-
BIST 100
17946,70%0,33
-
DOLAR
47,84% 0,10
-
EURO
55,38% 0,31
-
GRAM ALTIN
6736,33% 0,68
-
Ç. ALTIN
10756,50% 0,30
Mısır ile Etiyopya arasında Nil Nehri gerginliği
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Mısır, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde yeni barajlar inşa ederek nehir akışını kontrol altına alma gerekçesiyle sert tepki gösterdi.
Mısır resmi haber ajansı MENA’nın haberine göre, Mısırlı bir yetkili, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Hebtamu Etafa’nın 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
Yetkili, Etiyopya’nın Nil Nehri’ni kontrol altına alma yönündeki yaklaşımının, ortak bir uluslararası su kaynağını tek bir ülkenin iradesine tabi kılma girişimi olduğunu belirterek, bunun uluslararası hukuk tarafından kabul edilmediğini ifade etti.
Açıklamada, “Nil Nehri belirli bir ülkenin mülkiyetinde değildir” denilerek, nehir üzerinde tek taraflı kontrol veya egemenlik kurulmasının ortak uluslararası nehirleri düzenleyen kurallara aykırı olduğu kaydedildi.
Etiyopya medyasında temmuz ayında yayımlanan haberlerde, Addis Ababa yönetiminin Nil Nehri üzerinde toplam 140 milyar metreküp su kapasitesine sahip 3 yeni baraj inşa etmeyi planladığı yer almıştı.
Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Hebtamu Etafa da 15 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin Nil suları üzerinde yeni barajlar kuracağını ve bunun sonucunda nehir sularının aşağı havzadaki ülkelere ulaşımının Etiyopya'nın kontrolünde olacağını ifade etmişti.
Mısır ise bu yaklaşımın meşru kalkınma hedefinden ziyade ortak su kaynağının tekelleştirilmesi anlamına geldiğini savundu.
Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki Nil anlaşmazlığının merkezinde, Mavi Nil üzerinde inşa edilen Etiyopya Rönesans Barajı (Hedasi) bulunuyor.
Etiyopya, Nil sularının yaklaşık yüzde 80'inin ülkesinde doğmasına rağmen bu kaynağın yalnızca yaklaşık yüzde 3'ünden yararlanabildiğini belirterek, enerji açığını kapatmak ve elektrik ihraç etmek amacıyla barajı inşa etmeye başladı.
Addis Ababa, Mısır ve Sudan'la nihai bir anlaşmaya varılmadan barajın dolumunda ısrar ederken, Kahire ve Hartum, Nil'in yıllık su paylaşımını ve aşağı havza ülkelerinin çıkarlarını güvence altına alan bağlayıcı bir anlaşma yapılmasını istiyor.
Barajın ilk dolumu Temmuz 2020'de gerçekleştirildi, elektrik üretimine ise 20 Şubat 2022'de başlandı. (İLKHA)
Ankara'daki uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı
Trump'ın damadı Mısır yönetimi ve HAMAS temsilcileriyle görüşmeler yaptı
İçişleri Bakanı Çiftçi Diyarbakır'da konuştu: Tarihi bir dönemece girdik
Şırnak'ta bot devrildi: Bir ölü
Zimbabve'de teknenin devrilmesi sonucu ölü sayısı 80'e yükseldi
Petro: Golan Tepeleri israile ait değil, Suriye toprağıdır
Yunanistan'da orman yangını: 2 ölü
Siyonist işgalciler Gazze'de yerinden edilenlerin kaldığı çadırlara saldırdı
İstanbul'da kentsel dönüşümde sayı 1 milyona ulaştı
HAMAS, Mısır istihbaratıyla Gazze ve Batı Şeria'yı görüştü
Mısır ile Etiyopya arasında Nil Nehri gerginliği
HÜDA PAR’ın gündeme getirdiği sorun için çalışma başlatılacak
HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Antalya’da yüksek elektrik faturaları vatandaşı mağdur ediyor
Balıkesir'de orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor
Genç Sağlık Sen Batman’da Yeni Dönem: Cafer Gül Şube Başkanı Seçildi
Siirt Hukukçular Derneği: Terörsüz Türkiye süreci hukuktan ve millî birlikten taviz verilmeden yürütülmeli
Sivas'ta vücuduna kene yapışan adam hayatını kaybetti
Tahran, Katar'ı İranlı pilotların yakalanmasını inkar etmesi nedeniyle eleştirdi
Suriye Hava Yolları'ndan Moskova-Şam seferleri yeniden başladı
Ukrayna’dan e-ticaret sitesi Wildberries’ın deposuna peş peşe saldırılar
Güney Kore ordusu, Kuzey Kore birliklerinin askeri sınır hattını geçmesinin ardından uyarı ateşi açtı.
Batman'da uyuşturucu operasyonlarında 5 şüpheli tutuklandı
Muğla'daki orman yangını kontrol altına alındı
Siirt-Bitlis yolunda tır devrildi: Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu
Isparta'da bir haftada 36 aranan kişi yakalandı
Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Gül: Diyanet yolluk giderleri üzerinden algı operasyonu yürütülüyor
Kuru kayısı sektörünün geleceği için lisanslı depoculuk semineri düzenlendi
Uluslararası Arapça Kitap Fuarı'nda "Altın Harfler" sergisi
Eryaman Stadı'nda çocuğun formasının çıkartılması olayında şüpheliye adli kontrol
Yunanistan'da Batı Nil virüsü yayılıyor
Yükleniyor







