EKONOMİ 8.07.2022 16:07:44 0

Merkez Bankası'na göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 69,94 oldu

Merkez Bankası
Haberi Sesli Oku

Merkez Bankası'na göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 69,94 oldu

Merkez Bankası'nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre aylık ve yıl sonu enflasyon, büyüme, döviz, faiz öngörüsünü aktarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'ni açıkladı. Merkez Bankası yapılan anketlerin sonucunda enflasyon, büyüme, döviz ve faiz öngörüleri belli oldu.

Yıl sonu enflasyon beklentisi: Yüzde 69,94

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 64,59 iken, bu anket döneminde yüzde 69,94 oldu.

12 ay sonu enflasyon beklentisi: Yüzde 40,23

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,91 iken, bu anket döneminde yüzde 40,23 oldu.

24 ay sonu enflasyon beklentisi: Yüzde 21,27

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 22,04 ve yüzde 24,27 olarak gerçekleşti.

12 ay sonrası enflasyon beklentileri

2022 yılı Temmuz ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 23,80 olasılıkla yüzde 30-36,99 aralığında, yüzde 20,51 olasılıkla yüzde 37-43,99 aralığında, yüzde 27,03 olasılıkla ise yüzde 44-50,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 19,51’inin beklentilerinin yüzde 30-36,99 aralığında, yüzde 26,83’ünün beklentilerinin yüzde 37-43,99 aralığında, yüzde 24,39‘unun beklentilerinin ise yüzde 44- 50,99 aralığında olduğu gözlendi.

24 ay sonrası enflasyon beklentileri

2022 yılı Temmuz ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 36,36 olasılıkla yüzde 22-25,99 aralığında, yüzde 22,04 olasılıkla ise yüzde 26,00’dan fazla artış göstereceği öngörüldü.

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre, 24 ay sonrası TÜFE enflasyonu beklentileri değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 32,50‘sinin beklentilerinin yüzde 22-25,99 aralığında, yüzde 25'inin beklentilerinin yüzde 26’dan fazla olduğu gözlendi.

Faiz beklentileri: Yüzde 14

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 olarak gerçekleşti.

Yıl sonu döviz beklentisi: 18,99 lira

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 18,89 lira iken, bu anket döneminde 18,99 lira olmuştur.

12 ay sonu döviz beklentisi: 20,70 lira

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 20,70 lira ve 20,92 lira olarak gerçekleşmiştir.

GSYH 2022 büyüme beklentileri yüzde 3,6

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,5 iken, bu anket döneminde yüzde 3,6 olarak gerçekleşti.

GSYH 2023 büyüme beklentileri yüzde 3,8

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Malatya'da boykot çağrılarına karşı "indirim" uygulaması

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

Küçük çocuklar, bayram harçlıklarını Gazze için bağışladı

İşgalciler yine sivilleri bombaladı: 19 şehid

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı medrese şehitlerini kabirleri başında andı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: CHP'nin boykot çağrısı, onun yerli olmadığının ispatıdır

Malatya'da devrilen yolcu minibüsünde 5 kişi yaralandı

CHP'nin boykot çağrısına Bursa Ticaret Borsası'ndan sert tepki

Meteoroloji'den 14 ile 'Sarı kodlu' sağanak ve fırtına uyarısı

HRW’den Macaristan’a "Netanyahu’yu ülkeye girerse tutukla" çağrısı

Ülkenin çeşitli bölgelerinde sağanak etkisini sürdürüyor 

Bakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak

Yeşilyurt Belediyesi'nden yeni imar yolu çalışması

Siirt'te minibüs kazasında 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Erzurum'da servis midibüsü yamaca çarptı: Bir ölü, 16 yaralı

Bakan Göktaş: Otizmli bireyler için kararlılıkla çalışıyoruz

Battalgazi Belediyesince Gelinciktepe Kadın Yaşam Merkezi açılıyor

Mardin’de ulaşıma yüzde 32 oranında zam yapıldı

Vatandaşlar: siyonistlere katkı sunan hiçbir ürünü almamamız gerekiyor

Bakan Yerlikaya, 4 günlük kaza bilançosunu açıkladı

Emeklilere bayram ikramiyesi farkları ödenmeye başlıyor

İlk defa açılacak üç yeni özel öğretim kurumuna ilişkin standartlar belirlendi

Yemen, Gazze'ye destek operasyonlarında 250 şehid verdi

Siyonist rejim, Nablus'ta bir genci şehit etti

Yükleniyor