• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Merdiven altı işletmelerin kapanmasına günler kaldı

20 Aralık 2022, Salı 11:20
20 Aralık 2022, Salı 11:20
Merdiven altı işletmelerin kapanmasına günler kaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Merdiven altı işletmelerin kapanmasına günler kaldı

1 Ocak 2023’ten itibaren 16 meslek grubuna, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesini alma zorunluluğu geliyor. Zorunluluk çerçevesinde, aralarında kuaförlük, güzellik uzmanlığı gibi meslek gruplarına ait olan merdiven altı işletmeler kapanarak, belgesi olmayanlar çalışamayacak.
Aralarında kuaförlük ve güzellik uzmanlığının da olduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023’ten itibaren MYK tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmasına günler kaldı. Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK, nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor. Bu mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar 1 Ocak 2023’te itibaren çalıştırılamayacak, merdiven altı işletmeler de kapanacak.

'Merdiven altı kapanacak, sağlıklı hizmet kalitesi artacak'
Belge sayesinde birçok merdiven altı işletmenin kapanmasına ve sağlıklı hizmet standartlarının artmasına destek olunacağını söyleyen, 13 yıldır güzellik uzmanlığı ve uzman eğitmenlik yapan Yasemin Alioğlu Duran, 2 aylık uygulama ve teorik eğitim süreciyle MYK belgesi almanın mümkün olduğunu da hatırlattı. Duran, 'Geçmişten günümüze eskimeyen hatta hızla gelişmekte olan güzellik sektöründe insanların talepleri arttıkça yetişmiş nitelikli personel ihtiyacı da artmakta. Bu anlamda eğitimli ve donanımlı güzellik uzmanı ve estetisyen sektörümüzde en büyük sorunumuz. Bu anlamda ’Derma Güzellik’ olarak 4. Seviye Güzellik Uzmanlığı, 4. Seviye Epilasyon Uzmanlığı, 4. Seviye Cilt Bakımı Uzmanlığı ve 3. Seviye Masaj Uygulayıcı alanlarında uzman eğitmenler tarafından teorik ve ağırlıklı uygulama olarak eğitimler vererek, MYK belgelendirmesi yapmaktayız' diye konuştu.

'Bu kanunun çıkması güzellik sektörünün daha saygın hale gelmesi için çok önemli bir adım'
MYK belgesinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bireylere mesleki yeterliliğinin tanıtılması amacıyla verildiğini ve uluslararası geçerliliğe sahip tek belge olduğunu belirten Duran, '1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla güzellik uzmanlığı dahil olmak üzere birçok alanda MYK belge zorunluluğu yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra belgesi olmayanlar çalıştırılamayacaktır. Bu kanunun çıkması güzellik sektörünün isminin kirlenmemesi ve daha saygın hale gelmesi için çok önemli bir adım. Güzellik merkezleri mutfak çalışanı olarak bakırköy escort aldıkları personelleri 2 günlük cihaz eğitimiyle işlemlere sokabiliyorlar. Dolayısıyla bu hizmet alanında lazer epilasyonda cilt yanıkları, diğer işlemlerde ise sağlık sıkıntıları meydana geliyor. Ama MYK belgesi olanların mesleki yeterlilikleri Bakanlık tarafından tanındığı için bu tarz sorunların önüne geçilmiş olacak. MYK belgesi merdiven altı diye tabir ettiğimiz birçok salonların kapanmasına da sebep olacak, bu anlamda danışanlarımıza düşen görev gitmiş oldukları merkezlerin ustalık belgeleri, vergi levhaları ve işletme ruhsatları olup olmamasını kontrol etmeleri gerekiyor. Bu belgelere sahip olmayan işletmelerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor' dedi.
Eğitime katılarak MYK belgesi almak isteyen Muhammed Ali Yağmur, eğitim için kaydını yaptıklarını ve memnun olup en ince detayına kadar bilgilendirildiğini ifade ederek, hedefinin bu alanda kendini geliştirmek olduğunu söyledi. Yağmur, Ocak başı itibarıyla MYK belgesi olmayanlar hiçbir salonda çalıştırılmayacağı için Derma Akademi’ye başvurduğunu vurguladı.
[gallery ids=',70776,70777,70778,70779,70780,70781']

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Gazze’de insani kriz derinleşiyor

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’nun makam odasında dinleme cihazı bulundu

Rusya, uzaktan kumandalı uzay robotu Teledroid'i 2026'da fırlatacak

İngiltere'den Rusya'ya sert tepki

Dijital Dünyada Aile Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Bulgaristan'da bütçe tasarısı ve yolsuluk iddiaları protestolara yol açtı

EPDK ekim ayı LPG piyasası verilerini açıkladı

Bitlis merkezli operasyonda gözaltına alınan 62 şüpheliden 46’sı tutuklandı

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek