• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Medya ve İletişim Danışmanı Kılınç: Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda ciddi zararlar da verebiliyor

GÜNDEM 20.02.2025 16:27:07 0
Medya ve İletişim Danışmanı Kılınç: Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda ciddi zararlar da verebiliyor

Medya ve İletişim Danışmanı Kurtuluş Kılınç, teknolojinin hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra ciddi olumsuz etkileri de olabileceğini belirterek, bu konuda bilinçli hareket edilmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Teknolojinin insan hayatına etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Medya ve İletişim Danışmanı Kurtuluş Kılınç, bilinçsiz kullanımın yol açtığı olumsuzluklara dikkat çekti.

Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığını ancak doğru kullanılmadığında ciddi zararlar verebileceğini vurgulayan Kılınç, özellikle cep telefonları, tabletler ve Wi-Fi gibi cihazların kontrollü kullanılması gerektiğini belirtti.

Mavi ışığın uyku düzeni üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Kılınç, ekranlara uzun süre maruz kalmanın melatonin hormonunu düşürdüğünü ve biyolojik saatimizi bozduğunu ifade etti.

Teknoloji bağımlılığının bireyler üzerindeki etkilerine dikkat çeken Kılınç, sabah kalkar kalkmaz telefon kullanımının stres seviyesini artırdığını ve odaklanma kaybına yol açtığını söyledi.

Teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yollarını sıralayan Kılınç, dijital detoksun önemine işaret ederek belirli günlerde teknolojiyle bağın kesilmesi gerektiğini vurguladı.

"Teknolojiyi bilinçli kullanmalıyız"

Teknolojinin kontrollü kullanılması gerektiğini vurgulayan Kılınç, "Teknolojiyi hiç kullanmayalım mı? Hayır, elbette kullanacağız. Hatta hayatımızı kolaylaştıran alanlarda en sonuna kadar kullanmalıyız. Eğer mümkünse bu teknolojiyi kendimiz üretmeli ve geliştirmeliyiz. Ancak bunu yapamadığımız durumlarda özellikle cep telefonları, tabletler ve Wi-Fi gibi frekans yayan cihazları mümkün olduğunca kendimizden uzak tutmalı, mecbur kalmadıkça kullanmamalıyız" dedi.

"Mavi ışık uyku düzenini bozuyor"

Mavi ışık tehlikesine de dikkat çeken Kılınç, "Teknoloji, uyku düzenimizi olumsuz etkiliyor. Melatonin hormonunun düşmesine sebep olarak biyolojik saatimizi bozuyor ve uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Sabahları yorgun uyanmamıza neden olabiliyor. Araştırmalar, ekranlara uzun süre maruz kalmanın derin uyku süresini kısalttığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

"Telefonu yatakta kullanmak beyni uyarıyor"

Teknolojik cihazların aşırı kullanımının stres hormonlarını artırdığını ve odaklanma sorunlarına yol açtığını belirten Kılınç, şu ifadeleri kullandı:

"Telefonlarımızı yatakta kullanmak, beynimizi aşırı uyarıyor ve uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Teknolojik cihazlarla fazla vakit geçiren kişilerin uyku süresinin 30 ila 60 dakika azaldığı tespit edildi. Ayrıca sabah kalkar kalkmaz telefona bakmak stres seviyemizi artırıyor ve odaklanma kaybına neden oluyor. Bu durum, insanın mutluluk seviyesini de düşürüyor."

"Nomofobi modern çağın en büyük sorunlarından biri"

Teknoloji bağımlılığı konusunda çarpıcı veriler olduğunu dile getiren Kılınç, "Ne yazık ki günde ortalama 7 saatimizi ekran başında geçiriyoruz. İnsanların yüzde 60'ından fazlası, yüz yüze iletişim halindeyken bile teknolojik cihazlara bakıyor. Bu da sağlıklı iletişim kurmanın önüne geçiyor. Nomofobi adı verilen, telefonsuz ve habersiz kalma korkusu modern çağın en büyük sorunlarından biri haline geldi." ifadelerini kullandı.

"Uyumadan en az 2, mümkünse 4 saat önce teknolojik cihazları bırakmalıyız"

Teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yollarına da değinen Kılınç, "Bağımlı olup olmadığınızı anlamanın en basit yolu, bir saat içinde telefonunuza kaç kez baktığınızı hatırlayıp hatırlamadığınızdır. Eğer hatırlamıyorsanız, bağımlı olma ihtimaliniz yüksek. Bu durumdan kurtulmak için uyumadan en az 2, mümkünse 4 saat önce teknolojik cihazları bırakmalıyız. Sabah uyandığımızda ise ilk yarım saat telefon kullanmamalıyız. Ayrıca belirli günlerde dijital detoks yaparak teknolojiyle bağımızı kesmek, zihinsel yorgunluk ve stresi azaltacaktır." diye konuştu. (İLKHA)

Rusya tüm askeri operasyonları durdurdu

Avustralya kıyılarını dev dalgalar vurdu: 5 ölü, 2 kayıp

Gazze'deki soykırım Malatya'da protesto edildi

Çin uzaya 6 uydu gönderdi

Boykotlu işletme önünde Gazze protestosu: "Yemezsen ölmezsin, yersen ölürler"

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Batman'dan direniş çağrısı: Gazze için ayağa kalk!

İngiltere'de uzun süreli yağış uyarısı

Çorlu'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kolombiya’da sarıhumma nedeniyle acil sağlık durumu ilan edildi

Peygamber Sevdalıları: Halkımızın hasretle beklediği büyük güne hazırız

Rusya, Barents Denizi İşbirliği Anlaşmas'ını feshetti

ABD'de uçaka kazası: 3 ölü

Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Uluslararası Kongresi Ankara’da gerçekleştirildi

Bağlar esnafı lokum ikramında bulunarak halkı Mevlid programına davet etti

Bursa’da 2 bin kişiye uygulamalı trafik eğitimi verildi

Gaziantep'te suç örgütlerine operasyon: 7 tutuklama

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çiftçi çökerse, memleket çöker

Hatay'da Siyer Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

Malatya'da kayısı bahçeleri felaketi yaşıyor: Don vurdu, emekler zayi oldu

Diyarbakır esnafı Muhammedi sevdaya doymuyor

Bakan Uraloğlu: Siirt-Kurtalan yolu ile yıllık 206 milyon lira tasarruf sağlanacak

Siyonist rejim Gazze’de katliama devam ediyor: Şehit sayısı 51 bini aştı

Bakan Yumaklı, zirai dondan etkilenen ürünleri açıkladı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten Mersin’de yoğun ziyaret trafiği

Şanlıurfa’da 1 PKK/KCK mensubu teslim oldu

Şanlıurfa’da otomobil kayalara çarptı: 4 yaralı

Şanlıurfa’da kaybolan çocuğun cansız bedeni sulama kanalında bulundu

Bakan Fidan Cezayir'e gidiyor: Enerji, savunma ve Gazze gündemde

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Camilerin elektrik borcu ödenmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ