• BIST 100

    10452,60%0,03
  • DOLAR

    41,27% 0,06
  • EURO

    48,60% 0,09
  • GRAM ALTIN

    4841,37% 0,39
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 0,00

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir

25 Ağustos 2020, Salı 11:00
25 Ağustos 2020, Salı 11:00
Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir

İşsizlik maaşını haksız alan kişilerden haksız alınan tutarlar faiziyle geri alınıyor. Bu nedenle işsizlik maaşı alanların kurallara uymaları ve İŞKUR'dan gelecek bildirimleri takip etmeleri çok önemli.

NASIL BAŞVURULUYOR?

İşsizlik parası almak isteyen kişilerin İŞKUR'a başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun internet üzerinden yapılması da mümkündür. Dolayısıyla işsiz kalan kişi İŞKUR'a hiç gitmeden de işsizlik parasına başvurabilir.

www.iskur.gov.tr adresinden işsizlik parasına başvuru yapılabilir. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik parasını hak etmişse kendisine işsizlik parası verilmeye başlanır.

SÜRE KAÇIRILMAMALI

İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor. Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor.

Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor. Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde 600 sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün işsizlik parası alabiliyor. Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra İŞKUR'a başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik parası alabilecek.

Yani başvuruda geç kaldığı her gün, işsizlik ödeneği alabileceği süreden düşülecek. Bu nedenle işsizlerin işsizlik sigortası başvurularını İŞKUR'a 30 günlük süre içerisinde yapmalarında fayda var. Aksi taktirde işsizlik parası alabilecekleri günleri kısaltmış olacaklardır.

MÜCBİR SEBEP

30 günlük sürenin aşılmasında yalnız bazı durumlarda yararlanma süresinden düşülmemesi mümkün. Bu da ortada mücbir bir sebebin bulunması hali. Ancak olağanüstü bir durumun başvuruyu engellemesi halinde, deprem, sel, yangın veya kişinin çok ağır bir hastalık veya kaza geçirmesi durumundaki gecikmelerde başvuru süresinin aşılmasına rağmen yararlanma süresinde herhangi bir kayıp olmamaktadır.

HANGİ HALLERDE ÖDENEK KESİLİR?

İşsizlik parası almaya başlayan kişi yeniden çalışmaya başlarsa, emekli olursa, İŞKUR'un meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimlerine haklı nedeni olmadan katılmazsa, İŞKUR'un çağrılarına cevap vermezse ve yine İŞKUR'un kendisine teklif ettiği ve son mesleğine ve kazandığı paraya uygun olan, ikamet ettiği yerin belediye mücavir alan sınırları içerisinde kalan bir işi kabul etmezse işsizlik parası kesilir.

İşsizlik parası alan kişinin İŞKUR'dan gelen çağrılara uyması, İŞKUR'un kendisine sunduğu hizmetleri takip etmesi şarttır. Aynı şekilde çalışmaya başlayan bir kişinin de mutlaka İŞKUR'u bilgilendirmesi ve işsizlik parasını kestirmesi gerekir.

YURTDIŞINA ÇIKAN ÇALIŞMAYA HAZIR DEĞİL DEMEKTİR

İŞKUR yurtdışına çıkılması durumunu, çalışmaya hazır olmamak olarak değerlendiriyor. Bu nedenle de işsizlik maaşı almaktayken yurtdışına çıkanların maaşlarını kesiyor.

Bu durum işsizler için sorun yaratabiliyor. Çünkü işsiz kalan kişi bilgi ve görgüsünü artırmak için veya çoğu kez dil öğrenmek için yurtdışına çıktığında işsizlik maaşını alamıyor. Bu nedenle de aslında istihdam edilebilirliğini artırmak için kendisine yatırım yapmak isteyen bir işsize ekonomik destek sağlanmamış oluyor.

YURTDIŞINA GİTTİĞİNİ 15 GÜN İÇİNDE BİLDİRİRSE...

İŞKUR işsizlik maaşı alacak olan işsizlere bir taahhütname imzalatıyor. Bu taahhütnamede yurtdışına çıkacak işçinin 15 gün içerisinde bu durumu İŞKUR'a bildireceğine dair madde var. Dolayısıyla bir günlüğüne bile olsa yurtdışına çıkacak olan kişinin bu durumu İŞKUR'a bildirmesi gerekiyor.

İŞKUR kendisine bu bildirim yapıldığında işsizin yurtdışında kalacağı süre boyunca işsizlik maaşını kesiyor. İşsiz Türkiye'ye geri döndüğünde kalan süre için işsizlik maaşını yeniden bağlatabiliyor.

Örneğin, 180 gün süreyle işsizlik maaşına hak kazanan bir kişi, 70 gün maaş aldıktan sonra 30 gün süreyle yurtdışına çıkarsa işsizlik maaşı 30 günlüğüne durduruluyor. Türkiye'ye geri döndüğünde bu durumu İŞKUR'a bildiren işsiz kalan maaş alma süresi kadar işsizlik maaşı almaya devam ediyor. Yani örnekteki işsiz 110 gün daha işsizlik maaşı almaya devam edecektir.

Katar'dan işgalcilerin HAMAS liderlerine yönelik saldırısına tepki

Bin 300’den fazla sanatçı, siyonist film endüstrisini boykot edeceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bayrou’nun istifasını onayladı

İşgalci siyonistler, Katar'da HAMAS liderlerinin bulunduğu binayı bombaladı

Malatya'da otomobil su kanalına girerek takla attı

İspanya’dan işgal rejimine 9 maddelik yaptırım yürürlüğe girdi

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesinde laboratuvar ayıbı mahremiyet bırakmadı

Aktivistler: Ankara halkını Gazze’ye duyarlı olmaya ve Sumud Filosuna desteğe çağırıyoruz

Bursa'da okul önlerinde denetim: 11 şahıs yakalandı

Batman 112 Acil Çağrı Merkezi personeline iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Erasmus+ programından 645 bin avro hibe

Vali Yavuz: Malatya'da suç oranlarında dikkat çekici düşüş sağladık

Batman'da 3 bin yıllık sır gün yüzüne çıktı

Malatya'da korkutan çatı yangını

Bakan Göktaş: Kadın kooperatiflerini güçlendiren çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Şanlıurfa’da isot sezonuyla damlar yeniden kırmızıya büründü

Mercedes-Benz ve Volkswagen, ABD tarifeleri ve Çin pazarındaki düşüş nedeniyle zarar bildirdi

Sason balı coğrafi işaretle taçlandı

Bursa'da "Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" programı gerçekleştirildi

Mısır, İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasında görüşmelere ev sahipliği yapacak

Belediye Başkanı Taşkın'ın başlattığı "Taziye evi" projesine TSO'dan destek

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanlığı’ndan Keklikdere Köyü’ne ziyaret

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 2 gözaltı

MAZLUMDER'den "Küresel Sumud Filosu"nun korunması çağrısı

Bursa Umut Kervan'ından yüzlerce ihtiyaç sahibi öğrenciye kırtasiye desteği

Vali Canalp: Batman'da asayiş olayları azalıyor, uyuşturucuyla mücadele amansız devam ediyor

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: Gazze yanıyor, insanlık yok ediliyor

Hilvan Devlet Hastanesi’nde ilk ortopedi ameliyatı başarıyla yapıldı

Çin ve Fransa arasında 10 Bin kilometrelik bağlantıyla karaciğer kanseri ameliyatı

Kontrolden çıkan otomobil durağa daldı: 8 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Katar'dan işgalcilerin HAMAS liderlerine yönelik saldırısına tepki

Bin 300’den fazla sanatçı, siyonist film endüstrisini boykot edeceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bayrou’nun istifasını onayladı

İşgalci siyonistler, Katar'da HAMAS liderlerinin bulunduğu binayı bombaladı

Malatya'da otomobil su kanalına girerek takla attı

İspanya’dan işgal rejimine 9 maddelik yaptırım yürürlüğe girdi

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesinde laboratuvar ayıbı mahremiyet bırakmadı