• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Mardin’deki yeni Ar-Ge laboratuvarı faaliyete başladı

20 Ekim 2022, Perşembe 12:00
20 Ekim 2022, Perşembe 12:00
Mardin’deki yeni Ar-Ge laboratuvarı faaliyete başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’deki yeni Ar-Ge laboratuvarı faaliyete başladı

Eti Bakır, Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nde hizmete giren Ar-Ge Laboratuvarı ile maden teknolojilerinde yeni bir dönem başlatıyor. Pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan dünyanın ilk ve tek merkezi olan Mazıdağı Tesisi’yle entegre çalışacak Ar-Ge laboratuvarı sayesinde, farklı nadir elementler ve yeni katma değerli ürünler üretebilecek yetkinliğe kavuşacak.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Cengiz Holding, teknoloji ve Ar-Ge konusundaki öncü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2’sini gerçekleştiren Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nde hizmete açılan yeni Ar-Ge Laboratuvarı, Türkiye’nin katma değerli maden teknolojileri alanındaki sembol merkezlerinden biri olacak. Halihazırda üretilmekte olan kobalt ve çinkonun saflaştırılarak katma değerinin artırılacağı laboratuvarda, nikel, magnezyum, lityum ve nadir toprak elementlerinin üretilmesi ve saflaştırılması sağlanacak.

Türkiye’yi madencilikte söz sahibi yapacak
Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarının kendileri için önemine dikkat çekerek, “Madencilik ve katma değerli sanayi üretimi alanında ülkemizi dünyada çok daha üst seviyelerde temsil edebilmemizin yolu kapsamlı bir inovasyon kültürü oluşturmaktan geçiyor. Mardin’deki Mazıdağı tesisimizde hizmete açtığımız bu Ar-Ge Laboratuvarı da aslında bu kültürün şirketimizdeki çok önemli bir parçası olacak. Yeni laboratuvarımız, bugünün teknolojilerinde bizlere ve ülkemize önemli bir rekabet avantajı sağlarken, geleceğin teknolojileri ve tedarik zinciri konusunda da Türkiye’nin dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almasını sağlayacak. Burada geliştirdiğimiz teknolojiler ve katma değerli ürünlerle, Mardin’i kobalt ve çinko başta olmak üzere stratejik metaller ve nadir elementler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden ve yüksek teknolojiye hitap eden sektörlerin vazgeçilmez iş ortaklarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bölgenin en büyük özel sektör yatırımı olan Mazıdağı tesislerinde, laboratuvar bünyesinde yapılacak araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucunda, yeni yatırımların da devreye girebileceğinin altını çizen Emre Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Tüm bu yatırımlar, bölgemizin ve ülkemizin iktisadi kalkınmasına da çok önemli katkılar sunuyor. Diğer yandan burada yaptığımız iyileştirmeler, sürdürülebilirlik hedeflerimize de önemli destek sağlıyor. Bu merkez sayesinde, üretim süreçlerimizdeki kimyasal ürün, buhar, elektrik ve su tüketimimizi önemli ölçüde azaltırken, metal geri kazanım verimlerinin artırılması ile de verimlilik konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz.”

Yeni metal ve elementler eklenecek
Yapılan açıklamaya göre, pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan dünyanın ilk ve tek merkezi olan Mazıdağı Tesisi, Ar-Ge laboratuvarındaki çalışmalar sonucunda hem piritten hem de geri dönüştürülecek batarya tozlarından farklı nadir elementler ve metallerin geri kazanımı sağlanabilecek. Merkezdeki Ar-Ge çalışmaları kapsamında, kobaltın yanı sıra nikel, magnezyum, mangan ve lityum da Eti Bakır’ın Küre tesislerinden gelen pirit konsantresinden ayrıştırılacak. Faaliyete başlayan yeni Ar-Ge laboratuvarında metallerin saflık seviyeleri artırılacak; kobalt ve çinko ürünleri çeşitlendirilerek yüksek katma değerli yeni ürünler elde edilecek. Böylelikle başta cep telefonları, bilgisayarlar, elektrikli araçlar, e-mobilite, enerji depolama sistemleri, seramik, lastik gibi birçok alana en kritik ve kaliteli hammadde tedariki sağlanmış olacak.
[gallery ids=',51718,51719,51720']
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki

Gaziantep'te araçtan kavga için inen 3 şahsa 540 bin lira ceza

Kenya'da sel felaketi: 23 ölü

Şırnak'ta lapa lapa kar yağdı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD, sivillerin su kaynağını vurdu

Antalya’da Peygamber Sevdalıları’ndan İran’a yönelik saldırılara tepki

Ordu'da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Polonya'dan hava sahası kısıtlaması kararı

Siirt Müftülüğü 2026 İUP Personel Listesini açıkladı

Çocuklarda katkı maddesi tehlikesi ve obezite riski: E120 ve MSG bağımlılık yapıyor

Büyükşehir Belediyesi Malatyalıları ilahi konseri ile buluşturdu

Malatya'da torbacı operasyonu: 5 gözaltı

Umut Kervanından Suriye’ye şefkat köprüsü, yardım tırı Ağrı’dan yola çıktı

Pezeşkiyan’dan sert mesaj: Ülkemizi savunmak için ölene kadar direneceğiz

APP plaka cezalarına erteleme: Son tarih 1 Nisan

Isparta’da kumar operasyonu: 16 kişiye para cezası

Akademisyenler uyardı: Dijital kumar gençleri tehdit ediyor

İnternet kullanımını kontrol etmenin 3 yolu: Bağ kur, sınır koy, rutin değiştir

Mardin'de kamyonet ile traktör çarpıştı: 3 yaralı

Batman Eğitim-Bir-Sen: İran'da katledilen kız çocukları insanlığın vicdanında derin yara açtı

Bursa’da silahını temizlerken kendini vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile telefonda görüştü

İl Tarım'dan çiftçilere bordo bulamacı uyarısı

Akdeniz için fırtına uyarısı: Rüzgârın hızı 75 kilometreye ulaşabilir

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki