• BIST 100

    11123,47%0,06
  • DOLAR

    42,43% 0,01
  • EURO

    49,32% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5726,69% -0,93
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

Mardin'de zeytin hasadı başladı: Kuraklık, rekolteyi vurdu

13 Ekim 2025, Pazartesi 12:35
13 Ekim 2025, Pazartesi 12:35
Mardin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’in Derik ilçesinde zeytin hasadı başladı. Ancak üreticiler, bu yıl mevsimsel kuraklık ve yağışların yetersizliği nedeniyle zeytin veriminin geçtiğimiz yıllara göre ciddi oranda düştüğünü belirtti.

Coğrafi işaretle tescillenmiş bir ürün olan Derik zeytini, Mardin’in verimli topraklarında yetişiyor. Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hasat dönemi erken başladı. İlçenin en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri olan zeytin, farklı ve zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Yüksek kaliteli yağı ve kendine özgü aromasıyla dikkat çeken zeytin, büyük emekle toplanıyor. Üreticiler, gün doğmadan tarlaya giderek hasada başlıyor.

Zeytinde verimin geçen yıllara göre düşük olduğunu belirten yetiştiriciler, geçen sene 2-3 dönüm başına bir tonu aşkın verim elde edilirken bu yıl aynı bahçeden en fazla 300-400 kilo rekolte elde edileceğini söyledi.

Zeytinin toplama serüvenini anlatan çiftçi Hamdin Çelik, işin çok zahmetli olduğunu, sabahın erken saatlerinde tarlada iş başı yaptıklarını, verimin olduğu bahçede hasadın bir aydan fazla sürdüğünü ifade etti.

Bu yıl kendi bahçesinde verimin iyi olduğunu belirten Çelik, "Şu an 50 yaşındayım ve kendimi bildim bileli zeytin toplama işiyle uğraşıyorum. Bu yıl da zeytin hasadı 9'uncu ayda başladı. Genel olarak Derik’te verim düşük, ama benim bahçemde durum iyi ve kalite çok yüksek. Sabahın erken saatlerinde zeytinleri topluyor, ardından elle kırma işlemini yapıyoruz. Kırdığımız zeytinleri bidonlara koyarak muhafaza ediyor ve tadının daha iyi olmasını sağlıyoruz. Bu aşamalar 1-2 ay sürdükten sonra satışa sunuyoruz." dedi.

"Evimizde zeytinyağından başka yağ kullanmıyoruz"

Zeytinin toplanma serüvenine değinen Çelik, "Zeytin toplamak gerçekten zahmetli bir iş. Benim 8 dönümlük arazimde hasat, verim yüksekse yaklaşık bir ay sürüyor; verim düşükse 15 gün içinde bitiyor. Bidonlardaki zeytinlerin bakımında suyun üç günde bir değiştirilmesi ve yeterli tuzlanması gerekiyor. Güneş ışınlarından korunmaları da önemli, ayrıca tuz oranı fazla olmamalı. Su değişimi ise her gün yapılmamalı. Zeytinleri kırmadan da kilo ile satıyoruz, kırılan zeytinler daha pahalı. Kırılmayanlardan ise yağ elde ediyoruz; fabrikada soğuk sıkım yöntemiyle doğal ve sağlıklı zeytinyağı üretiyoruz. Kendimize yetecek kadarını ayırıyor, geri kalanını satıyoruz. Evimizde zeytinyağından başka yağ kullanmıyoruz. Geçen yıl verim düşük olsa da bu yıl şükür iyi durumda. Yağışlar yeterli olmasa da bazı ağaçlarda hastalık görülebiliyor. Allah’ın izniyle bu işe devam edeceğiz." şeklinde aktardı.

"Genel olarak bu yıl rekolte düşük"

Bu yıl yetersiz yağış ve sıcak havadan dolayı zeytin hasadının erken başladığına dikkat çeken Ali İnce, "Çocukluğumuzda zeytin ağaçlarının içinde büyüdük. Bu sene havalar biraz daha sıcak geçtiği için zeytin hasadı da daha erken başladı. Ne yazık ki bu sene istediğimiz verimi alamadık. Bilindiği üzere kuraklıktan dolayı verim azaldı. Ancak bu durum yerden yere değişiyor; bazı ağaçlarda verim fazla, bazı ağaçlarda ise neredeyse hiç yok. Genel olarak ise bu yıl rekolte düşük. Geçen sene 2-3 dönüm başına bir ila bir buçuk ton civarı verim elde edenler, bu yıl aynı bahçeden en fazla 400-500 kilo alabiliyor." dedi.

Derik'in zeytin çeşitliliği açısından en zengin bölge olduğunu vurgulayan İnce, "Şu an yöremize has 9 çeşit zeytin mevcut. En bilinen çeşidi Halhal zeytinidir. Bunun dışında Gemlik, Nizip gibi başka çeşitler de yöremize karışmış durumda. Halhal zeytininde ise bölüm bölüm farklı türler bulunuyor; toplamda Derik’te 13-14 çeşit zeytin olduğunu söyleyebiliriz. Kuraklık bu yıl zeytini çok etkiledi. Eskiden kış mevsiminde hava çok soğuk olur, kar bile yerde kalırdı. Ama günümüzde kuraklık nedeniyle iklim şartları oldukça değişti." ifadelerine yer verdi.

Abdurrahman İnce ise Derik zeytininin Avrupa'dan dahi tercih edildiğini belirterek, "Zeytin işiyle uğraşıyorum ve zeytin ağaçlarının arasında büyüdüm. Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Derik zeytininin çeşitleri çoktur ve çoğu insan, zeytin çeşitlerini duyduğunda Derik’e ait olduğunu anlıyor. Bazıları 9, bazıları ise 13 çeşit olduğunu söylüyor. Derik zeytini gerçekten çok iyidir ve Avrupa ülkeleri dahi tercih ediyor. Ne yazık ki bazı kişiler Derik dışındaki zeytinleri getirip Derik zeytini gibi satıyor; alıcıların buna dikkat etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Zeytin fiyatı, geçen yıl ile bu yıl arasında büyük fark göstermedi"

Genel olarak rekoltenin az olduğunu ve fiyatta fazla bir değişiklik yapılmadığını aktaran İnce, şu ifadelere yer verdi:

"Derik zeytininin kalite açısından önde gelen çeşidi Xırxal zeytinidir. Bunun dışında Zoncuk, Melkabasi, Mavi, Belloti, Şinîk gibi çeşitler de var. Zeytin toplama işlemi gerçekten zahmetlidir. En çok zahmeti ise sabahın erken saatlerinde kalkmaktır. Bu yıl hava güzeldi; eskiden bu dönemde yemek kaşığıyla karın üzerinde zeytin toplardık, kar yağdığı zaman zeytinler yerde olurdu. Ayrıca bazı ağaçların dalları yüksek olduğundan toplamak daha da zorlaşıyor; ağaçtan düşüp ayak veya kolunu kıranlar bile oluyor. Günümüzde ise imkânlar artmış durumda. Zeytin pahalı diyenler, bu işin zahmetini görseler aslında fiyatın çok da yüksek olmadığını anlayacaklardır. Bu yıl kuraklık yaşandı ve yağmur yeterince yağmadığı için verim azaldı. Bazı alanlarda iyi bir rekolte elde edilirken, çoğu yerde verim düşüktü. Genel olarak Derik’te zeytin rekoltesi az. Zeytin fiyatı ise geçen yıl ile bu yıl arasında büyük fark göstermedi. Toplama zahmetine bakıldığında fiyatın fazla yüksek olmadığı söylenebilir." (İLKHA)

Engelli hükümlü ve tutuklular açık görüş yapabilecek

İki örnek, tek davet: Mus’ab ve Nesibe Hatun’un iman yolculuğu

Amasya’da tırda gizlenen 13 düzensiz göçmen yakalandı

Norveç, artan kazalar nedeniyle e-scooter düzenlemelerini daha sıkı hale getirmeyi planlıyor

Bakan Göktaş: Hiç kimsenin geride kalmadığı bir Türkiye için yeni eylem planı tamamlandı

Şanlıurfa’da piknik tüpü patladı: 2 yaralı

Batman tekstili çökerse, bir neslin geleceği de çöker

Endonezya'da sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 712'ye yükseldi

İçişleri Bakanlığı, Cizre'deki "koruma görüntüleri" hakkında inceleme başlattı

Bakan Fidan, Brüksel'de temaslarda bulundu

Bilecik’te 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi: 1 tutuklama

Putin'in, Kremlin'de Witkoff ve Kushner ile toplantısı başladı

Aksaray’da 5,5 milyon TL değerinde ziynet eşyası ele geçirildi

Siyonistlerin Gazze'ye saldırısında biri gazeteci, biri çocuk 3 kişi şehit oldu

Konya’da tartışma kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Dyson hakkında soruşturma açıldı

Aldıkları eğitimlerle öğrencilerine Filistin davasını anlatacaklar

Cizre’de terliğini almak isterken nehre düşen çocuk kayboldu

Yetim ve engelli kardeşler hediyelerle mutlu edildi

Türkiye ile Pakistan arasında petrol ve doğal gaz işbirliği anlaşması imzalandı

ABD, Maduro'nun istifası durumunda bir plan hazırladı

İşgalciler, Gazze'den bir siyonist esirin eşyalarını teslim aldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten sosyal medya için yaş sınırlaması ve kimlik doğrulaması talebi

Mersin Limanı’nda konteynerde 44 düzensiz göçmen yakalandı

Çoban koyunları ile tipiye yakalandı

Gazze Direniş Güvenliği, Şeyh Muhammed Ebu Mustafa suikastında işgalci ajanların rolünü ortaya koydu

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Eskimalatya'yı hak ettiği yere getireceğiz

Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor

Mardin’de engelliler günü programı düzenlendi

Ankara Valisi Vasip Şahin’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Engelli hükümlü ve tutuklular açık görüş yapabilecek

İki örnek, tek davet: Mus’ab ve Nesibe Hatun’un iman yolculuğu

Amasya’da tırda gizlenen 13 düzensiz göçmen yakalandı

Norveç, artan kazalar nedeniyle e-scooter düzenlemelerini daha sıkı hale getirmeyi planlıyor

Bakan Göktaş: Hiç kimsenin geride kalmadığı bir Türkiye için yeni eylem planı tamamlandı

Şanlıurfa’da piknik tüpü patladı: 2 yaralı

Batman tekstili çökerse, bir neslin geleceği de çöker