• BIST 100

    10720,36%-0,06
  • DOLAR

    41,81% 0,21
  • EURO

    48,58% 0,39
  • GRAM ALTIN

    5396,00% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8923,84% -1,56

Mide kanseri sinsi ilerliyor

09 Şubat 2024, Cuma 09:50
09 Şubat 2024, Cuma 09:50
Mide kanseri sinsi ilerliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mide kanseri sinsi ilerliyor

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroentereloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, dünya çapında en yaygın kanserlerden biri olan mide kanserinin sinsi ilerlediği konusunda uyardı.
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroentereloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, toplumda sık görülen mide kanserine dikkat çekti. Doç.Dr. Yağcı, mide kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vererek, “Mide kanseri en çok görülen kanser türlerindendir. Bu anlamda mide kanseri ameliyatı da cerrahi kanser müdahaleleri arasında en çok uygulanan dördüncü müdahaledir. Mide kanseri riski erkeklerde ve yaşlılarda görülme riski daha fazladır. Mide kanserinin en önemli nedeni genetik yatkınlık dışında beslenme alışkanlığıdır. Tuzlu besinleri fazla tüketme, az sebze ve meyve yemek en başta gelmektedir. Bunların yanı sıra mangal eti de mide kanseri yapabilecek yapıya sahiptir. Beslenmenin yanı sıra Hpylori bakterisinin etkisi, sigara, alkol temel mide kanseri nedenleri arasında yer almaktadır” dedi.
'Erken teşhis hayat kurtarıyor'
Genellikle sinsi ilerleyen mide kanserinin belirtilerinin kanser ilerledikçe ortaya çıktığını dile getiren Doç. Dr. Yağcı, midede elle hissedilebilir kitle, ağrı ve midenin ağırlaşması, iştahsızlık, kilo kaybı, yemek sonrası rahatsızlık, şişlik, bulantı, kusma, yorgunluk, mide ya da bağırsakta kanamanın hastalık belirtileri olduğunu söyledi.
Erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını ifade eden Gastroentereloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, ”İlk önce fiziksel olarak hasta uzman doktor tarafından muayene edilir. Ardından endoskopi yöntemiyle mide incelenir. Endoskopi yöntemi mide kanserini kesin bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Endoskopi ile yapılan inceleme sonrasında mideden biyopsi alınarak incelenir ve kanser hücreleri kontrol edilir. Japonya gibi ülkelerde endoskopi hiçbir şikayeti olmayan insanlarda bile tarama amaçlı yapılmaktadır. Maalesef ülkemizde endoskopi denilince hastalar korkarak yaptırmamaktadır. Bu nedenle hastalara geç tanı konulmaktadır. Hastanemizde her türlü endoskopik işlemler sedasyon altında (uyutularak) yapılmakta, hastalar işlemden 30 dakika sonra günlük hayatlarına geri dönmektedir. Mide kanserinin en birincil tedavi yolu ameliyattır. Mide kanseri ameliyatı ile tespit edilen kanser hücreleri ve tümör mideden kesilerek çıkarılır. Rutin uygulama laparatomi denilen açık yöntemi ile yapılmasıdır. Ancak son yıllarda giderek artan laparoskopik yöntem (kapalı) mide kanserinde de başarı ile uygulanmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Sindirim sistemi kanserlerinin mide kanserinde de rutin olarak laparoskopik yöntem ile tedavi edildiğini dile getiren Doç. Dr. Yağcı, “Açık yöntemle aynı oranda kanser tedavisinde başarılı olmakta Ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar az duyulmakta. Hastalar çok daha az hastanede kalmakta. Günlük aktivetelerine ve işe dönüşleri daha hızlı olmakta Ameliyat sırasında daha az kanama olmakta ve daha az kan verilmesi ihtiyacı olmakta. Estetik açıdan da karında büyük yaralar açılmamakta ve bir kaç yıl sonra kaybolan izler oluşmaktadır” diye konuştu.

Kastamonu'da midibüs kazası: 25 yaralı

ABD’de fırtına beklentisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

ABD'den Kanada'ya 26 adet HIMARS satışına onay

Mısır: Gazze konulu zirveye 20'den fazla lider katılacak

Rusya’dan Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırı

Malatya'da uyuşturucudan 2 tutuklama

Motosikletin çarptığı yaya yaralandı

Hür Gençlik Mersin’den “Parklar Bizim, Gençlik Bizim” etkinliği

Çanakkale'de açıklarında tekne alabora oldu: 3 ölü

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Madagaskar'da sokaklar yeniden karıştı

Kosova'da hükümeti kurma göreve mevcut Başbakan Albin Kurti'ye verildi

Zelenskiy ile Trump Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesini görüştü

Filipinler'de 6 büyüklüğünde deprem

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 3 yaralı

Türkiye ile Suriye arasında güvenlik konulu toplantı yarın Ankara'da yapılacak

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 52. günde sona erdi

Malatya'da bir işçi inşaattan düşerek yaralandı

10'uncu Alimler Buluşmasının 1 ve 2'nci oturumları gerçekleştirildi

Malatya'da Bed-i Besmele ve Âmin Alayı etkinliği düzenlendi

Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Gazze Şeridi'ne can kaybı 67 bin 682'ye ulaştı

Prof. Dr. Vechi Sönmez: Bugün Müslümanların içerisinde olduğu en büyük sıkıntı aile kurumudur

Yetimler Vakfı, Ankara’da yetim çocukları sevindirdi

ABD'den Çin'e yüzde 100 ek gümrük vergisi kararı

Yazar Muhammed Şakir: Ümmet bütünlüğünden koparma girişimlerinde Kürt Milliyetçiliği bir araç olarak kullanılıyor

Beyaz Önlük Giyme Töreni'nde Gazzeli sağlık çalışanlarının fedakarlığına dikkat çekildi

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 32 kişi yakalandı

Iğdır-Ağrı hudut hattında 32 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

ABD'de mühimmat tesisi patlamasında kayıp 18 kişi aranıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kastamonu'da midibüs kazası: 25 yaralı

ABD’de fırtına beklentisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

ABD'den Kanada'ya 26 adet HIMARS satışına onay

Mısır: Gazze konulu zirveye 20'den fazla lider katılacak

Rusya’dan Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırı

Malatya'da uyuşturucudan 2 tutuklama

Motosikletin çarptığı yaya yaralandı