• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Metabolik ve bariatrik cerrahi sonrası beslenmeye dikkat

18 Aralık 2022, Pazar 11:25
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Metabolik ve bariatrik cerrahi sonrası beslenmeye dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Metabolik ve bariatrik cerrahi sonrası beslenmeye dikkat

Diyarbakır’da Memorial Dicle Hastanesinde görevli Diyetisyen Şilan Alyamaç, metabolik ve bariatrik cerrahi sonrası beslenme konusu hakkında önemli önerilerde bulundu.
Memorial Dicle Hastanesinde görevli diyetisyen Şilan Alyamaç, obezite cerrahisinden sonra uzman eşliğinde beslenmeye dikkat edildiği takdirde ağrı ve krampların oluşmayacağı uyarısını yaptı.
Metabolik ve bariatrik cerrahi sonrası beslenme konusunun henüz yaygınlaşmış durum olmadığını belirten Alyamaç, “Ama bir diyet kadar güncel ve yaygın olacak bir konu olacaktır ilerleyen süreçte. Gelişen çağ ile birlikte bu süreç bizim hayatımıza tamamen girecektir. Metabolik ve bariatrik cerrahi işlemi endoskopik veya cerrahi işlemler ile yapılıyor. Bu süreçte beslenme bizim temel faktörümüzdür. Cerrahi sonrasındaki 6 aylık süreçte diyetisyenimiz ile sürekli görüşmeliyiz. Çünkü diyetisyenin rolü burada gerçekten çok büyüktür. Bu zaman zarfında beslenmemize dikkat edersek, gerçekten ağrı veya kramp olmaz” dedi.
Cerrahi işlemden sonraki süreç hakkında bilgilendirmede bulunan Alyamaç, “Cerrahi işlemden çıktıktan sonra bir süre narkozun geçmesini bekliyoruz. O süreçte tamamen berrak ve şeffaf bir sıvı beslenmesine geçmeliyiz. Dediğimiz gibi bu süreçte yine aynı şekilde kafeinli besinler tüketmemeliyiz. Çekirdekli ve kabuklu meyvelerin suları da yasak oluyor. Bu meyvelerin sularını kullanmak istersek bile suyunu inceltmiş ve süzmüş olmamız gerekiyor. Süt, ayran ve bitki çayları gibi sıvı besinler tüketebiliriz. Daha sonrasında biraz daha normale giden sıvı beslenmemiz oluyor. Bu süreçte normal çorbalarımız ve protein takviyesi alabiliriz” ifadelerine yer verdi.
Cerrahi işlemden sonraki ilerleyen süreçte 1 öğünün yaklaşık 1 saat içerisinde tüketilmesi gerektiğine değinen Alyamaç, şu tavsiyelerde bulundu:
“Asıl geçmemizde zorluk çektiğimiz püre diyeti, tamamen sıvıdan kopup hafif katı besinlere geçtiğimiz süreçtir. Bu zamana tamamen doktor ve diyetisyeniniz eşliğinde geçmelisiniz. Protein takviyesine ise yumurtayı beyazından başlayıp püre haline getirebiliriz. Muhakkak aşırı pişmiş olmasın ve sarısından ayırın. Et grubuna gelirsek, baklagillerden yana şansımızı kullanabiliriz. Ama baklagiller gaz yapacağı için kramp ve ağrıya sebebiyet verebilir. Öğün standardımızda 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde düşünürsek bir bardağı geçmeyecek porsiyonlar olacaktır. Bu porsiyonları olabildiğince yavaş yavaş 1 kaşık 10 dakika arayla tüketmemiz gerekiyor. 1 öğünü tüketirken yaklaşık 1 saatimizi harcamalıyız.”
Son olarak Alyamaç, internetten ve sosyal medyadan duyulan beslenme şeklinin önerilmediğini ve bu durumun risk oluşturabileceğine dikkat çekti.
[gallery ids=',70157']

Yemen Ensarullah: ABD İran'a saldırırsa Kızıldeniz'deki gemilerini hedef alırız

Gazze'de yardım bekleyenlere saldırılarda 450 kişi şehit oldu

Manisa'da orman yangını

Brezilya'da sıcak hava balonu düştü: 8 ölü, 13 yaralı

İslam İşbirliği Teşkilatı İran Özel Oturum'u İstanbul'da başladı

Çin'de sel felaketi nedeniyle 53 bin kişi tahliye edildi

Siyonist rejimden İran'ın iki kritik kentine saldırı!

İslami STK'lardan "siyonist azgınlığa sessiz kalma" çağrısı

İranlı nükleer bilimci evinde katledildi

Sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil bariyerlere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

İran ilk defa İHA ile vurdu, Demir Kubbe engelleyemedi

İran'dan "israil ajanlarına yarına kadar teslim olun" çağrısı

Brezilya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Panama'da protestoların şiddetlenmesi üzerine OHAL ilan edildi

İki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kabul etti

TYT sonrası öğrenciler duygularını paylaştı

Bursa’da sağlıkçılardan ortak tepki: Sessiz yürüyüşle zulme dikkat çektiler

İran Sağlık Bakanlığı: israil saldırılarında 3 hastane ve 6 ambulans hedef alındı

Trafik Şubesi Sınavı Geçti: Velilerden Batman Emniyetine Teşekkür

Meteorolojiden Ege Denizi için fırtına uyarısı

Müftülükten YKS'ye giren öğrencilerin velilerine örnek davranış

Gaziantep'in yöresel yemeği alinazik sofralarda yerini almaya başladı

Siirt-Kurtalan demiryolu projesinin ihalesi gerçekleştirildi

GENÇASKON Batman’dan Kurum Müdürlerine kahvaltı daveti

YKS sonrası öğrenciler sınavı değerlendirdi

Bakanlıktan çocukları dijital risklerden korumak için iki yeni rehber

Banga Heq Dergisi yazarlarından Kadim Aşiretler Federasyonu'na ziyaret

Bingöl’de 5 yıl kesinleşmiş cezası bulunan şahıs yakalandı

Adana'da 7 araca zarar veren şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yemen Ensarullah: ABD İran'a saldırırsa Kızıldeniz'deki gemilerini hedef alırız

Gazze'de yardım bekleyenlere saldırılarda 450 kişi şehit oldu

Manisa'da orman yangını

Brezilya'da sıcak hava balonu düştü: 8 ölü, 13 yaralı

İslam İşbirliği Teşkilatı İran Özel Oturum'u İstanbul'da başladı

Çin'de sel felaketi nedeniyle 53 bin kişi tahliye edildi

Siyonist rejimden İran'ın iki kritik kentine saldırı!