-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,31% 0,24
-
EURO
50,97% 0,34
-
GRAM ALTIN
6514,68% -4,87
-
Ç. ALTIN
11186,94% -2,43
Matbaa sektörü temsilcisi Yıldırım: Davetiye kültürü geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Matbaa sektörü temsilcisi Metin Yıldırım, davetiye kültürünün geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdiğini, eskiden sözlü iletişim ve davet ön planda iken artık sosyal medya ve dijital davetiyelerin öne çıktığını söyledi.
Matbaa sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini belirten Metin Yıldırım, davetiye kültürünün 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başında günlük yaşama girdiğini söyledi.
Yıldırım, çocukluğunda Batman’da davetiye kavramının hiç olmadığını ve ilk gördüğünde kendisini yabancı hissettiğini belirtti.
O dönemde düğün ve taziyelerde katılımın sözlü iletişimle belirlendiğini ifade eden Yıldırım, herkesin zaten bilgilendirildiğini dile getirdi.
Yıldırım, geçen 30-40 yılda davetiye kültürünün teknoloji ve sosyal medya etkisiyle değiştiğini vurguladı.
Sosyal medya üzerinden yapılan dijital davetlerin toplumsal bağların zayıflamasına yol açtığını belirten Yıldırım, katılım eksikliklerinin toplumsal ilişkileri etkilediğini söyledi.
Yıldırım, dijitalleşmenin davetiye sektörünü de etkilediğini, eskiden binlerce davetiye basılırken şimdi sembolik sayıların tercih edildiğini kaydetti.
Misafirlik kültürünün kaybolduğunu, artık istemelerde bile salon tutulduğunu ve ailelerin misafirlerine eskisi gibi kapı açmadığını ifade eden Yıldırım, sözlü davetlerin ve birebir ilişkilerin toplumsal bağları güçlendirdiğini, sosyal medyanın ise bu bağları zayıflattığını dile getirdi.
Yıldırım, insanlara beğenilme arzusuyla hareket etmemeleri gerektiğini ve sadece Allah tarafından beğenilmeyi istemeleri gerektiğini vurguladı.
"Davetiyeler değişiyor, toplumsal bağlar zayıflıyor"
Matbaa sektörü temsilcisi Metin Yıldırım, davetiye kültürünün geçmişten günümüze değişimini ve sosyal ilişkiler üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Yıldırım, davetiye kavramının 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başında günlük hayatımıza girdiğini belirterek, “Ben aslen Batmanlıyım. Çocukluğumuzda davetiye diye bir şey yoktu. İlk davetiyeyi gördüğümde kendimi yabancı hissetmiştim. O dönemlerde katılım zaten sözle belirlenirdi. Küskünlük veya dargınlık durumlarında özel olarak davet edilirdi. Herkese davetiye verelim, davetiye verdiklerimiz gelsin mantığı yoktu” dedi.
"İnsanlar sosyal medya üzerinden davet ediliyor"

Yıldırım, teknolojinin yaygınlaşmasıyla davetiye kültürünün değiştiğini ifade ederek, “1995 yılında evlendiğimde davetiye bastım ama çevre zaten düğünümüzden haberdardı. Şimdi ise insanlar sosyal medya üzerinden davet ediliyor. Bu durum toplumsal bağlarımızın zayıfladığını gösteriyor. Maalesef artık ‘O gelmedi, ben de gitmem’ yaklaşımı hâkim. Oysa erdemli bir Müslüman topluluk bu tür şeylere takılmaz” şeklinde konuştu.
Dijital davetiyeciliğin sektörü etkilediğini vurgulayan Yıldırım, “Eskiden binlerce davetiye basılırken şimdi 50 civarında sembolik davetiye basılıyor, geri kalan davetler sosyal medya üzerinden yapılıyor. Toplumumuz yeni şeyleri çok hızlı adapte ediyor” dedi.
"Artık misafire kapımızı açmıyoruz"
Yıldırım, misafirlik ve sosyal bağlardaki değişime de dikkat çekerek, “Eskiden misafirlerimize kapımızı açardık, istemelerde bile salon tutulmazdı. Şimdi ise güven eksikliğinden salon tutuluyor. Düğünler ve cenazeler toplumsal bağlarımızı güçlendirirdi. Katılmadığımızda ilişkilerimiz zayıflıyor. 1988’de dayımın bir şehirde misafirliğe gittiğinde otel tutulması bize çok garip gelmişti. Artık misafire kapımızı açmıyoruz” ifadelerini kullandı.
"Birebir ilişkilerimiz sosyal medya ilişkilerinden daha bereketlidir"
Yıldırım, davetiye kültürünün tarih boyunca sözlü olduğunu hatırlatarak, “Sözlerimiz davetiyelerden daha değerlidir. Eskiden misafirlik kültürü vardı, şimdi kalmadı. Aileler evlerini sürekli misafire hazırlamaz oldu. İnsanlar beğenilme arzusuyla hareket ediyor, oysa sadece Allah tarafından beğenilmeyi istemeliyiz. Sosyal medyaya fazla kaptırılmamalıyız. Birebir ilişkilerimiz sosyal medya ilişkilerinden daha bereketlidir” dedi. (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor
Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır
Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada
AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor
Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!
Danimarka ABD işgali ihtimaline karşı Grönland’a asker gönderdi
Pakistan ve Afganistan arasında ateşkes
Feribot seferlerine fırtına engeli
İşgal, Mescid-i Aksa'yı 20. gündür kapalı tutuyor: Yarın yüz binlerce kişi bayram namazı kılamayacak!
Er: Sıla-i rahim yalnızca bayram günlerinde değil, her zaman yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk
Bayram hazırlığında ilk durak mezarlıklar oldu
Konya'da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı
Siirt Valisi Kızılkaya’dan Ramazan Bayramı mesajı
Diyanet-Sen Batman: Ramazanın manevi iklimi bayramla taçlanıyor
Siirtlilerden bayram mesajı: Birlik ve barış istiyoruz
Nijerya’dan İngiltere’ye ziyaret: Terörle mücadele gerekçesiyle iş birliği çağrısı
HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Yumlu'dan bayram mesajı
İran'a yönelik savaş, plastik sektörünü derinden etkiliyor
Söylemez: Bayram, umudu ve kardeşliği diri tutan en güzel iklimdir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü
Gazze'ye saldırıda 4 kişi şehit oldu
Mardin’de onlarca yetim bayramlık elbiselerle sevindi
18 ilde dolandırıcılık ve bahis operasyonu: 118 şüpheli yakalandı
İstanbul’da zimem defteri geleneğiyle borçlar kapatıldı
Bilgisayardan felsefeye, Sepah'tan Meclis'e ve Güvenlik Kurulu'na: Ali Laricani
Şanlıurfa’da uzmanlardan bayramda sağlıklı beslenme uyarısı
Umut Kervanı'ndan bayram mesajı: Acı ve gözyaşı, yerini umut ve huzura bıraksın
Bursa protokolü bayramlaştı
Yükleniyor







