• BIST 100

    16254,81%-2,38
  • DOLAR

    43,50% 0,02
  • EURO

    51,61% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6470,70% -4,66
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

02 Mayıs 2025, Cuma 17:06
02 Mayıs 2025, Cuma 17:10
Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, mevsim geçişlerinde insanda en çok rastlanan rinit ve polen alerjik vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mevsim geçişlerinin yaşanmasıyla kişi de rinit ve polen başta olmak üzere alerjik vakalara daha sık rastlanıyor.

Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşırma belirtileri ile seyreden tablo bahar allerjisi ya da mevsimsel model rinit olarak adlandırılır. Bahar alerjilerinin nedenleri ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerdir.

Konu hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, bu dönemde sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir”

Dr. Sarı, mevsim geçişlerinde en çok rastlanan allerjik vakalara değinerek, “Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun çeşitli hastalıklar karşısında savunma sisteminin zayıflaması nedeniyle daha çok alerjik ve enfeksiyöz hastalıklar görülmekte. Özellikle bu mevsimlerde polenler daha fazla olduğu için mevsimsel alerjik rinit daha çok görülmektedir. Özellikle bu artışların nedeni, daha çok polenlerdir. ARIA klavuzuna göre de mevsimsel alerjik rinit, sadece bir dönemde haftada 4’ten az, ya da yılda 4 haftadan daha az sürede olan alerjik rinitler bu dönemde daha çok görülmekte. Süregelen alerjiler daha çok evdeki böcek yumurtaları olan akarlardan ve diğer evde mevcut allerjenlerden daha çok etkilenmekte. Geçici olan yani mevsimsel alerjik rinite bu dönemde daha çok rastlamaktayız. Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir. Yaklaşık yüzde 30’larda rastlanabiliyor.” şeklinde aktardı.

Rinit vakasının belirti ve teşhisi hakkında dikkat çeken Sarı, “Genel olarak Rinit,  burnundan sulu akıntı gelmesidir. Rinit mevsimsel alerjiler, nezle grip gibi enfeksiyöz hastalıklar, ilaçlara bağlı rinitler, gebeliğin tetiklediği hormonal nedenlerle olan rinitler nedeni ile olabilir. Allerjik rinit belirtileri; kaşıntı, sulu burun akıntısı , gözlerde kalınma şeklindedir. Allerjik rinit teşhisinde hastanın detaylı hikayesi ve antijen testleri ile konulur. Prick testi in vivo antijen testidir. Allerjene cilt reaksiyonudur. Kanda bakılan başka allerjen spesifik Ig testleride mevcuttur. Ayrıca kanda spesifik antijene de bakılarak bunlarla da teşhis konulabilir.” ifadelerine yer verdi.

“C vitamini, bol sıvı tüketimini öneriyoruz”

Vücut direncinin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Sarı, “Kişide genelde geçmeyen bir burun akıntısı olduğunda hastaların hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Çünkü alerjik rinitler tedaviye; antihistaminikler burun spreyleri ile rahatlarlar. İlk etapta tedavi nazal steroidler ile başlanılır. Ardından antihistaminikler ekleniliyor. Hastalar ciddi fayda görüyor. Dolayısıyla hastaların tedaviyi aksatmamalarını öneriyoruz. Enfeksiyoz rinitler de bu dönemde artabiliyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncini düşmesine bağlı bu tür salgınlarda antiviral ilaçlar, vücut direncini artıran C vitamini, antioksidanlar, bol sıvı tüketmeleri, yemelerine içmelerine dikkat etmelerini öneriyoruz.” şeklinde ifade etti.

Sarı, koruma yöntemi hakkında da değinerek, “Alerjik rinitlerde korunma yöntemi olarak alerjiyi arttıran etkenlerden uzak kalınmalıdır. Vücut direncinin iyi olması için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Mevsim geçişlerinde soğuk-sıcak değişimlerine karşı vücut direncinin yüksek olması, her açıdan kendilerine iyi bakmalarını ve özellikle bol sıvı suyu tüketimini öneriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Milletvekili Ramanlı'dan Berat Kandili mesajı

Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği

Okullarda ikinci dönem heyecanı başladı

Batman, Genel Tarım Sayımı'nda Türkiye birincisi oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ilk toplantısını yaptı

Eğitim-öğretim yılı ikinci dönem tedbirler toplantısı gerçekleştirildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

Gaziantep'te trafik güvenliği için 10 bin reflektör dağıtılacak

Refah Sınır Kapısından yapılacak ilk geçişler için hazırlıklar sürüyor

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den Berat Kandili mesajı

Veri Analizi Okulu’nun 2. dönemi 4 Şubat’ta başlıyor

Molla Remzi Uçar: Beraat Gecesi tövbe ve dua ile değerlendirilmeli

Bursa’da okul çevrelerinde trafik denetimi

Malatya'da "büyükler baştâcı" olmaya devam ediyor

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer’den Berat Gecesi mesajı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Beraat Kandili mazlumların kurtuluşuna vesile olsun

Uzman Doktor Kadandır: Soğuk havalar hastalıkları artırıyor

Şanlıurfa’da 3 Şubat’ta birçok ilçede planlı elektrik kesintisi

Şanlıurfa’da iki hükümlü yakalandı

Siirt’te hız denetimleri sıkılaştı: Günde ortalama 40 sürücüye ceza

New York'ta soğuklar nedeniyle 14 kişi öldü

Uzmanlardan Uyarı: Soğuk Havalarda Hastalık Riski Artıyor

Pakistan'da sivillere yönelik saldırı sonrası düzenlenen operasyonlarda 145 militan öldürüldü

BATSO Başkanı Demir’den Berat Kandili Mesajı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Berat Kandili mesajı

Axios: Tahran- Washington görüşmeleri Ankara'da gerçekleşebilir

Arpaguş'tan Berat Gecesi mesajı: İman ve istikamet üzere bir hayat yaşama azmimizi güçlendirmeliyiz

Kış aylarında pazar esnafının zorlu mesaisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Milletvekili Ramanlı'dan Berat Kandili mesajı

Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği

Okullarda ikinci dönem heyecanı başladı

Batman, Genel Tarım Sayımı'nda Türkiye birincisi oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ilk toplantısını yaptı