin’de binlerce tarihi evin satıldığı bir ortamda, Hamidi ailesi kendi evlerini koruyarak geçmişlerine sahip çıkma kararlılığını gösteriyor. Geleneksel eşyalarla tarihi yapıyı yaşatmaya özen gösteren aile, bu şekilde Mardin’in kültürel zenginliğini korumak için önemli bir örnek teşkil ediyor.

Hamidi ailesinin bu çabası, Mardin’in tarihi ve kültürel mirasının korunmasına katkı sağlarken, aynı zamanda diğer ailelere de örnek teşkil ediyor. Ailenin kararlılığı, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurarak, Mardin’in zengin tarihini yaşatmaya devam edecek.

Aile üyelerinden ve Şeyh Hamid’in 8’inci kuşak torunu Mehmet Sadık Hamidi, İLKHA'ya verdiği röportajda, ecdadının mirasına sahip çıkmanın gerekliliğini dile getirerek, tarihi değerleri ileriki nesillere de aktarmayı hedeflendiklerini belirtti.

“Allah’ın izniyle bize kadar ulaştırdıkları bu tarihi mekânı bizler de elimizden geldiği kadarıyla ileriki nesile aktaracağız”

Mehmet Sadık Hamidi, “1844 yılında Siirt’ten Mardin’e gelmiş olan birçok medresenin inşasını yapan Şah-ı Mardin lakabıyla en büyük dedem Şeyh Hamid-i’nin evindeyiz. Ev, 3 katlı olup aşağısında zamanında medrese derslerinin işlendiği vakıf da bulunmaktadır. Bu evin 200 yılı aşkın süredir bir geçmişi vardır. Mevcut bulunduğumuz oda Sultan Abdulhamid zamanından bu yana korunmuştur. Şeyh Hamid dedemiz 5 oğlundan 4’ünü ilim irfan için çeşit bölge ve kasabalara görev icabı göndermiştir. Çok şükür burası da vakıf sıfatıyla günümüze kadar aile bireylerimiz sayesinde korunmuştur. Allah’ın izniyle bize kadar ulaştırdıkları bu tarihi mekânı bizler de elimizden geldiği kadarıyla ileriki nesile aktaracağız.” şeklinde konuştu.

Evin satılması için baskı gördüklerini vurgulayan Hamidi, “Bu evin satılması veya ticarethaneye dönüştürülmesi için çok kişiden baskı gördük. Bu tarihi mekân vakıf olmasa dahi asla satma gibi bir durum olamaz. Maalesef kentte vakıf olan tarihi mekânların çoğu ticarethaneye dönmüş durumda. Ancak çoğu kişi elinden çıkardığı tarihi ve vakıfları sattıklarından veya ticarete dönüştürdüklerinden çok pişmanlık yaşadılar. O pişmanlıklarına çok şahit olduk. Bu durumlardan dolayı maalesef kendi özümüzü yitirdik. Çoğu tarihi yapılar içki ve benzeri mekanlara dönmüş durumda. Bir kişiye satılan bu tür mekanlar ilk önce satın alacak kişiyi tanıması lazım ki içki mekanlarına heba olmasın. Burada tarihimize sahip çıkmamızın amacı öz kültürümüzü ileriki nesillere aktarmaktır. Hamidi Ailesi olarak, bu tarihi yapıyı devretmemizin sebebi hem ecdadımıza layık olarak kullanılmayacağını hem de çocuklarımıza mevcut havayı solumak ve anıları canlandırmak içindir.” ifadelerini kullandı.

“El değiştiren birçok vakıf ticarethaneye dönüştü maalesef”

Mardin’de bu tür tarihi yapıların elden çıktığını, satanların ise çok pişman olduklarına şahitlit ettiklerini belirten Hamidi, “Mardin’de binlerce tarihi ev satılarak, elde kalanlar ise parmakla gösterilecek kadardır. Bu satılmayanların çoğu da vakıf sıfatını taşımasından dolayıdır. Ülkemizde en büyük sıkıntı denetimsizliktir. Denetimin gerçekten hakkı verilseydi bu durumlara düşmezdik. Çünkü maalesef ticarethaneye dönüşen ilim mekanları olan vakıflar da satıldı. Babam, vakıf malını devretmeleri için istişarede bulunmak için gelenlere devredilmemesi için bayağı çaba sarf etti." diye konuştu. 

Evin restore işlemine de değinen Hamidi, “Evimiz basit birkaç restorasyon işlemi gördü. Ancak bu konularda yapının bozulmaması için mümkün olduğunca hassas davranılıyor. Evin hemen hemen birçok eşyası bile orijinalliğini koruyor. Çok şükür ev, halen sapasağlam ayakta.” dedi.

Hamidi, çocuklarını bu tür miraslara sahip çıkmaları iiçin ciddi anlamda yetiştirdiklerini aktararak, “Çocuklarımızı bu mirasa sahip çıkmaları için o yönde yetiştirmeye çabalıyoruz. Çok şükür bunu çocuklarımıza aşıladık. İnşallah daha da aşılayacağız. Bizim aileye mensup olup da bu tür ev ve vakıfların korunduğu mekanlar var. Mardin’in Savur ilçesinde, Kayapınar, Batman, Dara ve Nusaybin’de bu yapılar mevcut. Çünkü Şeyh Hamid dedemiz 4 oğlunu bu tür yerlere gönderdiğinden dolayı onlardan kalan evler var ve diğer aile bireylerimiz o evleri yaşatmaya devam ediyor. 4 âlimin gittikleri yerlerde ilk yaptığı icraat medreseydi. O medreselerde halen ders verilenler var.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)


Telegram ve Discord'da belirlenen 2 çocuk muhafaza altına alındı

HAMAS ve El Fetih heyetleri Kahire'de bir araya geldi

İşgal ordusuna göre son 24 saate 48 siyonist yaralandı

Rize'de 4 ayda 210 kişi uyuşturucu operasyonlarında yakalandı

Ramanlı: Samimiyetle ve cesaretle kendi gençliğimize sahip çıkmak zorundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Milli Lideri'yle görüştü

Mardin’de yıllardır kireç fabrikasından çıkan dumandan rahatsız olan halk, eylem yaptı

Şırnak’ta Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü toplantısı gerçekleştirildi

Mardin'de tarihi evini yaşatma mücadelesi veren Hamidi ailesinin gayreti takdir topluyor

Yaralı halde bulunan kuş tedavi edilerek doğaya salındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizi modern popüler kültürün insafına terk edemeyiz

İşgalci katiller sivil alanları, Hizbullah askeri stratejik noktaları vuruyor

Malatya'da öğrenci servisi ile belediye otobüsü çarpıştı: 24 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 41 bin 965'e yükseldi

Kassam Tugayları, Gazze'de işgalcileri pusularla etkisiz hale getiriyor

Gaziantep'te hakkında hapis cezası bulunan şahıs tutuklandı

4 PKK elemanı öldürüldü

TBMM'de "israil tehdidi" oturumu: "israilin yayılması milli güvenlik sorunudur"

Alimler: Gazze ve Lübnan halkı cihad ve şehadetleri ile İslam'ın mukaddesatına sahip çıkıyor

Kur'an Nesli Platformundan Batman Müftüsü Durmuş'a ziyaret

1,2 ton canlı kum midyesi ele geçirildi

Mardin’de akaryakıt tankeri ile minibüs çarpıştı: 1 yaralı

Siirt'te bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı

Battalgazi Belediyesi Meclisi ekim ayı toplantısı devam etti

Çin, Lübnan'a acil yardım gönderiyor

Anevrizma belirtilerine dikkat!

Bursa'da tarım ve hayvancılık fuarları başladı

Siyonizm ve Filistin meselesinin kökleri

Malatya merkezli 2 ilde uyuşturucu operasyonu

Recai Kutan ebediyete uğurlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku