-
BIST 100
17148,87%-1,10
-
DOLAR
45,89% -0,03
-
EURO
53,47% 0,17
-
GRAM ALTIN
6587,90% 0,17
-
Ç. ALTIN
10725,86% 0,00
Mardin'deki Kiraz Festivali'ne STK'lardan "israf ve duyarsızlık" tepkisi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Mardin'in Yeşilli ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenmesi planlanan Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivali, bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşlarının eleştirilerine neden oldu. Gazze'deki insani kriz, ülke genelindeki tasarruf tedbirleri ve festivalin
Yeşilli Belediyesi tarafından organize edilen ve sanatçıların da katılacağı belirtilen 17. Yeşilli Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivaline kentteki insanı yardım kuruluşları tepki gösterdi.
Mardin Umut Kervanı, Mardin Yedi Başak Derneği ve Cansuyu Derneği Mardin Temsilciliği, USMED yetkilileri İLKHA'ya yaptıkları açıklamada festivalin israf olduğunu ve Gazze gündeminde düzenlenmesinin vicdanlara sığmadığını dile getirdi.
“Bu etkinliklerin yapılması hem Gazze hem de tasarruf tedbirleri için akıl kârı değil”
Mardin Umut Kervanı Başkanı Abdulaziz Önen, festivalin hem Gazze'deki durum hem de devletin tasarruf tedbirleri devam ederken düzenlenmesine anlam veremediğini belirterek,"Mardin’in Yeşilli ilçesinde Belediye Başkanı ve Kaymakamla birlikte kiraz Festivali düzenlemek için çalışmalarını yürütüyorlar. Yeşili ilçemizde böyle bir programı gerçekleştirmeyi düşünüyorlar. Fakat hem Gazze’nin bu durumdayken hem tasarruf tedbirleri devlet tarafından, cumhurbaşkanlığı tarafından her tarafta uygulanırken ve belediye bu kadar masrafa ve israfa girerek böyle bir etkinliği yapmasında insan anlam veremiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı, devletin yetkili organları Gazze konusunda halkımız bu kadar duyarlı iken duyarlı bir şekilde davranırken AK Parti Yeşilli Belediye Başkanı bu tür festival için nereden cesaret alıyor? Toplumun dokularıyla uyuşmayan sanatçıları getirip burada bir program yapılması akıl kârı değil. Mardin STK’ları olarak ve bu konuya çok karşıyız ve bunu asla kabullenmiyoruz. Biz bunu gerektiği yerlerde tepkilerimizi ortaya koyacağız. Gerek Vali gerekse Mardin AK Parti İl Başkanlığına gidip bu konuya tepkili olduğumuzu söyleyeceğiz. Eğer onlar bu konudan bu programdan geri adım atmazlarsa biz de basın açıklamasıyla tepkimizi ortaya koyacağız. Her platformda da bunu söyleyeceğiz. Bu durum gerçekten çok ayıp.” şeklinde konuştu.
“Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir”
Mardin Yedi Başak Derneği Temsilcisi Mecid Taş da festivalin halkın ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini vurgulayarak, “Bizler de Yeşilli ilçesinde yapılacak olan festival etkinliğini duyduğumuz zaman gerçekten üzüldük. Mardin’in değerli halkına yerinde duran festivalin dışında hizmet bekleyen işler var. Halkın ihtiyacı olan hizmetler mevcutken bu kadar dünya Gazze’ye odaklanmışken bizim böyle bir şeyle iştigal olmamız hem de halka hizmet amacıyla yola çıkan bir belediyenin böyle bir etkinlik düzenlemesi hem halk hem de STK temsilcisi olarak bizleri derinden üzmüştür. Bundan bir an önce vazgeçilmeli ve artık gerçekten ülkenin kaynakları tasarruflu bir şekilde halka sunulmalıdır. Bu konuda başta Cumhurbaşkanından, iktidardan ve diğer yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermelerini beliyoruz. Bu tür etkinliklerden bir an önce vazgeçilmeli ve halkı memnun edecek projeler hayata geçirilmelidir.” ifadelerini aktardı.
Taş, harcanacak paranın halkın parası olduğunu ve amacının hizmet olması gerektiğini ifade ederek etkinliğin iptal edilmesini istedi. Taş, "Bu tür etkinliklere harcanacak paralar gerçekten halktan alınan vergilerle belediyelere aktarılıyor. Dolayısıyla bu harcanan para halkın parası. Halka hizmet amaçlı paralar veriliyor. Belediyenin yegane projesi uygulaması da buna yönelik olması lazım. Halk bunu bekliyor. Halk, kültürümüzle, yaşantımızda birbirimize benzediğimiz, aynı inancı taşıdığımız insanları seçiyor. Bunu seçerken de bizlere hizmet etsinler diye seçiyoruz. Biz bu konudaki hassasiyeti bekliyoruz. Gazze bu kadar zulüm altındayken dünyanın değişik yerlerinde insanlar açlıktan ölürken vicdan sahibi Allah’tan korkan insanlar olarak bu tür etkinliklerin yapılması hiç etik değil. Dolayısıyla bu etkinlikten bir an önce vazgeçilmesi elzemdir.”
“Şu an en büyük gündemimiz Gazze’dir”
Cansuyu Derneği Mardin Temsilcisi İbrahim Halil Yetim ise festivali "modernist İslam anlayışının bir tezahürü" olarak nitelendirerek şöyle konuştu:
“Şu an en büyük gündemimiz Gazze’dir. Çocukların, yaşlıların, kadınların katledildiği artık Müslümanların izzetini kaybettiği bir noktadayız. İnsani yardım taşıyan Madleen gemisine işgal rejimi tarafından saldırı yapılmış iki Türk vatandaşının içinde bulunduğu 12 Akdenizli alıkonulmuş. Bu festivalin maddi boyutunu da ele alırsak insani yardım kuruluşu olmamız hasebiyle biz eğer bu festivale ortalama bir milyon TL harcadıklarını hesap edersek ki daha fazladır, 120 yetimin yıllık sponsorluğunu bir konsere gömüyorlar. Kaldı ki insanlar işsizlikten, geçim derdiyle boğuşuyorlar. Böyle bir dönemde zaten külliyen israf. Sivil Toplum Kuruluşu denildiği zaman siyasi fikri ve ideolojik yanı olsa bile sivil olabilendir. Herhangi bir bürokrasinin baskısı altında kalmadan sivil düşüncesini dile getirebilendir.”
Uluslararası Sosyal Medya Derneği Mardin Temsilcisi Mahmut Yiğit ise bu tür etkinliklere harcanan paranın yersiz olduğuna işaret ederek, ilçede yapılmasını planlanan etkinliğe üzüldüklerini söyledi.
Yiğit, "Her platformda da tepkimizi dile getireceğiz ve yapılmamasını da istiyoruz. İnancımızla da uygun değildir, kültürümüzle de uygun değildir. Hatta Nihat Hatipoğlu hocamızın da çağrılmasını uygun görmüyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Bize de yakışmıyor hiçbir getirisi de yoktur. Mardin’in de bu saatten sonra tanıtılmasına da ihtiyacı yoktur. Bununla beraber Gazze’de soykırımın sürüyor olması bu etapta bu tür etkinliklerin düzenlenmesi apayrı bir üzüntüdür.” dedi. (İLKHA)
Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü
Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı
Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı
Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı
Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak
Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı
Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı
Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı
Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı
Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek
Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma
Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı
GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti
"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu
Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı
Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü
BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı
Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı
Gazze'de bayram katliamı: 4'ü çocuk 10 Filistinli şehit oldu
Petrol fiyatlarında jeopolitik gerilim etkisi
Umut Kervanı’ndan Ankara’da ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti
Bayramda kabir ziyaretleri sürüyor
Bayramda trafik denetimleri devam ediyor
Malatya'da silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı
Yetimler Vakfı, Afganistanlı çocuklara yetim aylıklarını dağıttı
ABD'nin tükenen silah stoklarını yenilemesi en az 3 yıl sürecek
ABD, Francesca Albanese'yi yeniden yaptırım listesine aldı
Gaziantep'te kurban kesimi kazaları: 80 kişi yaralandı
Yükleniyor







