• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 14:39
06 Aralık 2024, Cuma 14:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İstanbul'da şiddetli yağmur ve rüzgâr etkili oldu

Arjantin'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor: Binlerce hektar alan küle döndü

ABD'de polise tepki olarak düzenlenen gösterilerde onlarca gözaltı

Aksaray'da feci kaza: 6 yaralı

Rusya'dan Ukrayna'ya NATO uyarısı

Avustralya'da orman yangınlarında 300 bin hektarlık alan yandı

Malatya'da rezerv alanlar istişare toplantısı yapıldı

Petro: ABD bölgeyi işgal etmek için uyuşturucuyu bahane olarak kullanıyor

Diyarbakır'da gizli buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı

Diyarbakır'da kontrolden çıkan tır yoldan çıktı

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Endonezya'dan uygunsuz içerikler nedeniyle Grok'a erişim engeli

Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı

Şanlıurfa'da bir evde tüp patlaması: 3 ölü, 4 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Lübnan: 500 binden fazla Suriyeli ülkelerine geri döndü

Venezuela: ABD'li yetkililer diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Caracas'ta

ANFİDAP’tan Gazze’de şehit edilen gazeteciler için anlamlı etkinlik

Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

Endonezya açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

Almanya'da etkili olan Elli Fırtınası ulaşımda aksamalara yol açtı

ABD'de silahlı saldırı: 6 ölü, 1 gözaltı

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Küba'dan ABD'ye tepki: Satılık değiliz

Güney Marmara’nın ilk psikoterapi merkezi Bursa'da açıldı

Trafikte sopa ile tehdit olayında şüpheli tutuklandı

Mersin'de yapılan denetimde 500 kilogram et ele geçirildi

Lodos Bursalıların hafta sonu planını alt üst etti: Vatandaşlar birbirlerine tutunarak ilerlemeye çalıştı

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında casus dronu krizi

Fransa'da erken seçim hazırlığı 

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da şiddetli yağmur ve rüzgâr etkili oldu

Arjantin'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor: Binlerce hektar alan küle döndü

ABD'de polise tepki olarak düzenlenen gösterilerde onlarca gözaltı

Aksaray'da feci kaza: 6 yaralı

Rusya'dan Ukrayna'ya NATO uyarısı

Avustralya'da orman yangınlarında 300 bin hektarlık alan yandı

Malatya'da rezerv alanlar istişare toplantısı yapıldı