9914,68%1,38
36,10% 0,00
37,81% 0,72
3388,79% 0,64
5487,40% 0,47
Memur-Sen Genel Merkezi tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan basın açıklaması kapsamında, Siirt Üniversitesi Memur-Sen Temsilciliği de üniversite idari personelinin haklarının iyileştirilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.
Açıklamada, toplu sözleşme kararlarının uygulanması ve üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı tanınması gerektiği vurgulandı.
Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan üniversite idari personelinin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar gibi iller veya kurumlar arasında yer değişikliği yapma hakkına sahip olmadığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun mağduriyetlere yol açtığı belirtildi. Üniversiteler arası yer değişikliğinin, kadronun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlı olması nedeniyle uzun dava süreçlerine neden olduğu, muvafakat verilse bile sürecin çoğu zaman olumsuz sonuçlandığı ifade edildi.
Üniversitelerin yer değişikliği için kendi yönergelerini oluşturduğu ancak bu düzenlemelerin tüm üniversiteleri bağlayıcı olmadığı vurgulanan açıklamada, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 52. maddesi hatırlatılarak, üniversiteler arası merkezi bir yer değişikliği sisteminin hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Toplu sözleşmede bu konuda çalışma yapılmasının kararlaştırıldığı ancak somut bir sonuca ulaşılamadığı belirtilerek, YÖK tarafından tüm üniversiteleri kapsayan merkezi bir düzenleme talep edildi.
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı talebi
Açıklamada, üniversite daire başkanlarının özlük haklarının yetersiz olduğu belirtilerek, merkezi idarede görev yapan daire başkanlarına tanınan makam tazminatının üniversite daire başkanlarına da verilmesi gerektiği ifade edildi. Bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.
Akademisyenlerin mali haklarının iyileştirilmesi
Üniversitelerde görev yapan akademik personelin mali haklarının yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, 666 sayılı KHK kapsamında akademisyenlerin ücret artışlarının diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında yetersiz kaldığı vurgulandı. Enflasyon karşısında öğretim elemanlarının alım gücünün düştüğü ve akademik kariyerin cazibesinin azaldığı ifade edilerek, akademisyen maaşlarının artırılması gerektiği belirtildi.
Araştırma görevlilerine yeşil pasaport hakkı talebi
Açıklamada ayrıca, araştırma görevlilerinin en fazla üçüncü dereceye kadar ilerleyebildiği için yeşil pasaport hakkından yararlanamadıkları ve bunun uluslararası bilimsel çalışmaları olumsuz etkilediği vurgulandı. Araştırma görevlilerine yeşil pasaport hakkı tanınmasının bilimsel faaliyetlerin önünü açacağı belirtildi.
Eğitim-Bir-Sen’in bugüne kadar birçok kazanım elde ettiği vurgulanan açıklamada, akademisyen maaşlarının artırılması, üniversite daire başkanlarına makam tazminatı verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport hakkı tanınması ve üniversite idari personelinin merkezi yer değişikliği sistemine kavuşması için mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi. (İLKHA)