• BIST 100

    9275,5%-2,13
  • DOLAR

    37,97% 0,06
  • EURO

    41,84% 0,70
  • GRAM ALTIN

    3769,53% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6161,60% 0,00

Mardin’in tescilli yemeği ’ırok’, büyüklerin vasiyetine uyulup sürdürülüyor

GÜNDEM 10.10.2023 16:30:15 0
Mardin’in tescilli yemeği ’ırok’, büyüklerin vasiyetine uyulup sürdürülüyor

Mardin’in tescilli yemeği ’ırok’, büyüklerin vasiyetine uyulup sürdürülüyor

Mardin’in tescilli üç yemeğinden biri olan 'ırok', şefler ve yöre halkı tarafından büyüklerinin vasiyetine uyulup sürdürülüyor.
Mezopotamya’nın 'altın üçgeni' olarak nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Mardin, üç tescilli ürünüyle mutfağının varlığını sürdürüyor. Daha önce 'alluciye' ve 'firkiye' tescillenmişti, günler öncesinde ise 'ırok' yemeği tescillendi.
Şef Dilek Çelebioğlu, bugüne kadar çeşitli medeniyetlere misafirlik yapan Mardin’in çok özel geleneksel yemeklerinin nesilden nesillere aktarıldığını söyledi.
Çok önemli lezzetlerinden biri olan ırok yemeğinin tescillendiğini ifade eden Çelebioğlu, 'Bu yüzden çok mutluyum. Daha önce alluciye ve firkiye tescillendi. Büyüklerimizin bize vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda nesilden nesle aktarmak benim için bir görevdir. Irok yemeğini misafirlerimize en iyi şekilde yapmamız gerekiyor' dedi.
Yapım aşamasında Mardin’e ait olan tescilli bulguru, eti ve çeşitli baharatları kullandıklarını aktaran Çelebioğlu, 'Biraz meşakkatli bir iş olsa da çok lezzetli bir yemek. Düğünlerde davetlerde sofralarda yer alan bir yemektir. Mardin; din, dil, inanç ve kültür turizm şehrinin yanı sıra şimdi de gastronomi üzerinde de çok büyük önem taşıyor. Gelen misafirlerimize en iyi şekilde bu lezzetleri aktarmak bizim için çok büyük bir mutluluktur' diye konuştu.
Artuklu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğretim görevlisi Ali Alkanoğlu, Mardin’de yemek konusunda son zamanlarda güzel haberler aldıklarını dile getirerek, 'İnanç ve turizm şehri olan Mardin’i artık gastronomi turizmiyle tanıtmaya önem verdik. Bunun için çeşitli çalışmalar yapmış bulunmaktayız. Çalışmalar sonucunda Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirme sonucunda alluciye, firkiye ile birlikte Türkiye olarak coğrafi tescillenmiş ürün sayımızı üçe çıkarmayı başardık' ifadelerinde bulundu.

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

Irak’ta genel seçimlerin tarihi belli oldu

İran’da maden kazası: 7 ölü

Meksika’da kuş gribi nedeniyle ilk ölüm kayıtlara geçti

Beton pompası aracına sıkışan işçi ağır yaralandı

Rusya'nın enerji tesislerine saldırı

ABD, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e yükseltti

Mısır'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

ASİM'den Portakal Çiçeği Karnavalı'na tepki

TÜBİTAK 2209-A Programı kapsamında AİÇÜ'nün 48 projesi kabul edildi

Kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Hindistan'da yıldırım çarpması nedeniyle 8 kişi öldü

Avrupa Birliği’nden ABD'ye "tarife" misillemesi

Çanakkale'de şap nedeniyle karantina

Bingöl’de dolu yağışı sonrası köyü sel bastı

Bingöl’de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Etna Yanardağı yeniden kül ve lav püskürttü

Kars'ta trafik kazası: 7 yaralı

Akdeniz'de 3.6 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Şilili mevkidaşı van Klaveren ile görüştü!

Almanya'da koalisyon hükümeti için anlaşma sağlandı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Malatya'da Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Ensarullah, Tel Aviv ve ABD savaş gemisini hedef aldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kalbimiz acı çeken Filistinli kardeşlerimiz için atıyor

“Direniş Önderi Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)”

Mardin’de başından vurulmuş halde ölü bulunan kişi toprağa verildi

Siirt’te "Gazze İçin Dua Vakti" etkinliği

İşgalcilerin Şucaiye'deki katliamında şehit sayısı 35'e yükseldi

Mevlid-i Nebi Etkinliğine davet için Batman’da broşür dağıtıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ