9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96
Meksika, Amerika'nın Mexico City büyükelçisi Ken Salazar ve Kanada diplomatik misyonu temsilcilerinin ülkede başlatılan yargı reformunu eleştiren son açıklamalarının ardından bu ülkelerin büyükelçilikleriyle ilişkilerine ara verdi.
Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, düzenlediği basın toplantısında ABD ile Meksika arasındaki ikili ilişkiler devam ettiğini ancak Meksika'nın bağımsızlığına saygı duyulmadığı müddetçe büyükelçilikle ilişkilerde bir duraklama olacağını söyledi.
Obrador, ilişkilerdeki duraklamanın Kanada diplomatik misyonu için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.
"Meksika'nın egemenliğine saygı duymayı öğrenmeliler. Bu boş bir ifade değil." diyen Obrador, "Ne tesadüftür ki, bu açıklama aynı zamanda Mexico City'deki ABD Büyükelçiliği aracılığıyla yapıldı ve hemen Kanadalılar tarafından yapılan bir açıklama ortaya çıktı. İçişlerine müdahale etmeye çalıştılar." ifadelerini kullandı.
22 Ağustos'ta Amerika'nın Mexico City büyükelçisi Ken Salazar, Meksikalı yetkililerin yargıçların doğrudan seçimlerini başlatma planlarını eleştirdi, daha sonra Kanada diplomatik misyonu onun görüşüne katıldı.
Salazar'a göre, "yargı reformu Meksika'da demokrasi için ciddi bir risk oluşturuyor" ve "kartellerin ve diğer saldırganların siyasi olarak motive olmuş ve deneyimsiz hakimlerden yararlanmasını" kolaylaştırabilir.
Buna cevaben, Meksika Dışişleri Bakanlığı, Amerikan büyükelçiliğine bir protesto notu gönderdi ve burada Salazar'ın sözlerini "Birleşik Meksika Devletlerinin egemenliğine aykırı ve kabul edilemez bir müdahale eylemi" olarak nitelendirdi.
Lopez Obrador, halefi Claudia Sheinbaum ile koordineli olarak, geniş çaplı bir yargı reformu gerçekleştirmeyi bekliyor ve yeni parlamento bunu Eylül ayı başlarında onaylayabilir.
Reform, özellikle, Yüksek Mahkeme hakimleri için adayları kamuoyuna tartışmaya sunmayı öneriyor. Buna ek olarak, ülkenin devlet yargı sistemleri de kendi hakim ve yargıçlarının yanı sıra bağımsız idari ve disiplin organlarının doğrudan seçimine ilişkin kurallar koymak zorunda kalacak. (İLKHA)