• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Mevsimsel alerjik riniti hangi faktörler tetikler?

19 Mayıs 2025, Pazartesi 11:34
19 Mayıs 2025, Pazartesi 11:34
Mevsimsel alerjik riniti hangi faktörler tetikler?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinitin özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığını belirtti. Rinitin grip ile karıştırılabileceğini vurgulayan Sılay, korunma yöntemlerini de anlattı.

Ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin havada yoğunlaştığı dönemlerde sıkça görülen mevsimsel alerjik rinit, özellikle bu aylarda birçok kişiyi etkiliyor. Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu durumun grip ile benzer belirtiler göstermesi nedeniyle sıkça karıştırıldığını söyledi.

Polenlerin tetiklediği alerjik rinitten korunmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Dr. Sılay, doğru teşhisin önemine dikkat çekti.

"Mevsimsel alerjik rinit nedir ve hangi faktörler bu durumu tetikler?" sorusuna Dr. Sılay, "Özellikle hastalarımızda şu dönemde mevsimsel alerjik rinitte büyük bir patlama var. 'Bunu ne tetikliyor' diye sorarsanız, özellikle halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir; özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, havada artan polenlere karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Ağaç, çimen ve yabani ot polenleri, havadaki küf sporları, rüzgarlı, kuru hava (polenlerin yayılmasını artırır), açık havada uzun süre kalmak, pencereleri açık tutmak saman nezlesini tetikler." şeklinde cevap verdi.

Konuşmasının devamında Dr. Sılay, şunları aktardı:

"Alerjik rinitin (saman nezlesi) belirtileri grip veya salgın hastalıklarla nasıl karıştırılıyor. Hastalarımız bunu çok soruluyor. Alerjik rinit ve grip benzer belirtiler gösterdiği için sıkça karıştırılır. Ancak bazı farklılıklar vardır. Mesela alerjik rinite burun akıntısı daha şeffaf ve sulu olur ama grip / soğuk algınlığında daha yoğun, bazen sarı veya yeşil olabilir. Hapşırmaya baktığımızda alerjik rinite sık ve peş peşe hapşırmalar olur. Soğuk algınlığında daha seyrek hapşırmalar olur. Burun ve gözde kaşıntıya baktığımızda saman nezlesi yani alerjik rinitte çok yangındır ama soğuk algınlığında daha nadirdir. Genelde alerjik rinite görülmez ama soğuk algınlığında ateş olabilir. Kas ağrılarına baktığımızda özellikle griple gelen hastalarımızda ciddi kas ağrıları yaygın. 'Dayak yemiş gibiyim hocam' diyor. Ama alerjik rinite kas ağrıları genellikle yoktur. Son olarak özellikle alerjik rinite polen döneminde haftalarca sürebiliyor. Ama grip yani soğuk algınlığı genelde 7-10 gün sürer."

Son olarak Dr. Sılay, "Mevsimsel alerjik rinite karşı alınabilecek korunma yöntemleri var. Polenin yoğun olduğu saatlerde özellikle sabah saatlerinde dışarı çıkmayalım. Eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirin ve duşunuzu alın. Pencereleri havalandıktan sonra kapalı tutun. Yani özellikle polen mevsiminde havada polenler uçuşurken uzun süre açık tutmayalım. Arabada ve evde hava filtrelerini düzenli değiştirelim. Dış ortamda polen yoğunluğu fazlaysa mesela ormanlar içinde yürüyüş yaparken maske kullanabilirsiniz. Alerji ilaçları aile hekiminize danışarak antihistaminikler, burun spreylerinde doktor önerisiyle kullanabilirsiniz." dedi. (İLKHA)

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor