Tarih: 03.09.2024 12:08

MAZLUMDER, göç idaresi uygulamalarında yaşanan sorunlara ilişkin rapor yayımladı

Facebook Twitter Linked-in

Dernek tarafından hazırlanan rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamada; Dünya genelinde giderek artan göç hareketliliği, ekonomik ve sosyal etkilerin öte sinde, insan hakları ve adalet konularında da derin etkilere sebep olmaktadır. Bu çerçevede, göç idaresi uygulamalarında yaşanan sorunları detaylı bir şekilde inceleyen derneğimiz, sorunları çözme ve daha insani bir yaklaşım geliştirme amacıyla önemli bir rapor hazırlamıştır. Raporumuz, ulusal ve uluslararası düzeyde göç yönetimiyle ilgili ortak müktesebatı vurgulamakta, hukuki çerçevede kalınması ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizmektedir." denildi.

Göç İdaresi Müdürlükleri ve Geri Gönderme Merkezleri'nde tespit edilen ciddi sıkıntılar, özellikle idari gözetim altındaki yabancıların maruz kaldığı koşullar ve hak ihlalleri üzerinde durulduğu vurgulanan raporda; Bu çalışma, Türkiye'deki göçmenlerin hukuki durumlarına ve haklarına ilişkin kapsamlı bir inceleme sunmaktadır. Göçmenlerin karşılaştığı zorluklar, haklarının korunması için ortaya konulan çabalar ve mevcut hukuki çerçeve detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Raporumuz aynı zamanda, derneğimize yapılan başvurular, saha çalışmaları ve avukatların tecrübeleri yoluyla elde edilen çeşitli vakaları ve gözlemleri içermektedir. Bu vakalar, göçmenlerin karşılaştığı bürokratik engelleri, kamu görevlilerinin iddia edilen kötü davranışlarını ve göç otoritesi aracılığıyla yasal statü veya haklar elde etme konusundaki zorlukları ayrıntılı bir şekilde belgelemektedir." ifadeleri yer aldı.

Dernek olarak hazırladıkları raporu kamuoyu ve ilgili tüm paydaşlarla paylaşarak, göç yönetimi alanında daha adil ve insani bir yaklaşımın benimsenmesini umduklarını vurgulayan MAZLUMDER, sorunların çözümüne yönelik adımların atılması ve insan haklarına saygı çerçevesinde düzenlemelerin yapılmasının temel hedefleri olduğunu vurguladı.

Mülteci Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporun birinci bölümünde, "Göçe İlişkin Kavramlar" başlığı altında;

Kavramlar, göç çeşitleri ve göçmenlere verilen koruma statüleri ele alındı.

Göç İdaresi Teşkilatı başlığıyla hazırlanan ikinci bölümde;

Cumhuriyetin kuruluşundan 6458 sayılı kanuna kadar göç ve göçmenlerle ilgili kurumlar,

6458 sayılı kanun sonrası kurulan göçe/göçmenlere iliş kin kurumlar: göç kurulu ve göç idaresi başkanlığı,

Göç kurulu ve göç idaresi başkanlığına ilişkin genel bilgiler ve göç idaresi başkanlığı, alt başlıklarıyla ülkede göçmenlikle ilgili yapılan çalışmalara değinildi.

Göçmenlere yönelik yaşanan sorunların ele alındığı raporun üçüncü bölümde;

Göç teşkilatı, il göç müdürlüklerinde yaşanan sorunlar ve vaka örnekleri ile MAZLUMDER'e yapılan başvurular ve saha gözlemlerine yansıyan sorunlar ele alındı.

Raporun dördüncü bölümünde ise geri gönderme merkezlerinde yaşanan sorunlar ve vaka örnekleri anlatıldı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —