• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    37,90% 0,30
  • EURO

    42,94% 1,61
  • GRAM ALTIN

    3957,95% 2,25
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

SAĞLIK 26.09.2024 18:09:19 0
Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için nelere dikkat edilmeli?

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, hasta olmak istemeyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle hem bedenen hem de psikolojik açıdan problemlerle daha sık karşılaşılabiliyor.

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Atamer, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir”

İklim değişikliklerinin olduğu bugünlerde hava sıcaklıklarının değişim göstermesi nedeniyle vücutta bir takım fizyolojik değişiklikler olduğu gibi ruhsal değişiklikler de olabileceğini belirten Atamer, “Vücudumuzdaki optimal sıcaklık 37,5 derecedir; bu sıcaklık içerisinde vücuttaki bütün kimyasal olaylar cereyan etmektedir. Hava sıcaklıklarında değişiklik olunca vücudumuzun sıcaklığını düzenleyen beyindeki merkez devreye girmekte ve vücut sıcaklığı sağlamaktadır. Vücut sıcaklığındaki adaptasyon süreci içerisinde birtakım zorluklar olmakta ve ani hava değişiklikleri olduğu için vücutla uyum sağlam zorluk ortaya çekmektedir. Bu zorluk aynı zamanda vücudun immün sistemi yani doğal bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Bu nedenle mevsim değişikliklerinin olduğu bugünlerde özellikle gribal enfeksiyonlar virüsleri, enfeksiyonları, grip, nezle gibi viral enfeksiyon artmaktadır.” dedi.

Nasıl beslenmek gerekir?

Mevsim geçişlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında diyete dikkat etmek gerektiğini dile getiren Atamer, “Bol miktarda sebze ve meyve tüketmesi gerekilmektedir. Bunun dışında yeteri kadar da sıvı yani su alınması gerekmektedir ki vücudumuzun immün sistemi güçlü olsun, virüslere karşı doğal savunmamız gerçekleşsin. Bununla beraber bu dönem içerisinde gerekirse takviye gıdalar, B vitamini, C vitamini alınabilir. Bunların dışında çinko, bakır gibi eser elementler de alınabilir. Ama yeteri kadar dengeli olarak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenirsek ek takviye yükleme de almamıza gerektiren bir durum yoktur. Bu dönemde giydiklerimize de son derece dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hava değişiklikleri olduğu için meteorolojiden bilgi alarak ona göre uygun kıyafetleri tercih etmemiz gerekmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

“Kahvaltı ihmal edilmemelidir!”

Özellikle sabahları kahvaltının ihmal edilmemesi uyarısında bulunan Atamer, “Kahvaltı, vücudumuzun hem daha dinç olması için yeteri kadar enerji sağlamakta ve vücudumuzun virüslere karşı savaşmasını sağlamaktadır. Bunun dışında uygun miktarda yapılan sporda son derece önemlidir. Bu nedenle kişinin fiziksel durumla ve kapasitesine göre de uygun spor yapmak gerekmektedir.” cümlelerini kullandı.

“Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir”

Özellikle bebeklerin, çocukların ve yaşlıların mevsim değişikliklerinde daha çabuk etkilendiğinin altını çizen Atamer, “Bebekler, çocuklar ve yaşlılar için daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Kalabalık ortamlara girerken daha dikkatli olmamız gerekmekte. Koruyucu aşılarını yapmamız gerekmektedir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan; başta diyabet hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan kişiler sık aralıklarla hekim kontrolünde olmalıdır. 6 ayda bir yapılan kontrol, kış aylarında 3 aya bir inmesinde fayda vardır. Gerekmedikçe dışarı çıkmamalı, kalabalık ortamda bulunmamalı, hijyen ve temizlik kurallarına riayet etmeli. Yeteri kadar beslenmeli, diyetini takip etmeli ve ilaçlarını eksiksiz almalıdır. Yapabildiği oranda uygun bir spor yapılması ve en önemlisi sigara ve alkolden kaçınılması gerekmektedir; bunlar doğal olarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Malatya Valisi Yavuz'dan don olayına ilişkin açıklama

Antalya Batman uçak seferlerinin başlatılması çağrısı

Meteoroloji’den Bitlis için zirai don ve çığ uyarısı

22'nci Uluslararası Bursa Kitap Fuarı kapılarını açtı

Mervan Ebu Ras: Gazze'nin ayağa kaldırılması için kalıcı destek şarttır

Meksika, ABD'nin şikayeti üzerine Teksas'a su gönderecek

Gazeteci Doğan: Siyonistlerin basına yönelik saldırıları, katliamların duyulmaması için planlı bir adım

Elazığ’dan Gazze’ye destek: Kudüs davası özgürlerin davasıdır

İngiltere, Tüm AB ülkelerinden kişisel et ve süt ürünü ithalatını yasakladı

Silvan halkı, Gazze için tek bir yürek oldu

Gazze'de son 24 saatte 21 şehit, 64 yaralı

Navigasyon beyni tembelleştiriyor!

Pakistan'da 5 büyüklüğünde deprem

ASİM, nisan ayı gündem toplantısını gerçekleştirdi

Bursa'da refüjde dönemeyen araç bariyerlere çarptı

Yabancı uyruklu şahsın ayakkabısında bir kilo uyuşturucu ele geçirildi

Sudan'ın El Faşir kentinde paramiliter güçlerin saldırısında 32 sivil öldü

MARSU’nun 11 yıllık borcu sıfırlandı

Kızılhaç Başkanı: Gazze tam anlamıyla "yeryüzünde cehennem"

IPARD III Programı’nda 6'ncı başvuru çağrısı yayımlandı

"Gazze'nin Minarelerinden Yükselen Çağrı" konferansı İstanbul'da başladı

Hırsızlık suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Gazze’deki Aksa Şehitleri Hastanesi’nden Yetimler Vakfına “Sahra Hastanesi” teşekkürü

Şifa deposu kenger tezgahlardaki yerini aldı

Doğalgaz sayaçlarında yeni dönem: Eski sayaçlar değişiyor

Doktorlardan kadın hastalar için "terbiyesizce" ifadeler: Haklarında soruşturma başlatıldı

Ağrı'da bahar beklerken kış geri döndü, kar yağışı kentte etkisini artırdı

İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu'ndan ortak bildiri

Elektronik harpte yerli ürünün test uçuşu başarıyla yapıldı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 22 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ