EKONOMİ 22.05.2025 14:21:18 0

Merkez Bsı, yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu

Merkez Bsı, yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu
Haberi Sesli Oku

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bsı (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin %24 seviyesinde sabit tutulduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bsı (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında "Enflasyon Raporu 2025-II"yi tanıttı.

Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 24 seviyesinde sabit tutulduğunu açıkladı. 2026 ve 2027 yılları için enflasyon tahminleri sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 8 olarak belirlendi.

Para politikası ve enflasyon görünümü

Karahan, sıkı para politikasının sonuçlarının kademeli olarak alındığını ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti. Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında TCMB'nin proaktif adımlar attığını vurgulayan Karahan, önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşun sürdürüleceğini ifade etti.

Tahmin aralıkları ve orta vadeli hedefler

2025 yılı için enflasyon tahmin aralığı yüzde 19 ile yüzde 29 arasında belirlenirken, 2026 yılı için bu aralık yüzde 6 ile yüzde 18 arasında öngörüldü. Karahan, enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasının hedeflendiğini belirtti.

2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, yukarı ve aşağı yönlü etkilerin birbirini dengelediğine dikkati çeken Karahan, şunları kaydetti: "Burada öne çıkan unsurlardan biri gıda fiyatları varsayımımızda işlenmemiş gıda kaynaklı yaptığımız artış oldu. Bu değişiklik, bir önceki tahminimizi 0,5 puan yukarı çekti. Çıktı açığının son dönemde öngörülerimizin üzerinde seyretmesine rağmen, yaptığımız sıkılaşma sayesinde bu sapmanın net etkisi 0,3 puan ile sınırlı kaldı. Petrol ve ithalat fiyatları varsayımındaki düşüşe karşın, sepet kur gelişmeleri kaynaklı olarak Türk lirası cinsi ithalat fiyatı varsayımındaki güncelleme ise enflasyon tahminini 0,1 puan yükseltti. Başlangıç koşulları ve ana eğilim de enflasyon tahminini 0,1 puan yukarı yönlü etkiledi."

Rezervler ve finansal koşullar

Merkez Bsı Başkanı Karahan, TCMB'nin brüt rezervlerinin 146 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Ayrıca, Mart ayında yaşanan piyasa dalgalanmalarının ardından finansal koşulların iyileştiğini ve yabancı sermaye girişlerinin yeniden başladığını belirtti.

Para politikası esnekliği

Karahan, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurguladı. Ayrıca, TCMB'nin gerektiğinde politika faizinin üzerinde fonlama yapma esnekliğine sahip olduğunu belirtti. (İLKHA)

İran: Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri hayatta, operasyonu bizzat yönetiyor

Irak hava sahasını kapattı: Tüm uçuşlar durduruldu

Devrim Muhafızları Komutanı Selami şehit oldu

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran'a yönelik saldırılarda yer almıyoruz

Siyonist rejim İran'a saldırdı: Tahran'da peş peşe patlamalar

LGS'ye 1 milyonun üzerinde öğrenci başvuru yaptı

BM Genel Kurulu, Gazze'de derhal ateşkes talep eden kararı kabul etti

ABD Başkanı, İran'la nükleer programı konusunda anlaşma yapmak istediğini belirtti

Sakarya'da ilkokul öğrencilerinden Filistin yararına kermes

Altı Avrupa ülkesi Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yaptı

ABD İç Güvenlik Bakanı'nın korumaları basın toplantısını bölen senatöre müdahale etti

Ensarullah lideri Husi: Lübnan ve Suriye'ye yönelik işgal saldırıları direnişin şart olduğunu gösterdi

Mısır, Gazze için düzenlenen "küresel yürüyüşe" katılan yabancıların onlarcasını sınır dışı etti

Afyon'un pastırması ve sucuğu AB'den coğrafi işaret tescili

Elazığ'da nehre giren adam kayboldu

Sağlık botu battı: Bir ölü

Ceyhan'daki cinayet sonrası 2 şüpheli yakalandı

Rosatom: Novovoronezh NGS VVER-1200 reaktörüne ilk 5'inci nesil yakıt yüklemesi yapıldı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Gazze'deki zulmü durduran el biz olalım istiyoruz

Adana Valisi Köşger: Esnafımızı desteklemeye devam edeceğiz

Hindistan'da düşen uçak enkazında 204 ceset ve 41 yaralıya ulaşılırken 1 kişi sağ kurtuldu

Aç karnına tahin, metabolizmayı hızlandırıyor

Gaziantep'te bir işletme hijyen kurallarına uymadığı gerekçesiyle süresiz kapatıldı

Malatya'da akrabalar arasında silahlı kavga: 2 ölü

HÜDA PAR'dan, Genel İdare Kurulu üyesi Elibüyük'ün Mısır’da gözaltına alınmasına tepki

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan UAEA'nın karanına tepki: Nükleer zenginleştirmeye devam edeceğiz

Adana "Küresel Vicdan Yürüyüşü" için toplanacak

Bingöl’de araçtan para çalan şüpheli yakalandı

ANFİDAP: March to Gaza, insanlığın vicdan yürüyüşüdür

Kasten yaralama suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor