• BIST 100

    9729,5%1,59
  • DOLAR

    34,04% 0,07
  • EURO

    37,94% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2826,91% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,00

Masum görünen büyük tehlike: Uyku keki!

SAĞLIK 5.09.2024 14:30:33 0
Masum görünen büyük tehlike: Uyku keki!

İnternet üzerinden satılan ‘uyku keki’ olarak adlandırılan ürünlere dikkat çeken uzmanlar, bu tür ürünlerin madde bağımlılığına kapı açabileceği konusunda uyarıyor.

Bilinçli bir tüketicinin ‘uyku keki’ adı altında satılan ürünün ne olduğunu araştırması gerektiğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan,  okulların açılmasıyla çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşabilecek ‘uyku keki’ olarak adlandırılan ve yasadışı olarak internet üzerinden satılan ürünlerin oluşturduğu tehlike hakkında açıklamalarda bulundu.

Bilinçli bir tüketicinin ürünlerin içeriğini araştırması gerekir

İnternet üzerinden ‘uyku keki’ olarak satılan ürünlerin ismine bakıldığında çok masum göründüğünü belirten Noyan, “Uyku ve kek, ikisi de gerçekten hayatımızda var olan iki kavram. Bununla ilgili bir uyaran veya bir ürün gördüğümüzde gerçekten merak uyandırıyor. Ve ‘sağlıklı mı’ diye sorduğunuz zaman zaten ana sorun ortaya çıkıyor demektir.” dedi.

Uyku için satılan bir ürünün sosyal medya üzerinden satılıyor olmasının bir problem olduğuna dikkat çeken Noyan, “Bunun kek, külah, kornet diye satılması başka bir problem. Gelelim bundan sonraki sürece. Bilinçli bir tüketicinin uyku keki adı altında satılan ürünün ne olduğunu araştırması gerekiyor. Şu an piyasada popüler olan ‘uyku keki’ adı altında satılan ürünlerin içeriğini maalesef bilemiyoruz. Bilebildiğimiz ve sosyal medyadan görebildiğimiz kadarıyla içerisinde THC ürünleri bulunuyor. Bu ürünlerin Türkiye’de kullanılması zaten yasak. Yasak olan bir ürünün sağlıklı olduğunu söyleyebilmek çok mümkün olmadığından ‘uyku keki’ adı altında satılan ürünlerin sağlıklı olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

‘Uyku keki’ni deneyen çocuklar, diğer çocukların da merak etmesine neden olabilir

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar ve gençlerin yaz tatillerinde birbirleriyle ne yaptıklarını, ne kullandıklarını, neler deneyimlediklerini paylaşacaklarına vurgu yapan Prof. Dr. Onur Noyan, bu durumun çok büyük bir sorunu beraberinde getirebileceğini söyledi. “Eğer uyku kekini deneyen, bununla ilgili deneyimi olan, çevresinde alan bir arkadaşı olan birisi varsa bunu hemen paylaşacak ve her çocukta bir merak uyandıracak.” diyen Prof. Dr. Onur Noyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu merakla birlikte çocuklar anne babalarından gizli bir şekilde bunu almak için çaba sarf edebilirler ya da arkadaşlarıyla birlikte almak için bir plan yapabilirler. Eğer bunu yaparlarsa fark etmeden maddeyle tanışmış olacaklar ve bağımlılığa giden yol başlamış olacak.

Aileler çocuklarına, kendilerini ifade ederken başkalarıyla kıyaslamak ve başkalarının yaptıklarını yapmaya çalışmak yerine, her bireyin kendi içerisinde var olan değerleri koruyarak, kendine özgü gelişmeleri gösterecek adımları atmaları ve bununla ilgili gelişim göstermeyi hedeflemeleri gerektiğini anlatmalı. Çocuklarımızın ‘başkası şunu yapmış ben de onu yapmak istiyorum’ şeklindeki düşünceleri hep olacak. Ancak özgüveni olan çocuklar kendilerini arkadaşlarıyla kıyaslamak, karşılaştırmak ve onların yaptıklarını yapmak istemek yerine, kendilerini başarılı oldukları bir alanda gösterme yolunu seçecekler. Bu alanda ebeveynlere düşen rol şu; çocuklarımızı kendi akranlarıyla kıyaslamasına izin vermeden onların daha ön planda oldukları, daha güçlü oldukları yönlerini ortaya çıkartacak şekilde desteklememiz gerekiyor.”

Çocukların merak ettikleri konuları ebeveynleriyle paylaşması sağlanmalı

Çocukları korumak için öncelikle çocuklara sosyal medya okur yazarlığının öğretilmesi gerektiğini dile getiren Noyan, “Sosyal medyada gördüğü her ürüne, her reklama inanmaması gerektiğini birinci olarak öğretmeliyiz. İkincisi, içeriklerine bakmayı öğretmeliyiz. Üçüncüsü, bağımlılığa, madde kullanımına giden yola bu tarz masum görünen ürünlerle başlandığını bizim bilmemiz ve bunu çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Çocukların bu tarz ürünleri görüp isteme ihtimalleri ve potansiyelleri olduğunu hatırlatan Noyan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ebeveynler bu tür ürünlerin içeriğindeki uyuşturucu maddeyi, THC'yi bilmeden satın alabilirler. Bu büyük bir soruna tekabül ediyor ama bilinçli olarak almaları durumunda ise ciddi hayati tehlike oluşturan durumlarla karşılaşma ihtimalleri var. Ebeveynlerin, çocuklarının sosyal medyada nerede gezindiklerini, hangi konuları araştırdıklarını, neyi merak ettiklerini, neyle ilgili videolar seyrettikleri mutlaka takip etmeleri gerekiyor. Bu takiple birlikte çocukların merak ettikleri şeyleri aileleriyle paylaşmaları sağlanırsa ve aileler doğru, sağlıklı bilgiler verebilirse çocuklar çok büyük risklerden uzaklaştırılmış olur. (İLKHA)


Anahtar Kelimeler: masum görünen büyük tehlike: uyku keki!

Lübnan'da 4 bin yaralı olduğu iddialarına bakanlıktan açıklama

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anıyor; darbeci zihniyeti telin ediyorum

Polonya'da selde ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Takla atan otomobil ters döndü: 2 yaralı

BM, Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarını kınadı            

Portekiz'de orman yangınları: 7 ölü

Mardin’de mayın, kontrollü bir şekilde imha edildi

DMM: "Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı' iddiası doğru değil"

Hizbullah, birçok kişinin şehit olduğu ve 2 bin 800 kişinin yaralandığı patlamalarda işgali sorumlu tuttu

Adli Tıp'a göre Narin boğularak öldürüldü

Von der Leyen, Avrupalı ​​komisyon üyelerinden oluşan yeni ekibi açıkladı

Hizbullah: Çağrı cihazlarının patlaması sonucu 3 kişi şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı

Çalışma Bakanlığı ile TİSK arasında iş birliği protokolü

Belediye çalışanı bıçakla yaralandı

ABD atık suyunda felce neden olan virüs yayılıyor

Malatya'da bahçe yangınında maddi hasar oluştu

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 3 yaralı

HÜDA PAR: Partimize yönelik iftira merkezli politikanın nedeni siyonist barbarlığa yönelik tutumumuzdur!

Malatya'da ahır yangını

Un patlamaları büyük çaplı bir patlamaya neden olabiliyor!

Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü diğer araçlara çarptı: 2 yaralı

Lübnan'da çok sayıda iletişim cihazında patlama: Yaralılar var

Grip aşısı kimlere, ne zaman yapılmalı?

20 ton sahte zeytinyağı ele geçirildi

Lübnan ordusu, Katar'dan 15 milyon dolarlık bağış aldı

Algoloji nedir, hangi hasta gruplarına bakar?

Ankara’da yargı hizmetleri tek çatı altında toplanıyor

Adana'da 9 ayda 424 kişiye milyonluk kumar cezası

Tespit edilen metruk yapılar yıkılıyor

Eylülde 1 milyar 54 milyon lira Sosyal ve Ekonomik Destek ödemesi hesaplara yatırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku