• BIST 100

    9310,07%0,10
  • DOLAR

    39,88% 0,29
  • EURO

    46,78% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4216,67% -0,91
  • Ç. ALTIN

    6809,93% 0,00

Mardin’de taziye yemeği uygulamasının kaldırılması için ortak karar

07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:08
07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:08
Mardin’de taziye yemeği uygulamasının kaldırılması için ortak karar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Taziye yemeklerinin hem dini açıdan uygun olmadığı hem de dar gelirli aileler için maddi yük oluşturduğu gerekçesiyle Mardin’de kurumlar ve kanaat önderleri ortak bir kararla uygulamanın kaldırılması yönünde adım attı.

Mardin’de taziye evlerinde verilen yemeklerin oluşturduğu maddi zorluk ve toplumsal rahatsızlıklar nedeniyle Mardin Müftülüğü öncülüğünde Valilik, ilçe kaymakamları ve kanaat önderlerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda, taziye yemeklerinin dinen caiz olmadığı, toplum vicdanını rahatsız ettiği ve ihtiyaç sahiplerini borç altına soktuğu belirtilerek uygulamanın kent genelinde kaldırılması konusunda mutabakata varıldı.

Toplantıya, Mardin Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, İl Müftüsü Enver Türkmen, Artuklu Kaymakamı Muhammed Öztabak, Kızıltepe Kaymakamı Abdullah Şahin, Yeşilli Kaymakamı Mehmet Sadık Kılıç, Derik Kaymakamı Yunus Emre Bayraklı, Mazıdağı Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı ve kanaat önderleri katıldı.

Burada konuşma yapan Mardin Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, israfa kaçan taziye yemeklerinin toplum vicdanını rahatsız ettiğini belirtti.

"Ölüm bütün canlılar için bir hakikattir"

Çelikkol ifadelerini şöyle sürdürdü: "Ölüm bütün canlılar için bir hakikattir. Ölüm bir yok oluş değil, bir âlemden diğer âleme geçiş esasıdır. Kişiye ölmeden önce ve öldükten sonra büyük değer verilmiş. İslam dininde vefat eden kişinin ardından dua ile yâd edilmesi, defni ve bu hususun sorumluluk çerçevesinde yapılması, mirasla ilgili meselelerin çözülmesi sorumluluklar dâhilinde tutulmuştur. Aynı zamanda bu kişilere yönelik taziye de bulunmak, onların üzüntülerini paylaşmak, onları teselli etme ve sıkıntılarını azaltmak gibi sorumluluklar da sağlıklı bir toplum inşasının vazgeçilmez yapı taşlarıdır."

"Taziye sahibinin gelenlere yemek ikram etme adabı gerçek bir ihtiyaç değildir"

Vefat edenin yakınları tarafından taziyeye gelenlere yemek ikram etme adabının dinen caiz olmadığına dikkat çeken Çelikkol, "Taziye yemeklerinin toplum vicdanına taziye sırasında süslü sofralar kurarak misafirleri ağırlamak, yemek ikramında bulunmak, taziyeye gelenlerin bu durumdan istifade ederek yemek ihtiyacını karşılaması ve yemeklerin bir yarışa dönüştürülmesi toplum vicdanında rahatsızlık oluşturmakta, taziyeye gelenlerin yemek beklentisi ile gelmesine neden olmaktadır. Bu sebeple bazı yerlerde bu taziye geleneğinin zayıflaması ve taziye yerlerinde ev sahibi olan kişilerin art niyetli şekillerde zor durumda bırakılması gibi sonuçlar doğmuştur. Bu durum öteden beri süregelen bir gelenek olarak görülse de, modern hayatın zorlukları karşısında yerine yeni bir anlayışın ikame edilmesini gerekli kılmaktadır. Vefat edenin yakınları tarafından taziyeye gelenlere yemek ikram etme adabının dinen caiz olmadığı gibi, gerçek bir ihtiyaç olmadığı da görülmektedir. Bunlar, taziyeye gelen kişilerin yemek beklentisinin olmaması için bilgilendirme çalışmalarının yapılması, taziyeye gitmeden önce saatlerin denk getirilmemesi, taziye yerinin sohbet yerine dönüşmemesi için titizlikle davranılması, taziye kabulünün sadelikle ve bilinçle tutulması, taziye kültürünün amacına uygun hale getirilmesi bilinci ile sağlanacaktır." şeklinde aktardı.

Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen ise taziye yemeklerini kaldırılması için aylar öncesi çalışmalara girişildiğini, tamamen kaldırılması için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkmen, "Bu iş 6 ay önce başladı. Bu konuda bizlere hem il merkezinden hem de ilçelerden çok şikâyetler geldi. Varlıklı insanlar kendi yakınları için ikramda bulunma konusunda hiçbir zorluk hissetmediler ama dar gelirli kardeşlerimiz, komşularına mahcup olmamak için taziye yemeğini vermek maksadıyla kredi çekip borçlandıklarını dolayısıyla çok zorlandıklarını ifade ettiler. Bizler de bu konuda ilimiz genelinde güzel bir çalışma yapmak, bir başlangıca imza atmak için toplandık. Vali yardımcımız, 5 ilçenin kaymakamı, 5 ilçe müftümüz ve kanaat önderleri var." dedi.

"Taziye saatleri hem merkezlerde hem de kırsal alanlarda farklı olarak uygulanacak"

Türkmen, taziye yemeklerinin toplumda kangren haline geldiğini belirterek, "Eğer taziye yakını bir hayır yapacaksa ya bir camiye ya bir Kur’an kursuna ya da ihtiyaç sahibi insanlara yardım yapmalıdır. Dolayısıyla taziye evlerinde birinci gün ikinci gün ve özellikle üçüncü gün verilen yemekler hakikaten vicdanlı insanlarımızı rahatsız etmektedir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Kim güzel bir çığır açarsa o yoldan yürüyenlerin aldığı sevap kadar sevap alır. O yolu takip eden edenlerin sevabından da hiçbir şey eksilmez' buyurmaktadır. İnşallah hep birlikte bu hayra vesile olalım. Günümüzde taziye yemekleri gerçekten kangren hale gelmiş durumda. Taziye saatleri hem merkezlerde hem de kırsal alanlarda farklı olmak üzere uygulanacak. Önemli olan yemek uygulamasının kaldırılmasıdır. İnşallah bugün bir başlangıç olacak. Bu tarih, hem ilimiz hem de ilçelerimiz için bir milat olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Aile ve İyilik temalı Uluslararası Aile Fuarı açıldı

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak

Bursa merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 8 gözaltı, 4 tutuklama

Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı

Malatya'daki yıllardır devam eden yol sorunu çözüldü

Pazar esnafının gözü yerli mahsulde: sebze fiyatları makul, meyve cep yakıyor

Müftü Bulut’tan velilere Kur’an kursu çağrısı: Çocuklarınızı manevi atmosfere yönlendirin

Siirt'te örtü yangını: Ekipler ve köylüler seferber oldu

Motorine zam bekleniyor!

Bursa'da orman yangını: Mahalle tahliye edildi

Karataş’ta balıkçı ağına takıldığı düşünülen Caretta Caretta ölü halde bulundu

Haaretz'in yayımladığı itiraflar vahşeti gözler önüne serdi

Yeni nesil teknoloji fuarı İstanbul'da başladı

İkinci el oto galerici esnafı: Yaz aylarında beklenen hareketlilik yok

Kazada hayatını kaybeden İTTİHADUL ULEMA müderrisi ve hadimi için taziye mesajları

UNRWA'dan çağrı: Gazze ablukası kaldırılsın, on binlerce çocuk açlıkla boğuşuyor

Fahiş konut ilanlarına 4,2 milyon TL ceza

Eğitimci Güler'den öğrencilere tatil tavsiyeleri: Sadece eğlenmek değil, gelişmek de tatilin bir parçası

Şanlıurfa’da 800 geçici personel alınacak

Hafta sonu e-YDS maratonu: Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça sınavları yapılacak

Şanlıurfa’da uzmanlar pulmoner hipertansiyon için buluştu

Marttan bu yana ilk kez Gazze'ye sınırlı tıbbi yardım girişi

Batman'da yangın tarım arazilerine sıçradı

Boks antrenörü İbrahim Halil Güzel’e milli görev gururu!

Gaziantep'te DOA cihazı kuruldu

Batman'da meyve suyu fabrikasında büyük yangın

Gazze ve Han Yunus'ta saldırılar: En az 10 şehit, çok sayıda yaralı

BM: Gazze'de sağlık hakkından söz etmek artık mümkün değil

Batman'da eğitim hamlesi: 10 bin öğretmene yapay zekâ eğitimi yolda

Yeşilyurt’ta temizlik seferberliği: Başkan Geçit sahada incelemelerde bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aile ve İyilik temalı Uluslararası Aile Fuarı açıldı

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak

Bursa merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 8 gözaltı, 4 tutuklama

Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı

Malatya'daki yıllardır devam eden yol sorunu çözüldü

Pazar esnafının gözü yerli mahsulde: sebze fiyatları makul, meyve cep yakıyor

Müftü Bulut’tan velilere Kur’an kursu çağrısı: Çocuklarınızı manevi atmosfere yönlendirin