• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

02 Mayıs 2025, Cuma 17:06
02 Mayıs 2025, Cuma 17:10
Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, mevsim geçişlerinde insanda en çok rastlanan rinit ve polen alerjik vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mevsim geçişlerinin yaşanmasıyla kişi de rinit ve polen başta olmak üzere alerjik vakalara daha sık rastlanıyor.

Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşırma belirtileri ile seyreden tablo bahar allerjisi ya da mevsimsel model rinit olarak adlandırılır. Bahar alerjilerinin nedenleri ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerdir.

Konu hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Dilim Başkanı Dr. Neslihan Sarı, bu dönemde sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir”

Dr. Sarı, mevsim geçişlerinde en çok rastlanan allerjik vakalara değinerek, “Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun çeşitli hastalıklar karşısında savunma sisteminin zayıflaması nedeniyle daha çok alerjik ve enfeksiyöz hastalıklar görülmekte. Özellikle bu mevsimlerde polenler daha fazla olduğu için mevsimsel alerjik rinit daha çok görülmektedir. Özellikle bu artışların nedeni, daha çok polenlerdir. ARIA klavuzuna göre de mevsimsel alerjik rinit, sadece bir dönemde haftada 4’ten az, ya da yılda 4 haftadan daha az sürede olan alerjik rinitler bu dönemde daha çok görülmekte. Süregelen alerjiler daha çok evdeki böcek yumurtaları olan akarlardan ve diğer evde mevcut allerjenlerden daha çok etkilenmekte. Geçici olan yani mevsimsel alerjik rinite bu dönemde daha çok rastlamaktayız. Bu dönemdeki alerjik vakalar genel yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülmektedir. Yaklaşık yüzde 30’larda rastlanabiliyor.” şeklinde aktardı.

Rinit vakasının belirti ve teşhisi hakkında dikkat çeken Sarı, “Genel olarak Rinit,  burnundan sulu akıntı gelmesidir. Rinit mevsimsel alerjiler, nezle grip gibi enfeksiyöz hastalıklar, ilaçlara bağlı rinitler, gebeliğin tetiklediği hormonal nedenlerle olan rinitler nedeni ile olabilir. Allerjik rinit belirtileri; kaşıntı, sulu burun akıntısı , gözlerde kalınma şeklindedir. Allerjik rinit teşhisinde hastanın detaylı hikayesi ve antijen testleri ile konulur. Prick testi in vivo antijen testidir. Allerjene cilt reaksiyonudur. Kanda bakılan başka allerjen spesifik Ig testleride mevcuttur. Ayrıca kanda spesifik antijene de bakılarak bunlarla da teşhis konulabilir.” ifadelerine yer verdi.

“C vitamini, bol sıvı tüketimini öneriyoruz”

Vücut direncinin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Sarı, “Kişide genelde geçmeyen bir burun akıntısı olduğunda hastaların hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Çünkü alerjik rinitler tedaviye; antihistaminikler burun spreyleri ile rahatlarlar. İlk etapta tedavi nazal steroidler ile başlanılır. Ardından antihistaminikler ekleniliyor. Hastalar ciddi fayda görüyor. Dolayısıyla hastaların tedaviyi aksatmamalarını öneriyoruz. Enfeksiyoz rinitler de bu dönemde artabiliyor. Mevsim geçişlerinde vücut direncini düşmesine bağlı bu tür salgınlarda antiviral ilaçlar, vücut direncini artıran C vitamini, antioksidanlar, bol sıvı tüketmeleri, yemelerine içmelerine dikkat etmelerini öneriyoruz.” şeklinde ifade etti.

Sarı, koruma yöntemi hakkında da değinerek, “Alerjik rinitlerde korunma yöntemi olarak alerjiyi arttıran etkenlerden uzak kalınmalıdır. Vücut direncinin iyi olması için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Mevsim geçişlerinde soğuk-sıcak değişimlerine karşı vücut direncinin yüksek olması, her açıdan kendilerine iyi bakmalarını ve özellikle bol sıvı suyu tüketimini öneriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

"Eğitimde kalite için sorunlar gecikmeden çözülmeli"

Avustralya'da polise ok atmak isteyen adam vuruldu

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Malatya'da 150 bin 515 öğrenci yarı yıl tatiline girdi

“Yeni nesil suç örgütü” soruşturmasında 38 çocuk tutuklandı

Malatya'da Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Azerbaycan, Avrupa'ya doğalgaz ihracatını genişletiyor

Cuma hutbesi: İnsanın yaratılış hikmetlerinden biri, yeryüzünü imar etmektir

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Genişletilmiş il güvenlik ve asayiş toplantısı Mersin’de yapıldı

Gaziantep'te 690 bin öğrenci karne sevinci yaşadı

Siyonist askerlerden yeni seviye: Suriye'den keçi çaldılar

Mersin’de trafik denetimleri: Abart egzoz ve drifte ceza

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat: İşitme kaybına yol açabilir

Hazine ve Maliye Bakanlığından “Kıymetli Maden Takip Sistemi” uyarısı

Yemen'de Şayi Zindani hükümeti kurmakla görevlendirildi

Sosyal medya yasası gündemde: Dijital ebeveynlik uyarısı

Bursa’da minik öğrencinin ambulans hayali gerçeğe dönüştü

Siirt’te karne sevinci: Öğretmenden tatilde teknoloji bağımlılığı uyarısı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah denetimlerinde 5 şüpheliye adli işlem

Bitlis 18 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor

Millî Savunma Bakanı Güler, ABD Büyükelçisi Barrack’ı kabul etti

Bakan Tekin’den ara tatile ilişkin açıklama

Kolik hastalık değil, geçici bir süreç

Antarktika’da “Buz Hafızası”: Dünya atmosferinin tarihi donmuş kasada korunacak

Batman Vali Canalp: Bu karneler hepimizin

BM'den Sudan'da gıda yardımlarının iki ay içinde tükeneceği uyarısı

İlk yardımda yaş engel değil: 68 yaşındaki Naciye Budak örnek oldu

Uzm. Dt. Demir: Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığında ebeveynler belirleyici

Merkez Bsı ocak ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


"Eğitimde kalite için sorunlar gecikmeden çözülmeli"

Avustralya'da polise ok atmak isteyen adam vuruldu

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Malatya'da 150 bin 515 öğrenci yarı yıl tatiline girdi

“Yeni nesil suç örgütü” soruşturmasında 38 çocuk tutuklandı

Malatya'da Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Azerbaycan, Avrupa'ya doğalgaz ihracatını genişletiyor