• BIST 100

    16698,39%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,02
  • EURO

    51,80% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7100,76% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,35

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

21 Nisan 2025, Pazartesi 17:55
21 Nisan 2025, Pazartesi 17:55
Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Menenjitin, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıyla karakterize olan bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda ağır seyredebileceğini söylüyor.

Hastalığın, özellikle meningokok kaynaklı olan türünün hızla ilerleyerek ölüme yol açabileceğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, son zamanlarda özellikle okullarda görülen ve aileleri tedirgin eden menenjit hastalığı hakkında bilgi verdi.

Menenjit bütün yaş gruplarını etkileyebiliyor

Menenjitin, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanmasıyla karakterize olan bir hastalık olduğunu hatırlatan Mamçu, “Bütün yaş gruplarında görülebilse de özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda ağır seyreder.” dedi.

Hastalığın bulaş yolları hakkında bilgi veren Mamçu, “Enfekte kişinin burun ya da boğazından direkt temas ya da damlacık yolu ile bulaşır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Sağlıklı kişiler taşıyıcı olabilir.” açıklamasını yaptı.

Tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabiliyor!

Virüsler, bakteriler ve nadiren de mantarların menenjite neden olabildiğini aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Streptococcus pneumoniae (pnömokok), Haemophilus influenza tip B (Hıb) ve Neısseria meningitidis (menengokok) en sık görülen bakteriyel etkenlerdir. Zamanında teşhis edilerek acilen tedavi başlanmazsa hepsi ölümcül olabilir.” dedi.

Ulusal aşı takviminde çocukluk dönemi aşıları yapıldığı için pnömokok ve Hıb görülme sıklığının azaldığını kaydeden Mamçu, “Rutin aşılama yapılmayan menengokok menenjiti ülkemizde ve bazı ülkelerde önemini koruyor. Meningokoklar tedavide geç kalındığında hızla ilerleyerek işlev veya doku bozukluklarına ve hatta ölümlere yol açabilirler.” şeklinde konuştu.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer belirtilere dikkat edilmeli!

Tüm menenjit etkenlerinin benzer belirtiler gösterdiğini ifade eden Mamçu, “Baş ağrısı, boyunda ve ensede sertlik, ateş, kusma, bilişsel düzeyde değişme, ışığa karşı hassasiyet, iştahsızlık görülür. Bazı vakalarda epileptik nöbetler de görülebilir.” dedi.

Menenjitin ilk saatlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgular gösterip hızla ilerleyerek 24 saatte ölüme neden olabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Mamçu, şunları söyledi:

“Ateş, ense sertliği ve değişmiş mental durum gibi belirtilerin ilerlemesi ile beraber bilinç düzeyinde değişiklikler ve uykuya meyil   varlığında  acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Son zamanlarda menenjit vakalarında artış görülse de salgın olduğunu gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Ancak aileler ve öğretmenler çocuğun okulunda, aile bireylerinde veya temas ettiği kişilerde meningokok hastalığı çıkması durumunda sağlık otoritelerinin önerilerine uymalı, temaslı kişide hastalığın gelişmesini önleyici ilaç veya aşıların uygulanmasını sağlamalıdırlar.”

Aşı karşıtlığı, toplumda enfeksiyon yayılma olasılığını artırıyor!

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın bebek ve çocuklarda uyguladığı aşı takviminde pnömokok aşısının 2’nci ve 4’üncü aylarda iki doz, Hıb aşısının da karma aşı içerisinde 2’nci, 4’üncü ve 6’ncı aylarda  üç doz şeklinde uygulandığını hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Menengokok aşısının beş alt tipi (serogrup ABCWY) vardır. Bunları birlikte veya ayrı içeren iki farklı aşı ülkemizde mevcuttur ve özel olarak uygulanmaktadır. Bebeklerin 2’nci ayından itibaren toplam iki doz halinde yapılır. Sadece bebeklere değil hac ve umreye gidenlere, askere gidenlere, toplu alanlarda bulunanlara, bağışıklık sistemi zayıf kişilere, HIV taşıyanlara, dalağı alınmış veya işlev görmeyen kişilere de menengokok aşısı yapılmalıdır.” dedi.

Aşı karşıtlığının menenjit gibi hastalıkların yayılmasını nasıl etkilediğine de açıklık getiren Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aşı karşıtlığı, bazı bireylerin aşı olmaktan kaçınması nedeniyle toplumsal bağışıklığın zayıflamasına yol açabilir. Özellikle menenjit gibi hastalıklar, bulaşıcı özellikleri nedeniyle hızla yayılabilir. Aşılanma oranları düştüğünde, toplumda enfeksiyonun yayılma olasılığı artar. Sonuç olarak, aşının koruduğu hastalıklara yakalanma riski yükselir ve bu, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için tehlikeli olabilir.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

“Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha değerli bir bağışta bulunamaz”

Zelenski, Ukrayna'daki savaşın yaza kadar sona erebileceğini belirterek şartları açıkladı

Şanlıurfa’da iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

Trump, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran ile müzakerelerin devam etmesi konusunda ısrar etti

Van’da kaçak avcılara 50 bin lira ceza uygulandı

Manisa’da 14 bin sentetik hap ele geçirildi: 7 tutuklama

Siirt’te heyelan ve kaya düşmeleri: Kapanan yollar ulaşıma açıldı

ROKETSAN, Suudi şirketle ortak üretim için anlaşma imzaladı

Mısır'da kabine değişikliğiyle yeni savunma bakanı atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Miçotakis'le Gazze'deki gelişmeleri değerlendirdik, Batı Şeria'da son kararları reddediyoruz

İletişim Başkanı Duran’dan Erdoğan-Miçotakis görüşmesine ilişkin açıklama

Amasya'da 3 işçi gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti

Bakan Bolat Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Dimas ile görüştü

Adalet Bakanı Gürlek'ten "yemin" paylaşımı

Ebu Ubeyde: İran'a her türlü saldırı, İslam ümmetine yönelik bir saldırıdır

Batman'da seyir halindeki panelvan alev aldı

Dışişleri Sözcüsünden Bakan Fidan'ın "Irak" hakkındaki ifadelerine açıklama

TPAO Libya’da deniz ve kara sahalarında hidrokarbon arama faaliyetlerine başlıyor

İzmir’de denize düşen kişi sudan çıkarılarak kurtarıldı

Sel ve su baskınlarına ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı

İran İslam İnkılâbı 47 yaşında: Emperyalizme ve siyonizme meydan okuma devam ediyor

Bakan Işıkhan, Fas'ta "çocuk işçiliği" konulu konferansa katıldı

Mardin’de otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi

Şerafettin Elçi Havalimanında ocak ayında 31 bin yolcu uçtu

Bursa'da yağışlara rağmen baraj doluluk oranı beklenenin altında

Şırnak’ta sigaraya karşı farkındalık yürüyüşü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Hükümetler bu kez Küresel Sumud Filosu’nu korumalı

Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


“Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha değerli bir bağışta bulunamaz”

Zelenski, Ukrayna'daki savaşın yaza kadar sona erebileceğini belirterek şartları açıkladı

Şanlıurfa’da iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

Trump, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran ile müzakerelerin devam etmesi konusunda ısrar etti

Van’da kaçak avcılara 50 bin lira ceza uygulandı

Manisa’da 14 bin sentetik hap ele geçirildi: 7 tutuklama

Siirt’te heyelan ve kaya düşmeleri: Kapanan yollar ulaşıma açıldı