• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin dayanağı nedir?

GÜNDEM 21.03.2021 10:31:46 0
Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye

Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin dayanağı nedir?

İstanbul Sözleşmesi, aileyi ve kadını güçlendirmeye odaklı olarak ortaya çıkmıştı. Ancak sonrasında küresel LGBT lobilerinin ve bunlarla eşgüdümlü finans ve teknoloji şirketlerinin ülkemiz üzerinde düşünce ve ifade özgürlüğünü baskılayıcı, aile ve toplum değerlerimizi yozlaştırıcı politik bir baskı aracı olarak kullanmaya başlandı. Bunu fark eden Ankara, İstanbul Sözleşmesi'ni feshetti.

İstanbul Sözleşmesi neden feshedildi?

Peki Milletlerarası Andlaşmalar Türkiye'nin bir çok ülkenin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi konusunda ne diyor. Bir milletlerarası antlaşmada, o antlaşmaya taraf olan devlet iç hukukundaki yerine göre nasıl hareket eder?

1- AYRILMA HAKKI:

Öncelikle belirtelim ki milletler arası anlaşmalara, sözleşmelere taraf olmak kadar taraflıktan ayrılmak da her egemen devletin hakkıdır. Bir sözleşmenin tarafı olmak demek ayrılmanın asla mümkün olmadığı adeta bir mahkumiyet statüsü oluşturmak anlamına gelmez. Bu nedenle sözleşmelere katılmanın usulünün yanında ayrılmanın usulü de ilgili sözleşmede düzenlenir. Nitekim ayrılma kararı verilen İstanbul Sözleşmesi’nin 80inci maddesi taraflara sözleşmeyi fesih hakkı vermiştir. Türkiye’de bu hakkını kullanmıştır. 

2-CARİ SİSTEMİMİZ:

Anayasa madde 104/11 Cumhurbaşkanına milletlerarası andlaşmaların onaylanması ve yayımlanması yetkisi vermiştir. Bunun anlamı Türkiye Cumhuriyeti’ni andlaşmalara taraf yapma yetkisinin yürütmede olmasıdır. Aynı şekilde taraflıktan ayrılma yetkisi de bu düzenleme gereği yürütmeye aittir.

Anayasa madde 90 ise TBMM’ye onaylanan andlaşmaları kanunla uygun bulma yetkisi vermiştir. Bunun anlamı ise anayasada sayılan istisnalar hariç taraf olunan andlaşmaları yürürlüğe koyma yetkisinin TBMM’de olmasıdır.

Anayasal hükümlere göre düzenlenmiş alt normlar ise; sadece dört maddesi yürürlükte olan 1963 tarihli 244 sayılı Kanun ile 2018 tarihli 9 no’lu CBK’dır. CBK hükümleri 244 sayılı Kanunu’nun yürürlükten kaldırılan maddelerinin aynısından oluşmuştur. Cumhurbaşkanı’nın andlaşmaları sona erdirme yetkisi (9 no’lu CBK 3üncü maddesi) 1963 tarihinde 244 sayılı Kanunla kabul edilmiş düzenlemenin birebir aynısıdır. Özetle milletlerarası andlaşmalara ilişkin geçerli sistemiz yaklaşık altmış yıllık bir geçmişe sahiptir. CHS’ye geçişle birlikte yeni bir sistem kurulmamış Meclis ve Yürütmenin yetkileri aynen korunmuştur. Tek fark önceden Bakanlar Kuruluna ait olan yetkilerin başkanlık sistemine geçiş sebebiyle Cumhurbaşkanına verilmesidir.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN AYRILMA İŞLEMİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL CUMHURBAŞKANI KARARIDIR

Önemle belirtelim ki İstanbul Sözleşmesinden ayrılma işlemi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi değil Cumhurbaşkanı kararıdır. Bu karar; Anayasanın  madde 104/11 fıkrasında yer alan Cumhurbaşkanının milletlerarası andlaşmaları onaylama yetkisinin paraleli olan sona erdirme yetkisine ve bu hususu açıkça düzenleyen 9no’lu CBK’nın 3üncü maddesine dayanmaktadır. 

Bu konuda ileri sürülen farklı görüşlerin büyük ölçüde sistemi bilmemekten ve/veya mevzuata hakim olmamaktan kaynaklandığı gözlenmektedir.

İşte İstanbul Sözleşmesi

3- İŞLEMLERİN PARALELLİĞİ:

İşlemlerin parelelliği ilkesi işlem sıralarının paralel olmasını da içerir.

Buna göre taraf olunan bir andlaşmadan ayrılmak öncelikle taraflık statüsünü sona erdirmekle olur. Bu da sözleşmenin feshi iradesinin  yürütme tarafından ilgili merciye bildirilmesini gerektirir. Böyle bir bildirim TBMM tarafından yapılamaz. Taraf olma yetkisi kime aitse ayrılma yetkisi de o organa aittir. Bu da bizim sistemimizde yürütmedir.

Böylece yürütmenin fesih bildiriminden sonra taraf olmaktan çıkılmış ve dolayısıyla yürütülme imkanı ortadan kalkmış bir andlaşmaya ilişkin uygun bulma kanununun da yürülükten kaldırılması aşamasına geçilebilir. TBMM ancak bu aşamada devreye girebilir.

Ülke genelinde sağanak yağış ve toz taşınımı bekleniyor

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

Yeni Yüzyıl Partisi Hızla Yükseliyor: İl Başkanları Toplantısında Birlik Mesajı

Filipinler’de 5,9 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler yine sivillere saldırdı: 7 şehit, çok sayıda yaralı

Çığ altında kalan 1 kişi öldü

Midibüs ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Rusya tüm askeri operasyonları durdurdu

Avustralya kıyılarını dev dalgalar vurdu: 5 ölü, 2 kayıp

Gazze'deki soykırım Malatya'da protesto edildi

Çin uzaya 6 uydu gönderdi

Boykotlu işletme önünde Gazze protestosu: "Yemezsen ölmezsin, yersen ölürler"

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Batman'dan direniş çağrısı: Gazze için ayağa kalk!

İngiltere'de uzun süreli yağış uyarısı

Çorlu'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ