• BIST 100

    9880,11%-0,11
  • DOLAR

    34,13% 0,02
  • EURO

    38,14% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2927,07% 0,39
  • Ç. ALTIN

    4865,22% 0,34

Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

SAĞLIK 26.09.2024 18:09:19 0
Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, hasta olmak istemeyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle hem bedenen hem de psikolojik açıdan problemlerle daha sık karşılaşılabiliyor.

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Atamer, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir”

İklim değişikliklerinin olduğu bugünlerde hava sıcaklıklarının değişim göstermesi nedeniyle vücutta bir takım fizyolojik değişiklikler olduğu gibi ruhsal değişiklikler de olabileceğini belirten Atamer, “Vücudumuzdaki optimal sıcaklık 37,5 derecedir; bu sıcaklık içerisinde vücuttaki bütün kimyasal olaylar cereyan etmektedir. Hava sıcaklıklarında değişiklik olunca vücudumuzun sıcaklığını düzenleyen beyindeki merkez devreye girmekte ve vücut sıcaklığı sağlamaktadır. Vücut sıcaklığındaki adaptasyon süreci içerisinde birtakım zorluklar olmakta ve ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir. Bu zorluk aynı zamanda vücudun immün sistemi yani doğal bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Bu nedenle mevsim değişikliklerinin olduğu bugünlerde özellikle gribal enfeksiyonlar virüsleri, enfeksiyonları, grip, nezle gibi viral enfeksiyon artmaktadır.” dedi.

Nasıl beslenmek gerekir?

Mevsim geçişlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında diyete dikkat etmek gerektiğini dile getiren Atamer, “Bol miktarda sebze ve meyve tüketmesi gerekilmektedir. Bunun dışında yeteri kadar da sıvı yani su alınması gerekmektedir ki vücudumuzun immün sistemi güçlü olsun, virüslere karşı doğal savunmamız gerçekleşsin. Bununla beraber bu dönem içerisinde gerekirse takviye gıdalar, B vitamini, C vitamini alınabilir. Bunların dışında çinko, bakır gibi eser elementler de alınabilir. Ama yeteri kadar dengeli olarak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenirsek ek takviye yükleme de almamıza gerektiren bir durum yoktur. Bu dönemde giydiklerimize de son derece dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hava değişiklikleri olduğu için meteorolojiden bilgi alarak ona göre uygun kıyafetleri tercih etmemiz gerekmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

“Kahvaltı ihmal edilmemelidir!”

Özellikle sabahları kahvaltının ihmal edilmemesi uyarısında bulunan Atamer, “Kahvaltı, vücudumuzun hem daha dinç olması için yeteri kadar enerji sağlamakta ve vücudumuzun virüslere karşı savaşmasını sağlamaktadır. Bunun dışında uygun miktarda yapılan sporda son derece önemlidir. Bu nedenle kişinin fiziksel durumla ve kapasitesine göre de uygun spor yapmak gerekmektedir.” cümlelerini kullandı.

“Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir”

Özellikle bebeklerin, çocukların ve yaşlıların mevsim değişikliklerinde daha çabuk etkilendiğinin altını çizen Atamer, “Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Kalabalık ortamlara girerken daha dikkatli olmamız gerekmekte. Koruyucu aşılarını yapmamız gerekmektedir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan; başta diyabet hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan kişiler sık aralıklarla hekim kontrolünde olmalıdır. 6 ayda bir yapılan kontrol, kış aylarında 3 aya bir inmesinde fayda vardır. Gerekmedikçe dışarı çıkmamalı, kalabalık ortamda bulunmamalı, hijyen ve temizlik kurallarına riayet etmeli. Yeteri kadar beslenmeli, diyetini takip etmeli ve ilaçlarını eksiksiz almalıdır. Yapabildiği oranda uygun bir spor yapılması ve en önemlisi sigara ve alkolden kaçınılması gerekmektedir; bunlar doğal olarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Bakan Yerlikaya'dan "Narin Güran cinayeti" açıklaması

Japon savaş gemisi, Tayvan Boğazı'ndan geçiş yaptı

İki otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı

Tekruri: Siyonist düşman Gazze'de soykırım uygulamaktan başka bir şey yapamadı

Malatya’da “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” konferansı düzenlendi

Erzurum'da trafik kazası: 6 yaralı

Benin'de darbe planladıkları iddiasıyla üst düzey kişiler tutuklandı

Peygamber Sevdalıları: Bölge ülkeleri güç birliği yaparak 'Kudüs İttifakı' kurulmalı

Azerbaycan: Ermenistan askerleri, Nahçıvan'daki Azerbaycan mevzilerine ateş açtı

Guterres: Gazze'deki Filistinlilerin durumu her gün daha da kötüleşiyor

Mersin'de feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

Hakkari'de 6 kilogram külçe altın ele geçirildi

Rusya Ukrayna'yı havadan vurdu

Pakistan Başbakanı Şerif: israil'e silah ve ticaret ambargoları uygulanmalı

Dışişleri Bakanı Fidan, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Hasani ile görüştü

Muğla açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

ABD ve Meksika için kasırga uyarısı

ABD'den Ukrayna'ya 7,9 milyar dolarlık yeni yardım paketi

İngiliz tren istasyonlarında siber saldırganlar İslam düşmanlığı içeren mesajlar paylaştı

Fransa'da Aitor Fırtınası etkili oluyor

Intel'in artan mali sıkıntıları nedeniyle ABD'deki çip üretim hamlesi risk altında

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden önemli proje başarısı

Ekvador'da orman yangınları nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

İşgalciler Gazze'de bir okulu bombaladı: 15 şehit

Umut Kervanı'ndan Mahir El Cazi'nin ailesine taziye ziyareti

Rusya nükleer doktrininde değişikliğine gittiğini duyurdu

Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

Eczacılılar işlerini daha rahat yapmak için kolaylık bekliyor

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Bölgesel uçuş dengesizliği giderilmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku