• BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,98% -0,20
  • EURO

    38,04% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2829,59% 0,97
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27

Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi

RÖPORTAJ 19.09.2024 17:21:43 0
Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi

Halkı ve esnafı ekonomik anlamda yakından ilgilendiren pazar alışverişi değerlendiren Mardinli esnaflar, fiyatların genel anlamıyla biraz pahalı olduğunu ancak yoğunluğun sürdüğünü kaydetti.

Mardinli esnaf, pazar alışverişindeki fiyat artışlarının önceki yıllara göre yükseldiğini belirtirken, artışların normal seviyelerde olduğunu ve alışveriş yoğunluğunun devam ettiğini ifade ettiler.

Mardin'deki pazar esnafı, her geçen yıl artan fiyatlar karşısında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Gıda ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışının her geçen yıla göre değiştiğini dile getiren esnaf, vatandaşların alışverişe olan ilgisinin mecburi olsa da devam ettiğini söyledi.

Alışveriş hareketliliğinin devam ettiğini söyleyen pazar esnafı Hasan Yürekli, vatandaşların fiyat artışlarına rağmen alışveriş yapmayı sürdürdüğünü belirtti. Yürekli, bu yoğunluğun mecburi bile olsa devam edeceğini aktardı.

Yürekli, “Fiyatlar her şeye rağmen normal bandında seyrediyor. Ancak pazar yeri kirası ve işçilik pahalı olduğundan haliyle alışverişe de yansıyor. Tarladan pazara gelen ürün birçok fiyat değişikliğine gidiyor. En son durak pazar yeri olduğundan haliyle en pahalısı da pazar yeri oluyor. Bununla beraber bizim de diğer giderler listesinde olan yakıt ve işçilik masraflarımız da oluyor.” dedi.

“Geçen seneki fiyatlar daha ucuzdu”

Geçen yıla göre sebze ve meyve fiyatlarının bu yıl daha pahalı olduğunu belirten Yürekli, “Geçen seneye göre sebze-meyve fiyatları bu yılla oranla çok fark var. Geçen seneki fiyatlar daha ucuzdu. Aslında her şey yakıt fiyatına endekslidir. Vatandaşlar yoğun bir şekilde mecbur olsalar bile alışverişini yapıyor, yapamaya da devam edecek. Gidişat pek parlak değil. Ancak her şey ilk önce yüce Allah’ın, sonra devletin elindedir. Şu an için genel anlamıyla fiyatlar uygun. Akşama doğru elimizde fazla ürün kaldığından mecburen fiyat indirimi yapıp elimizdekileri çıkarıyoruz.” diye konuştu.

Geçen yıla göre bu yıl kar oranlarında bir düşüş olduğunu aktaran Mehmet Selim, “Pazarda patates, soğan satışı yapmaktayım. Mardin genelinde özellikle patates ve soğan ürünleri en ucuz listesinde yer almaktadır. Ancak çiftçiler bu yıl çok mağdur duruma düştü. Ürünleri halden aldığımızda 4-5 lira az bir fiyatla alıyoruz. Halk mecburen alışverişini yapıyor. Geçen seneyle bu sene arasında fiyat konusunda çok fark var. Geçen yıla göre bu yıl kar oranımız yüzde 30’lara kadar düştü. Eskiden bir ton patatesi birkaç günde satarken, bu yıl ise 300-400 kiloyu ancak satabiliyoruz.  Sadece sebze-meyve alışverişi değil de yakıt, işçilik ve diğer giderlere de geçen yıla göre pahalılık oranı arttı." dedi.

“Alım gücü gerçekten düşmüş durumda”

Devlet yetkililerinin çiftçiye yeteri kadar destek sağladığı zaman alım gücünün de artacağını vurgulayan Selim, “Bazen elimizde 2-3 günlük ürün kaldığı oluyor. Bunun yanında yakıt, belediyenin alacağı kira parası ve diğer giderler de üst üste bindiği oluyor. Belediye, yılda bir pazar yeri kirasını arttırıyor. Ancak genel anlamda pazar esnafı çiftçi kadar etkilenmiyor. Devlet çiftçiye yardım eli uzatırsa alım gücü de yükselir. Çünkü alım gücü gerçekten düşmüş durumda. 2 kilo alınması gereken bir sebzeyi halk, bir kilo alarak yarı yarıya indirmek zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


İtalya’da sel felaketi

Siyonist işgalcilerden Lübnan'a yoğun hava saldırısı

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Trabzon'da trafik kazası: 7 yaralı

Malatya'da bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı

Doğu Karadeniz için sağanak uyarısı

Peygamber Sevdalıları: Tüm İslam ülkeleri işgal rejiminin bölgesel hesaplarını bozmalıdır

Siyonist işgalciler katlettikleri Filistinlinin naaşını tekmeleyerek çatıdan attı

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü halk sağlığı farkındalığını artırmak amacıyla stant açtı

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 16 tutuklama

Meteorolojiden sarı kodlu yağış uyarısı

Muğla açıklarında 72 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya: Donetsk bölgesinde Georgievka'yı ele geçirdik

Freni boşalan minibüs şarampole devrildi: 24 yaralı

ABD yaptırım listesine iki Rus bsını dahil etti

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü

Kömür madeninde iş kazası: 1 ölü

Lübnan'da çağrı cihazı saldırılarında şehit sayısı 37'ye yükseldi

Hurdalık yangınında yükselen siyah duman gökyüzünü kapladı

ABD, Mısır ve Irak'tan ortak deniz tatbikatı

Malatya'da 2 ayrı kaza: 3 yaralı

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah: Düşman, tüm kırmızı çizgileri aştı

Demir: GAP projesi acilen tamamlanmalı

Kuzey Kore yeni bir balistik füze test etti

Bursa'da kaybolan Alzheimer hastası kadın, 43 saat sonra bulundu

Umut Kervanı yardım tırlarını Ürdün üzerinde Gazze'ye ulaştıracak

İran ve Burkina Faso barışçıl nükleer iş birliği için mutabakat zaptı imzaladı

Dondurulan Rus varlıklarından Ukrayna'ya100 milyon euro aktarılacak

Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi

Endonezya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku