-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,22% -0,04
-
GRAM ALTIN
6445,19% 3,19
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, mevsim geçişlerinde insanda en çok rastlanan rinit ve polen alerjik vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Mevsim geçişlerinin yaşanmasıyla kişi de rinit ve polen başta olmak üzere alerjik vakalara daha sık rastlanıyor.
Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşırma belirtileri ile seyreden tablo bahar allerjisi ya da mevsimsel model rinit olarak adlandırılır. Bahar alerjilerinin nedenleri ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerdir.
Konu hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, bu dönemde sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
“Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir”
Dr. Sarı, mevsim geçişlerinde en çok rastlanan allerjik vakalara değinerek, “Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun çeşitli hastalıklar karşısında savunma sisteminin zayıflaması nedeniyle daha çok alerjik ve enfeksiyöz hastalıklar görülmekte. Özellikle bu mevsimlerde polenler daha fazla olduğu için mevsimsel alerjik rinit daha çok görülmektedir. Özellikle bu artışların nedeni, daha çok polenlerdir. ARIA klavuzuna göre de mevsimsel alerjik rinit, sadece bir dönemde haftada 4’ten az, ya da yılda 4 haftadan daha az sürede olan alerjik rinitler bu dönemde daha çok görülmekte. Süregelen alerjiler daha çok evdeki böcek yumurtaları olan akarlardan ve diğer evde mevcut allerjenlerden daha çok etkilenmekte. Geçici olan yani mevsimsel alerjik rinite bu dönemde daha çok rastlamaktayız. Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir. Yaklaşık yüzde 30’larda rastlanabiliyor.” şeklinde aktardı.
Rinit vakasının belirti ve teşhisi hakkında dikkat çeken Sarı, “Genel olarak Rinit, burnundan sulu akıntı gelmesidir. Rinit mevsimsel alerjiler, nezle grip gibi enfeksiyöz hastalıklar, ilaçlara bağlı rinitler, gebeliğin tetiklediği hormonal nedenlerle olan rinitler nedeni ile olabilir. Allerjik rinit belirtileri; kaşıntı, sulu burun akıntısı , gözlerde kalınma şeklindedir. Allerjik rinit teşhisinde hastanın detaylı hikayesi ve antijen testleri ile konulur. Prick testi in vivo antijen testidir. Allerjene cilt reaksiyonudur. Kanda bakılan başka allerjen spesifik Ig testleride mevcuttur. Ayrıca kanda spesifik antijene de bakılarak bunlarla da teşhis konulabilir.” ifadelerine yer verdi.
“C vitamini, bol sıvı tüketimini öneriyoruz”
Vücut direncinin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Sarı, “Kişide genelde geçmeyen bir burun akıntısı olduğunda hastaların hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Çünkü alerjik rinitler tedaviye; antihistaminikler burun spreyleri ile rahatlarlar. İlk etapta tedavi nazal steroidler ile başlanılır. Ardından antihistaminikler ekleniliyor. Hastalar ciddi fayda görüyor. Dolayısıyla hastaların tedaviyi aksatmamalarını öneriyoruz. Enfeksiyoz rinitler de bu dönemde artabiliyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncini düşmesine bağlı bu tür salgınlarda antiviral ilaçlar, vücut direncini artıran C vitamini, antioksidanlar, bol sıvı tüketmeleri, yemelerine içmelerine dikkat etmelerini öneriyoruz.” şeklinde ifade etti.
Sarı, koruma yöntemi hakkında da değinerek, “Alerjik rinitlerde korunma yöntemi olarak alerjiyi arttıran etkenlerden uzak kalınmalıdır. Vücut direncinin iyi olması için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Mevsim geçişlerinde soğuk-sıcak değişimlerine karşı vücut direncinin yüksek olması, her açıdan kendilerine iyi bakmalarını ve özellikle bol sıvı suyu tüketimini öneriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)
Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti
İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi
Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!
Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama
Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı
YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı
Konya'da OSB yangını
Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı
Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı
Diyarbakır-Mardin yolunda toprak kayması
Erakçi: Siyonist-ABD saldırılarında İran'daki 600 okul zarar gördü
Elazığ’da toplu taşıma güzergâhlarında geçici değişiklik
Esenyurt’ta narkotik operasyonunda 102 kilo skunk ele geçirildi
Kadınlardan Mescid-i Aksa'nın kapalı kalmasına tepki
Batman Çayı taştı, Sürücü Akademisi'ni su bastı
HÜDA PAR'dan Şehid Ali Şükrü Bey’in kabrine ziyaret
Uluslararası Güncel Gelişmeler Forumu Mart Ayı Etkinlikleri gerçekleştirildi
Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 4 kişi tutuklandı
Otomotiv sanayii derneği olağan genel kurulu
Bakan Güler, Katar heyetini kabul etti
İstanbul’da trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücünün ehliyeti iptal edildi
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde başhekimlik görevinde devir teslim gerçekleştirildi
Başakşehir’de cezaevi araçlarının karıştığı kazada 15 kişi yaralandı
Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 2 kişi tutuklandı
İDEV okullarda Mescid-i Aksa bilinci için etkinlikler düzenliyor
Yiğit: Tarımsal üretimin devamı için çiftçi desteklenmelidir
Şırnak’ta düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı
Yükleniyor







