• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan faiz artışı ile ilgili konuştu

24 Kasım 2023, Cuma 19:35
24 Kasım 2023, Cuma 19:35
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan faiz artışı ile ilgili konuştu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan faiz artışı ile ilgili konuştu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, politika faizi artırımıyla ilgili konuştu.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Adıyaman’da iş dünyasıyla bir araya geldiği toplantıda konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu’nun düzenlediği toplantıya katılan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 'Deprem bölgesinde kayıtlı firmaların bankamız kaynaklı kullandıkları reeskont kredileriyle yatırım taahhütlü avans kredilerine ve finansmanlarına 180 güne kadar vade uzatımı tanıdık. Bu vade uzatımında faiz uygulanmaması gerektiğini söyledik. 116 farklı firmanın toplamda 206 krediden oluşan 2.7 milyar TL tutarında bir reeskont kredi geri ödeme yükümlülüğünü ve de bundan daha fazla tutarda taksit ödemesini erteledik. Alt yapı ve üst yapı projeleriyle alakalı da bankalarımızın afet bölgelerinde verecekleri kredilerden bütün sınırlamalardan veya menkul kıymet tesislerinden muaf tuttuk” dedi.
Erkan, faiz artırımı ile ilgili olarak ise, “En son dün attığımız adımla Para Politikası Kurul (PPK) metnimizde belirttiğimiz gibi artık atacağımız adımların son raddesine geldiğimiz, yüzde 35’den yüzde 40’a çıkan faiz ile normalde piyasalarda zaten bankacılık şuan bunun bir nebze faiz onayı söz konusudur. Bunların daha fazla değişmesini beklemediğimizi, bu sıkılaştırma adımlarımızın sonuna doğru geldiğimizi net bir şekilde söylüyoruz. Bundan sonraki atacağımız adımlarda önemli olan hemen akabinde PPK, akabinde reeskont kredilerinde yüzde 26 basit, yüzde 35 birleşik faizde sabit duracağımızı, kredi kartı faizlerinin azami oranda sabit tutacağımızı yılsonuna kadar ve de yatırım taahhüdü avans kredileri programının devamını da dile getirdik. Yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değişen faizlerle stratejik yatırımları Merkez Bankası olarak destekleyeceğimizi ve bu paketin devam edeceğini belirttik. Dolayısıyla amacımız bu parasal sıklaştırma seviyesinde enflasyonla mücadele sırasında hem patikamıza uyumlu bir şekilde gidebilmek hem de enflasyonun mevcut seviyesi söz konusu olduğunda büyümemize çok fazla sekte vurmadan ihracatçımıza, yatırımcımıza, istihdama yardımcı olacak destekleyecek programları devam ettirmektir, sürdürmektir. Şimdi bizim enflasyon görünümüne baktığımızda attığımız adımlardan, bunların birikimli ve gecikmeli etkilerini de göz önüne aldığımızda şuan 61,4 seviyelerinde olan yıllık enflasyonun yıl sonu yüzde 65 seviyelerine yükseleceği bekleniyor.
Baz etkisini de koyduğumuz zaman Mayıs 2024’te enflasyon tepe noktasını yapmasını bekliyoruz. Bunu da 70 ile 75 arasında enflasyon raporumuzda belirttik. Oradan daha sonra hem baz etkisi hem de attığımız adımların, hem talebi dengelemesi, hem rezervlerin artışı, hem CDS primindeki düşüş, hem fon akışını bir araya koyduğumuzda hepsini bunlarında etkisiyle Mayıs ayının sonundan itibaren hızlı bir enflasyon düşüşle dezenflasyon sürecine girip, Allah nasip ederse sene sonunda 2024’ün sonunda yüzde 36 rakamını öngördüğümüz enflasyon olarak açıkladık. Dolayısıyla bu enflasyon patikasına uyumlu sıkılaştırma sürecinin sonlarına doğru geldiğimizi ve buradaki sıkı duruşumuzun önemli olduğunu, şimdi burada en önemli şey hem ihracatçılarımızın hem ticaretçimiz, hem reel sektör, hem yatırımcılara gerekli desteği verebilmek, afet bölgesi dahil olmak üzere stratejik yatırımlara devam edebilmektir” diye konuştu.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan Adıyaman ziyareti çerçevesinde K2-B konteyner kenti ziyaret etti. Burada okul öğrencileriyle bir araya gelerek, vatandaşlar ile sohbet etti.

Et ve Süt Kurumu'ndan et ithalatına ilişkin iddialarla yalanlama

Rusya'dan Belçika'ya “ağır misilleme” uyarısı

Batman'da patlayan su boruları nedeniyle tonlarca içme suyunun ziyan olması tepkilere yol açıyor

Hudut hattında 68 kilo 852 gram uyuşturucu ele geçirildi

Ukrayna ve Yunanistan'dan gaz anlaşması

Hindistan'da taş ocağında göçük: 1 ölü, 15 kayıp

Çin'e ait bombardıman uçakları Güney Çin Denizi'nde devriye uçuşu yaptı

Kongo'da sağlık merkezine silahlı saldırı: 20 ölü

Park halindeki otomobil alev aldı

Gazze’de ateşkese rağmen can kayıpları artıyor: Son 72 saatte 17 şehit

Güneydoğu'da 10 ayda 2,9 milyar dolarlık hububat ihracatı yapıldı

Siirt’te karayoluna çok sayıda kaya düştü: Facianın eşiğinden dönüldü

Kubbe Dağı beyaza büründü

Asırlara meydan okuyan kalaycı ustası Deveci, 4'üncü kuşak olarak sanatını devam ettiriyor

Gaziantep'te 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İşgalciler, Filistinlilere ait 135 zeytin ağacını kökünden söktü

Siirt’te kar yağışı etkili oldu: Mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Muğla’da orman yangını

Bakan Tekin'den Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne ziyaret

Siirt’te kayganlaşan yolda otomobil devrildi: 1 yaralı

HÜDA PAR Cizre İlçe Başkanı Gözüngül: Cizre halkı hizmet beklerken çileye mahkûm edildi

Güven kaybı siyonistleri göçe zorluyor: On binler işgal topraklarından ayrıldı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, muhtarlarla bir araya geldi

Şanlıurfa’da inşaat çöktü: 1 ölü, 3 kişi kurtarıldı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de 900 hasta, tıbbi tahliye gecikmesi nedeniyle hayatını kaybetti

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını tahrip etti

Ramallah girişinde kısıtlama: Siyonist rejim Atara kapısını kapattı

Kabine yarın Beştepe’de toplanacak

Siyonist rejim saldırısının ardından 3 şehidin cenazesi enkaz altından çıkarıldı

Metro tünelleri olağanüstü durumlarda 1,4 milyon kişiyi barındırabilecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Et ve Süt Kurumu'ndan et ithalatına ilişkin iddialarla yalanlama

Rusya'dan Belçika'ya “ağır misilleme” uyarısı

Batman'da patlayan su boruları nedeniyle tonlarca içme suyunun ziyan olması tepkilere yol açıyor

Hudut hattında 68 kilo 852 gram uyuşturucu ele geçirildi

Ukrayna ve Yunanistan'dan gaz anlaşması

Hindistan'da taş ocağında göçük: 1 ölü, 15 kayıp

Çin'e ait bombardıman uçakları Güney Çin Denizi'nde devriye uçuşu yaptı