• BIST 100

    10720,70%0,96
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    46,44% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4310,81% 0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,82% 0,15

Memurların en fazla merak ettikleri soruların cevapları

14 Aralık 2020, Pazartesi 11:57
14 Aralık 2020, Pazartesi 11:57
Memurların en fazla merak ettikleri soruların cevapları
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Memurların en fazla merak ettikleri soruların cevapları

İşte Ünlü'nün yazısı;

1- Eşler arasındaki yaş farkı emekli aylığını etkiler mi?

5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 15.10.2008 tarihinden önce 4/c’li sigortalı olanlar Acıbadem escort için halen yürürlükte olan 5434 sayılı Kanun’un 71’inci maddesinde; “İştirakçi karı veya koca eşinden 30 yaş veya daha büyük ise ölümünde eşine yarı nispetinde aylık bağlanır. Ancak evlenme akdi en az 10 yıl evvel yapılmış veya çocukları olmuş ise bu indirme yapılmaz. Emekli olduktan sonra evlenenler hakkında dahi aynı hükümler uygulanır” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince evli eşler arasında 30 yaş ve üzerinde yaş farkı varsa bağlanacak dul aylığı yarı yarıya düşmektedir. Evli çiftler arasındaki yaş farkı 30 ve daha fazla olsa dahi vefat etmeden 18 yaş porno önce çocuk olmuşsa veya evlenme vefattan 10 yıl önce olmuşsa dul aylığında herhangi bir azalma söz konusu olmamaktadır.

Bazı uyanıklar yaşlı emeklilerle evlenerek onların vefat ettikten sonra bağlanacak dul aylıklarını almak istemektedirler. Ya da bazı yaşlılar kendilerine bakma karşılığında öldüklerinde maaşlarının bunlara kalmalarını sağlamaktadırlar. Örneğin 80 yaşındaki emekli bir kadın, genç ve fakir 30 yaşındaki bir erkekle evlenerek öldükten sonra dul aylığının genç erkeğe bağlanmasını sağlamak istemektedir. Ya da yaşlı bir erkek genç bir bayanla aynı amaçla ya da kendisine bakması karşılığında evlenebilmektedir. İşte sistem bu tür uyanıklıkların ya da kötü niyetlilerin önüne geçmek için bağlanacak dul aylığını yarı yarıya indirmektedir.

Şu hususu da belirtmek gerekir ki, bu düzenleme 5434 sayılı Kanun’un ilk halinde de mevcut olup, 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihine kadar mevcudiyetini korumuştur. Ancak, SSK ve Bağ-Kur mevzuatında benzer düzenleme yoktur. 5510 sayılı Kanun’da da böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Benzer bir u düzenlemenin yeniden getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

2- Darbe, tecavüz vb. nedenlerle memuriyetten çıkarılanlara maaş ve ikramiye ödenir mi?

Darbe, tecavüz vb. nedenlerle memuriyet veya diğer kamu görevliliğinden çıkarılanlardan emekliliğini hak edenler, emekli olabilmekte ve ikramiyesini alabilmektedir. Bu konuda yasal düzenleme yapılması 1088p sikiş gerektiğini düşünüyoruz. En azından ikramiye ödenmesi engellenebilir.

3-8 yıl memuriyet hizmeti olan memurun eş ve çocuklarına aylık bağlanır mı?

5510 sayılı Kanun'a göre, 8 yıl 5 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memurunun eş ve çocuklarına aylık bağlanır mı? Toptan ödeme yapılmışsa aylık bağlanması için ne yapılabilir?

SGK, aleyhe olan durumlar haricinde hiçbir şekilde talep olmadan işlem yapmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre dul ve yetimler için emekli aylığı bağlanma şartları beş yıla düşürülmüştür. Aylık bağlama ve ihya talebinde bulunulması ve SGK tarafından istenecek paranın yatırılması halinde paranın yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanabilecektir. Ödenecek maaş, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır.

4- Halen Bağ-Kur’lu veya 4/a ya (SSK) tabi çalışanlar, memur eş veya babadan dul veya yetim aylığı alabilir mi?

Eşim 8 yıllık memur iken vefat etti. Halen Bağ-Kur’lu olarak çalışıyorum. Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alabilir miyim? Kızım sigortalı çalışırsa yetim aylığı kesilir mi?

5510 sayılı Kanun’a göre eşinizin beş yıldan fazla hizmeti olduğu için, Bağ-Kur’a (4/b) tabi çalışmanız, Emekli Sandığı'ndan dul aylığı almanıza engel değildir. Ayrıca, sigortalı (4/a) olarak çalışsanız dahi eşinizden dul aylığı alabilirsiniz.

Ayrıca, vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde 4/a’ya (SSK) tabi çalışan kız yetimlere, Emekli Sandığı Kanunu’na göre aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/a’lı (SSK) çalışan kız ve erkek yetimlere aylık bağlanamaz. Burada belirleyici husus emekli aylığının 5510 sayılı Kanun’a göre mi yoksa 5434 sayılı Kanun’a göre mi bağlandığı hususudur.

5- Sözleşmeli olarak çalışmaya başlarsam yetim aylığım kesilir mi?

7 yıllık devlet memuru iken vefat eden babamdan tarafıma yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanun’un 4/b maddesine göre sözleşmeli çalışmaya başlamam halinde yetim aylığım kesilir mi?

5510 sayılı Kanun hükümlerine göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız kesilecektir.

6- Kamudaki sigortalı hizmetler için emekli ikramiyesi ödenir mi?

Şu an bir kamu kurumda memur olarak görev yapıyorum daha önce kamu sektöründeki 4/a’lı (SSK) hizmetler için Emekli Sandığı tarafından ikramiye ödenir mi?

Kamuda 4/a’lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı aldatma hikayeler görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstahak olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenmektedir.

7- Eşimden sigorta dul aylığı, babamdan da emekli sandığı yetim aylığı alabilir miyim?

Eşimden 4/a’dan (SSK) dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı almam mümkün müdür?

4/a’dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığı’ndan babasından dolayı yetim aylığı alabilirler. 5510 sayılı Kanun’a tabi olarak dul ve yetim aylığı almış olsaydınız, sadece tercih yapabilirdiniz. Yani, hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından aylık bağlanacaktır.

8- Cinsiyet değişikliğinde yetim aylığı ödenir mi?

Toplum olarak cinsiyet adult sex hikaye değişikliğine hoş bakılmasa da basının körüklemesiyle de cinsiyet değişikliği bir vaka olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda, bekâr kız çocuklarına, çalışmadıkları sürece, ölen SSK’lı veya Bağ-Kur’lu anne-babasından “yetim aylığı” bağlanabiliyorken Emekli Sandığı mensubu olan bekâr kız çocuklarına, SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışsalar dahi “yetim aylığı” bağlanabiliyor. SGK norm ve standart birliği getirildiğini söylese de hala bu farklılık devam etmektedir.

Erkek iken cinsiyet değiştiren ve bunu mahkeme kararıyla da belgeleyenlere, kız çocuğu sayıldıkları için babasından veya annesinden yetim aylığı bağlanabiliyor. Bize göre, SGK’nın toplumsal duyarlılıkları dikkate alarak bu konuda düzenleme yapması gerekmektedir.

İşgal rejimi Lübnan'ı bombaladı

Enerji içeceğinde alkol tehlikesi

Türkiye ile Gabon arasında 8 anlaşma imzalandı

Gazze İçişleri Bakanlığı: İşgalci kaos yaratıyor ve yardım hırsızlığı şebekelerini destekliyor

Eski tip ehliyetler için süre uzatıldı

HÜDA PAR Silopi İlçe Başkanı Gök: Silopi halkı toz, çukur ve çamurla mücadele ediyor

Pakistan dördüncü gözlem uydusunu fırlattı

Lüks araçları taşıyan tır yandı, 5 otomobil hurdaya döndü!

Siyonist işgalciler yardım bekleyen sivillere saldırdı: 51 şehit

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Elektrik dağıtım şirketlerinin keyfi uygulamaları artarak devam etmekte

ABD'den İran'a yönelik yaptırım kararı

Meloni'den Netanyahu’ya: Gazze’deki durum sürdürülemez

Rusya ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da görüştü

STK'lardan Muhammed Biltaci ve 70 bin mahkûm için özgürlük çağrısı

Litvanya Başbakanı Paluckas istifa etti

Mardin’de devrilen tır’ın sürücüsü yaralandı

Gabon Cumhurbaşkanı Nguema Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Yapıcıoğlu’ndan İsmail Heniyye’nin şehadet yıldönümünde mesaj

Cami görevlileri Gazze yararına kermes düzenledi

Fren arızası yaşayan vinç uçuruma yuvalandı: 1 ölü, 1 yaralı

ABD'li siyaset bilimci Mearsheimer: israilliler Gazze'de soykırım yapıyor

Co-May Tayfunu Çin'i ikinci kez vurdu

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Sıcak havalarda vücudunuzu susuz bırakmayın

Avrupa Yetim Eli Derneği Ağrı'da gıda yardımı gerçekleştirdi

Nemrut Kalderası'nda ayının saldırı girişimi cep telefonu kamerasına yansıdı

Nijerya'da sel felaketi: 23 ölü

Doç. Dr. Atay: Hepatit B, karaciğer kanserine neden olabilen bir virüs hastalığıdır

Myanmar'da OHAL uygulaması 4,5 yıl sonra kaldırıldı

ABD'de F-35 uçağı düştü

Portekiz de Filistin’i tanıyacağını açıkladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Lübnan'ı bombaladı

Enerji içeceğinde alkol tehlikesi

Türkiye ile Gabon arasında 8 anlaşma imzalandı

Gazze İçişleri Bakanlığı: İşgalci kaos yaratıyor ve yardım hırsızlığı şebekelerini destekliyor

Eski tip ehliyetler için süre uzatıldı

HÜDA PAR Silopi İlçe Başkanı Gök: Silopi halkı toz, çukur ve çamurla mücadele ediyor

Pakistan dördüncü gözlem uydusunu fırlattı