• BIST 100

    9484,26%-0,41
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    42,01% -0,01
  • GRAM ALTIN

    3803,97% 0,20
  • Ç. ALTIN

    6163,56% 0,00

Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

SAĞLIK 26.09.2024 18:09:19 0
Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, hasta olmak istemeyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle hem bedenen hem de psikolojik açıdan problemlerle daha sık karşılaşılabiliyor.

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Atamer, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir”

İklim değişikliklerinin olduğu bugünlerde hava sıcaklıklarının değişim göstermesi nedeniyle vücutta bir takım fizyolojik değişiklikler olduğu gibi ruhsal değişiklikler de olabileceğini belirten Atamer, “Vücudumuzdaki optimal sıcaklık 37,5 derecedir; bu sıcaklık içerisinde vücuttaki bütün kimyasal olaylar cereyan etmektedir. Hava sıcaklıklarında değişiklik olunca vücudumuzun sıcaklığını düzenleyen beyindeki merkez devreye girmekte ve vücut sıcaklığı sağlamaktadır. Vücut sıcaklığındaki adaptasyon süreci içerisinde birtakım zorluklar olmakta ve ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir. Bu zorluk aynı zamanda vücudun immün sistemi yani doğal bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Bu nedenle mevsim değişikliklerinin olduğu bugünlerde özellikle gribal enfeksiyonlar virüsleri, enfeksiyonları, grip, nezle gibi viral enfeksiyon artmaktadır.” dedi.

Nasıl beslenmek gerekir?

Mevsim geçişlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında diyete dikkat etmek gerektiğini dile getiren Atamer, “Bol miktarda sebze ve meyve tüketmesi gerekilmektedir. Bunun dışında yeteri kadar da sıvı yani su alınması gerekmektedir ki vücudumuzun immün sistemi güçlü olsun, virüslere karşı doğal savunmamız gerçekleşsin. Bununla beraber bu dönem içerisinde gerekirse takviye gıdalar, B vitamini, C vitamini alınabilir. Bunların dışında çinko, bakır gibi eser elementler de alınabilir. Ama yeteri kadar dengeli olarak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenirsek ek takviye yükleme de almamıza gerektiren bir durum yoktur. Bu dönemde giydiklerimize de son derece dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hava değişiklikleri olduğu için meteorolojiden bilgi alarak ona göre uygun kıyafetleri tercih etmemiz gerekmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

“Kahvaltı ihmal edilmemelidir!”

Özellikle sabahları kahvaltının ihmal edilmemesi uyarısında bulunan Atamer, “Kahvaltı, vücudumuzun hem daha dinç olması için yeteri kadar enerji sağlamakta ve vücudumuzun virüslere karşı savaşmasını sağlamaktadır. Bunun dışında uygun miktarda yapılan sporda son derece önemlidir. Bu nedenle kişinin fiziksel durumla ve kapasitesine göre de uygun spor yapmak gerekmektedir.” cümlelerini kullandı.

“Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir”

Özellikle bebeklerin, çocukların ve yaşlıların mevsim değişikliklerinde daha çabuk etkilendiğinin altını çizen Atamer, “Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Kalabalık ortamlara girerken daha dikkatli olmamız gerekmekte. Koruyucu aşılarını yapmamız gerekmektedir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan; başta diyabet hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan kişiler sık aralıklarla hekim kontrolünde olmalıdır. 6 ayda bir yapılan kontrol, kış aylarında 3 aya bir inmesinde fayda vardır. Gerekmedikçe dışarı çıkmamalı, kalabalık ortamda bulunmamalı, hijyen ve temizlik kurallarına riayet etmeli. Yeteri kadar beslenmeli, diyetini takip etmeli ve ilaçlarını eksiksiz almalıdır. Yapabildiği oranda uygun bir spor yapılması ve en önemlisi sigara ve alkolden kaçınılması gerekmektedir; bunlar doğal olarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

BM: Gazze'de 280 bin kişi yeni yerinden edildi

HAMAS, Gazze’ye destek ve işgal suçlarına karşı küresel seferberlik çağrısı yaptı

Çiftçilere 8,3 milyar TL destek ödemesi yapılacak

Hazine Bakanlığı: Bakanımıza yönelik ithamlar siyaset ahlakıyla bağdaşmamaktadır

Dışişlerinden işgalci siyonist bakanların Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına tepki

İşgalciler, Gazze'de bir okulu bombaladı: Onlarca şehit ve yaralı!

Şanlıurfa'daki göçük nedeniyle 3 işçi hayatını kaybetti

Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na tepki

Minik Meryem'den Gazze'ye anlamlı bağış

Yeniden Refah'tan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığına bayram ziyareti

Malatya’da altıncı kattan düşen işçi ağır yaralandı

Şanlıurfa'daki göçük nedeniyle 2 işçi hayatını kaybetti

Prof. Dr. Tarhan: Beyin plastik bir organ ve heykeltraş gibi işlenmeli

Şanlıurfa'da göçük: 4 işçi toprak altında kaldı

Ankara'da mobilya atölyesinde yangın

HAMAS: Macaristan'ın UCM'den Netenyahu için çıkması ahlaksız bir tutum

EGEDES ile 1798 araç muayeneden geçti

696 düzensiz göçmenin sınır dışı işlemleri başladı

İran'dan işgalci rejimin Suriye saldırılarına tepki

Yarım asırlık esnafının tek hayali depremde yıkılan yeni işyerine kavuşmak

Esnaftan CHP'nin boykot çağrısına tepki: Bu yerel ekonomiye bir darbedir

Siirt'te Botan Köprüsü virajında araç devrildi

Bingöl-Erzurum kara yolunda maddi hasarlı kaza

"CHP'nin boykot çağrısı karşılık bulmadı, esnafımız güçlenerek çıktı"

Ramazan Bayramı satışından memnun olan esnaf, taksit kısıtlamalarından şikayetçi

Siyonist rejim, Cenin saldırılarına 73'üncü günde devam ediyor

Elazığ-Bingöl kara yolundaki kazada 4 kişi yaralandı

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan acil uluslararası müdahale çağrısı: Gazze'deki sağlık krizi derinleşiyor

Elazığ’da sağanak yağış sonrası dereler taştı

HAMAS’tan Suriye ve Yemen’e yönelik saldırılara tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ