• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek

06 Aralık 2024, Cuma 02:39
06 Aralık 2024, Cuma 02:39
MASFED Başkanı Erkoç: İkinci el araçta sigorta düzenlemesi tüketiciyi mağdur edecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alımlarında 15 günlük sigorta süresinin sona ermesinin ek bir külfet getirerek maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Erkoç, artan maliyetle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek için en azından yetki belgeli showroomlarda, trafiğe çıkmayan araçlar için alım öncesindeki sigorta zorunluluğunun kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araç alım satımlarında sigorta şartı getirildi. Yeni düzenlemeyle noterler, araç satış ve devir işlemlerini, aracı zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması koşuluyla gerçekleştirecek; zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaması durumunda yapılmayacak.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024’te sona erdiğini, ikinci el araç alıcılarının satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme araç sahibi olmak isteyen vatandaşa ek külfet getirecektir." dedi.

"15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır"

Erkoç, araç sigortaları hakkında yaptığı açıklamada, "Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hali hazırda zor koşullarla araç sahibi olabiliyor. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta vb masrafların imkanları zorladığı bir dönemde böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının üzerine binecek ve vatandaşı daha zorlar hale gelecektir. Sigorta zorunluluğu elbette ki önemli ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılar doğuracaktır. Yetki belgesine sahip olan motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde her bir araç için 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli isteniyor. Bunlar satılan araçlara önemli bir maliyet artışı getirecek." ifadelerini kullandı.

Erkoç açıklamasının devamında, "Bu sıkıntıları bertaraf edecek uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin yetki belgesi sahibi satıcılar bu kapsamın dışında tutulabilir. Mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı bir çalışma ile çözüm sağlanabilir. En azından maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının artmaması sağlanabilir ve tüketici de zorlanmadan alışverişini yapabilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaş bu sayede ek bir külfetin altında kalmamış olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Rutte: Çin'in Tayvan'a saldırması çatışmaları tetikler

ABD'den Ukrayna’ya patriot gönderme sinyali

HÜDA PAR heyeti Elazığ'da vatandaşların sorunlarını dinledi

İşgalin bugünkü saldırılarında 61 kişi şehit oldu

Mersin'de katliam gibi kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Macron, İngiltere’ye gidiyor

Pençe-Kilit Harekât bölgesinde 5 asker metan gazından hayatını kaybetti

Rusya iki yerleşim birimini daha ele geçirdiğini duyurdu

Batı Şeria'da işgal saldırıları: 2 şehit

Brezilya'da BRICS Zirvesi

Peygamber Efendimize yapılan hakaret lanetlendi

Minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 12 yaralı

İşgal medyası: HAMAS, 7 Ekim’den 3 ay sonra "8200 İstihbarat Üssüne" ulaşmaya çalıştı

Avusturya'da uçak kazası: 4 ölü

Diyarbakır'da asfalt yüklü kamyon devrildi

Gazze'deki hükümetten ABD merkezli şirketin Gazze planlarına tepki

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Bir dizi eylem kararı aldık

Pakistan'da bina çökmesi: 27 ölü

Bakan Yumaklı: Tarımsal hasılada 7 ülke arasına girdik

Ensarullah, işgal havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldı

ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı

42 yıl önce kaçırılan İranlı diplomatlar hakkında Devrim Muhafızları Ordusu'ndan israile sert uyarı

İletişim Başkanlığı: 761 yangın kontrol altına alındı

Malatya'da traktör devrildi: 2 ölü

Kumbarasındaki harçlıkları Gazze için bağışladı

Malatya’da korkutan arazi yangını

Antalya’da kafesten kaçan arslan bir kişiyi ağır yaraladıktan sonra öldürüldü

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 418'e yükseldi

Filistin Direniş Grupları: Ebu Şebab ve çetesi, tüm gruplar tarafından kanı helal görülmüştür!

Antalya'da aslan firar etti:1 ağır yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rutte: Çin'in Tayvan'a saldırması çatışmaları tetikler

ABD'den Ukrayna’ya patriot gönderme sinyali

HÜDA PAR heyeti Elazığ'da vatandaşların sorunlarını dinledi

İşgalin bugünkü saldırılarında 61 kişi şehit oldu

Mersin'de katliam gibi kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Macron, İngiltere’ye gidiyor

Pençe-Kilit Harekât bölgesinde 5 asker metan gazından hayatını kaybetti