• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor

12 Ağustos 2023, Cumartesi 10:05
12 Ağustos 2023, Cumartesi 10:05
Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mercimek Güneydoğu’nun ekonomisine katkı sunuyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yıl mercimek çiftçinin yüzünü güldürdü. Gaziantep, tek başına Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor.
Gaziantep’te bu sene verimli geçen hasadın ardından lezzetiyle ünlü kırmızı mercimek fabrikalarda işlenerek, sofralarda yerini alıyor. Gaziantep, Türkiye’nin mercimek ihtiyacının yaklaşık 4’te 1’ini karşılıyor. Gaziantep Ticaret Borsası’nda hububat üzerine alım satım ve komisyon işleri yapan Ali Tataroğlu, “Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor” dedi.

“En kaliteli kırmızı mercimek Gaziantep’te”
Dünyanın en kaliteli kırmızı mercimeğinin Gaziantep’te yetiştiğine işaret eden Tataroğlu, 'Gaziantep bu sektörde gıda tarım ve hayvancılık üzerinde bölgesel olarak daha önce dünya çapında bir merkez durumundaydı. Gaziantep şu anda en çok fıstık, mercimek, bulgur ve makarna üretimiyle dünya çapında söz sahibi olmuştur. Gaziantep, sulama tarım alanlarının gelişmesinden dolayı buğday sektörüne daha fazla katkı sağlar hale gelmiştir. Buğday sektöründe de makarnacı ve sanayicilerimiz dünya çapında bir ivme yakalamışlardır. Bunların neticesi olarak İtalya ve Akdeniz ülkesindeki büyük İtalyan firmalarının pazarlarına girerek büyük bir devletin ve Tarım Bakanlığımızın da desteği ile çok iyi bir ivme yakalamışlardır. Gaziantep mercimeği iç piyasada 40-50 bin tona yakın bir katkı sağlarken, iç piyasa mercimek tüketimi ülkemizde 200-250 bin tonu buluyor. O yüzden şu anda pirincin yerini alan bulgurun dünya çapında gerek sağlık, gerekse kalite açısından insan sağlığını da ilgilendiren bir ürün olarak şu anda mutfaklarımızın başköşesine yerleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“Organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir”
Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünlerinin dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam ettiğini belirten Tataroğlu, “Mercimek besleyici ve protein değerleri açısından çok kıymetli bir ürün olması sebebiyle dünyada da yavaş yavaş yerini arttırmaktadır. Önceleri fakir ülkelerin sofralarında yer alırken, şu anda dünyada aranan bir hale gelmiş, sağlık açısından da çok önemlidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mezopotamya topraklarında üretilen buğday, mercimek veya diğer tarım ürünleri dünyada tercih edilen, aranan ürünler olmaya devam etmektedir. Bulgur, mercimek ve makarna dünyada hemen hemen bütün ülkelere ulaşmaktadır. Kalitesi, tercih açısından organik olmaları sebebiyle büyük bir talep görmektedir” diye konuştu.

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Antalya İl Emniyet Müdürü görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi

Netanyahu, işgal ordusunun, "Tüm esirler serbest bırakılacak, savaş bitecek” önerisini reddetti

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yeni düzenleme

Konya’da eş zamanlı uyuşturucu operasyonları

Muğla Dalaman açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAKSİAD’dan Mehmet Yavuz’un kabrine ziyaret

Gazze'de 2 bin 700 aile nüfus kaydından silindi

Yetimler Vakfı’ndan 120 yetim aileye kırtasiye yardımı

Sudan’da altın madeninde göçük: 6 ölü, 20 kişi enkaz altında

Muğla’da orman yangını

İşgal rejimi 16 Filistinliyi alıkoydu

İşgal rejiminden Filistinli esirlere sistematik işkence

Yapay zeka genç çalışanların mesleki tercihlerini etkilemeye başladı

Trump’tan Venezuela’ya gözdağı: Uçaklar düşürülecek

İşgal rejimi sağlık, eğitim ve ibadet kurumlarını yok etti, halkı açlığa mahkûm entti

İzmir Urla’da 9 günlük su kesintisi

Emeklilerden uygun fiyatlı konut talebi

Trump, AB’nin Google’a kestiği cezaya karşı misilleme tehdidinde bulundu

İşgal basını: Dünya genelinde israil karşıtı eylemler artık olağan hale geldi

Paşinyan’ın uçağı Azerbaycan hava sahasını kullandı

Siirt’te trafik kazası: Köy muhtarı yaralandı

Katil rejim Gazze'de sivillere ait binaları vurdu: 9 şehit

Maduro’dan ABD’ye yanıt: Venezuela’ya saldırı olursa silahlı mücadeleye geçeriz

Trump, 24 saatliğine 15 dolarlık bağış talep etti

Küçük yürekten büyük destek

Soykırımcı siyonistlere karşı dünya halklarının öfkesi eyleme dönüşüyor

Umut Kervanı Bingöl Derneği, umutları yeşertmeye devam ediyor

Uzunbahçe sakinleri: Yıl 2025, millet uzaya çıktı, bizim yol hâlâ 1900’lerden kalma

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Antalya İl Emniyet Müdürü görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi

Netanyahu, işgal ordusunun, "Tüm esirler serbest bırakılacak, savaş bitecek” önerisini reddetti

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yeni düzenleme

Konya’da eş zamanlı uyuşturucu operasyonları

Muğla Dalaman açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı