• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Mısır: Gazze'nin bölünmesi ya da Filistinlilerin yerinden edilmesi kırmızı çizgimizdir

16 Kasım 2025, Pazar 07:33
16 Kasım 2025, Pazar 07:33
Mısır: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülatî, Roma merkezli "La Repubblica"ya verdiği demeçte, Gazze'nin parçalanmasına ve halkının zorla çıkarılmasına karşı olduklarını belirterek "İki devletli çözüm hâlâ tek gerçekçi yol" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdülatî, ülkesinin Gazze'nin bölünmesine veya Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılmasına kesinlikle karşı olduğunu vurguladı. İtalyan "La Repubblica" gazetesine konuşan Abdülatî, Kahire'nin "Şarm eş-Şeyh Anlaşması'nın tüm maddelerinin uygulanması" için yoğun çaba yürüttüğünü belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamaya göre Abdülatî, görüşmede geçiş dönemi düzenlemeleri, güvenlik düzenlemeleri ve Gazze'de Filistin yönetiminin yetkilendirilmesi gibi başlıkların öncelikli olduğunu ifade etti.

Abdülatî, "Gazze'nin herhangi bir şekilde parçalanması ya da Filistinlilerin yerlerinden edilmesi kırmızı çizgimizdir" dedi. Bakan, Filistin toprak bütünlüğünün korunmasının adil ve sürdürülebilir bir çözümün temel şartı olduğunun altını çizdi.

Siyonist rejimde "iki Gazze" planı tartışmaları

Mısır'ın tutumu, son günlerde siyonist rejim medyasında ortaya atılan "Gazze'nin iki bölgeye ayrılması" planı iddialarının ardından geldi.

İşgal basınından Haaretz, sözde başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD'nin baskısıyla "yeni Gazze" ve "eski Gazze" şeklindeki bir ayrım fikrine yeşil ışık yaktığını ileri sürdü.

Habere göre "yeni Gazze"; yeniden inşa sürecine dâhil edilecek, siyonist rejim saldırılarında tamamen yıkılan bölgeleri kapsayacak. "eski Gazze" olarak nitelenen bölgenin ise yeniden imar kapsamı dışında bırakılması tartışılıyor.

Aynı haberde, "yeni Gazze"nin 10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkes anlaşması uyarınca işgalcilerin çekildiği "sarı çizgi"nin doğusunda, siyonist rejimin kontrolünde olan alanları içerdiği aktarıldı.

Gazze'de yıkımın boyutu

Birleşmiş Milletler verilerine göre siyonist rejimin 8 Ekim 2023'ten itibaren yürüttüğü soykırım niteliğindeki saldırılar sivil altyapının yüzde 90'ını yok etti ve maddi tahribatın büyüklüğü 70 milyar dolar seviyesine ulaştı. Eğitim, sağlık ve belediye hizmetlerinin büyük bölümü durma noktasına geldi.

Saldırılar sonucunda 69 binden fazla Filistinli şehit oldu, 170 binden fazla kişi yaralandı. Kadınlar ve çocuklar kayıpların çoğunluğunu oluşturuyor.

10 Ekim'de sağlanan ateşkese rağmen siyonist rejim anlaşmayı her gün ihlal ederek sivil yerleşimlere saldırmayı sürdürüyor. İşgalcilerin bu saldırılarında her gün yeni şehitler verilirken, HAMAS ise anlaşmanın tüm maddelerine bağlı kaldığını ve uluslararası toplumun Tel Aviv'e baskı yapması gerektiğini vurguluyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü

İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek

Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı

İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi

İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi

İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı