• BIST 100

    17168,40%0,32
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,84% -0,19
  • GRAM ALTIN

    6986,08% 1,27
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

02 Mayıs 2025, Cuma 17:06
02 Mayıs 2025, Cuma 17:10
Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, mevsim geçişlerinde insanda en çok rastlanan rinit ve polen alerjik vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mevsim geçişlerinin yaşanmasıyla kişi de rinit ve polen başta olmak üzere alerjik vakalara daha sık rastlanıyor.

Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşırma belirtileri ile seyreden tablo bahar allerjisi ya da mevsimsel model rinit olarak adlandırılır. Bahar alerjilerinin nedenleri ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerdir.

Konu hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, bu dönemde sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir”

Dr. Sarı, mevsim geçişlerinde en çok rastlanan allerjik vakalara değinerek, “Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun çeşitli hastalıklar karşısında savunma sisteminin zayıflaması nedeniyle daha çok alerjik ve enfeksiyöz hastalıklar görülmekte. Özellikle bu mevsimlerde polenler daha fazla olduğu için mevsimsel alerjik rinit daha çok görülmektedir. Özellikle bu artışların nedeni, daha çok polenlerdir. ARIA klavuzuna göre de mevsimsel alerjik rinit, sadece bir dönemde haftada 4’ten az, ya da yılda 4 haftadan daha az sürede olan alerjik rinitler bu dönemde daha çok görülmekte. Süregelen alerjiler daha çok evdeki böcek yumurtaları olan akarlardan ve diğer evde mevcut allerjenlerden daha çok etkilenmekte. Geçici olan yani mevsimsel alerjik rinite bu dönemde daha çok rastlamaktayız. Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir. Yaklaşık yüzde 30’larda rastlanabiliyor.” şeklinde aktardı.

Rinit vakasının belirti ve teşhisi hakkında dikkat çeken Sarı, “Genel olarak Rinit,  burnundan sulu akıntı gelmesidir. Rinit mevsimsel alerjiler, nezle grip gibi enfeksiyöz hastalıklar, ilaçlara bağlı rinitler, gebeliğin tetiklediği hormonal nedenlerle olan rinitler nedeni ile olabilir. Allerjik rinit belirtileri; kaşıntı, sulu burun akıntısı , gözlerde kalınma şeklindedir. Allerjik rinit teşhisinde hastanın detaylı hikayesi ve antijen testleri ile konulur. Prick testi in vivo antijen testidir. Allerjene cilt reaksiyonudur. Kanda bakılan başka allerjen spesifik Ig testleride mevcuttur. Ayrıca kanda spesifik antijene de bakılarak bunlarla da teşhis konulabilir.” ifadelerine yer verdi.

“C vitamini, bol sıvı tüketimini öneriyoruz”

Vücut direncinin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Sarı, “Kişide genelde geçmeyen bir burun akıntısı olduğunda hastaların hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Çünkü alerjik rinitler tedaviye; antihistaminikler burun spreyleri ile rahatlarlar. İlk etapta tedavi nazal steroidler ile başlanılır. Ardından antihistaminikler ekleniliyor. Hastalar ciddi fayda görüyor. Dolayısıyla hastaların tedaviyi aksatmamalarını öneriyoruz. Enfeksiyoz rinitler de bu dönemde artabiliyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncini düşmesine bağlı bu tür salgınlarda antiviral ilaçlar, vücut direncini artıran C vitamini, antioksidanlar, bol sıvı tüketmeleri, yemelerine içmelerine dikkat etmelerini öneriyoruz.” şeklinde ifade etti.

Sarı, koruma yöntemi hakkında da değinerek, “Alerjik rinitlerde korunma yöntemi olarak alerjiyi arttıran etkenlerden uzak kalınmalıdır. Vücut direncinin iyi olması için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Mevsim geçişlerinde soğuk-sıcak değişimlerine karşı vücut direncinin yüksek olması, her açıdan kendilerine iyi bakmalarını ve özellikle bol sıvı suyu tüketimini öneriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi

Batman'da hatimle teravih namazı kılınacak camiler belirlendi

Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor

Batman'da Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması il finali gerçekleştirildi

Gaziantep'te hatimle teravih kılınacak camiler belli oldu

Batman'da genç nida hafızlık ve Kur'an'ı Kerim yarışmaları il finali gerçekleştirildi

ABD'de üniversitede saldırı: 2 ölü

Batman'da "Kudüs ve Şehadet" programı düzenleniyor

İzmit’te silahlı yaralama şüphelisi tutuklandı

Bingöl'de Umut Kervanı, Yağmur’un talebine kayıtsız kalmadı

Manaf’a Bir Barış Ödülü Daha: Dünyaca Ünlü Yazar Egeyön Barış Ödülünü Aldı

AFAD Başkanı Pehlivan, Çin Büyükelçisi Jiang Xuebin’i kabul etti

Tavuk eti üretimi Aralık 2025’te yıllık yüzde 7,1 arttı

Uzman Dr. Akın: Sigara her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor

Afyonkarahisar’da silah operasyonu: 2 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Batman'da

Bursa'da geleceğin hava ve uzay araçları için yüksek sıcaklık dayanımlı kompozitler üretiliyor

Gümrük kapılarında yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Ücretli çalışan sayısı Aralık 2025’te yıllık bazda yüzde 1,2 arttı

Türkiye Aile Hareketi Başkanı Ergincan:  Eski eş bir ömür boyu geçim kapısı olamaz

Dr. Şahan: Çocuklukta görme bozukluğu öğrenmeyi engelliyor

Gümrüklerde uyuşturucu operasyonu: 886 kilo esrar, 200 kilo metamfetamin ele geçirildi

Bangladeş'te BNP birinci olurken Cemaat-i İslami ana muhalefette kaldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den Kürtçe seçmeli ders çağrısı

Cuma Hutbesi: Ramazan iklimi

12 ilde organize suç operasyonu: 109 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi

Batman'da hatimle teravih namazı kılınacak camiler belirlendi

Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor