• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

01 Mayıs 2025, Perşembe 13:23
01 Mayıs 2025, Perşembe 13:23
Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Arabic Post, Mısır’dan işgal rejimine çimento ihracatının hâlen devam ettiğini ortaya çıkardı.

Gazze Şeridi’ne yönelik süren yıkım ve soykırım savaşının gölgesinde Mısır’dan işgal rejimine çimento ihracatının hâlen devam etmesi geniş çaplı tepkilere yol açtı.

Arabic Post'un Mısır’daki Merkezi Kamu İstatistik Kurumu’nun (CAPMAS) yayımladığı resmî verilere atıfta bulunduğu haberine göre, Ekim 2023’te Gazze’ye saldırıların başlamasına rağmen Mısır’ın işgal rejimine çimento ihracatı durmadı, aksine dikkat çekici bir şekilde sürdü.

Verilere göre, Ekim 2023 ile Şubat 2024 sonu arasındaki dönemde, Mısır’ın yaptığı çimento ihracatının değeri yaklaşık 1,15 milyon Amerikan dolarına ulaştı.

Miktar açısından bakıldığında, ihraç edilen çimento miktarı 87 bin ton oldu. Bu da Filistin topraklarında — özellikle Gazze’de — yaşanan siyasi ve insani koşullar göz önüne alındığında son derece büyük bir miktar sayılıyor. Zira aynı dönemde Gazze’ye inşaat malzemeleri, yakıt ve insani yardımların girişine izin verilmemekte.

Gümrük verileri, bu çimentonun başta Lafarge Cement – Egypt olmak üzere Süveyş gibi bölgelerdeki yerel şirketlere ait fabrikalardan ihraç edildiğini ve siyonist aracılar aracılığıyla sevk edildiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, çimentoyu ithal eden şirketlerin bazıları işgal askeri kurumlarıyla doğrudan ilişkili olan kentsel gelişim ve inşaat firmaları. Bu bağlamda, ithal edilen çimentonun bir kısmının askeri tesislerin inşası veya tahkimat çalışmalarında — özellikle Gazze sınırına yakın bölgelerde — kullanılmış olabileceği öne sürülüyor. Aynı zamanda işgal içindeki yerleşim yerlerinin ve stratejik noktaların geliştirilmesinde de bu çimentonun değerlendirilmiş olabileceği belirtiliyor.

Söz konusu dönemdeki ihracat miktarının, 2022 yılının aynı dönemine göre yaklaşık 15 kat fazla olması da dikkat çekiyor. Bu durum, savaşın ticareti durdurmadığını, aksine işgalin altyapı öncelikleri doğrultusunda artırmış olabileceğini düşündürüyor.

Ancak bu durumla çelişkili olarak, söz konusu araştırma, Mısır’ın işgal rejimi ile stratejik alanlarda — özellikle inşaat malzemeleri gibi — ticari ilişkilerini sürdürdüğünü, bu malzemelerin ise işgalin savaş makinesine adeta "can damarı" işlevi gördüğünü ortaya koyuyor. Uzmanlar, siyonistlerin savaşın başlangıcından bu yana yürüttüğü tahkimat ve genişleme faaliyetlerinde bu malzemelere özel öncelik tanıdığına dikkat çekiyor.

Ayrıca araştırma, siyonist rejiminin Mısır çimentosunun girişine öncelik tanıdığını, buna karşın Gazze’ye çimento ve yakıt gibi temel ihtiyaçların girişini tamamen engellediğini, bu durumun ise acı bir çelişki oluşturduğunu vurguluyor. (İLKHA)

Katil rejim, Şatilla Kampı'nda bir evi hedef aldı: 5 şehit

İşgal rejimi Müşteha Kulesi’ni canlı yayında vurdu

Gün 701: Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik kitlesel saldırısı sürüyor

KPSS maratonu yarın başlıyor

Askeri mahkemeler Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını engelliyor

Siber dolandırıcılık operasyonunda 34 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den 11 il için kuvvetli yağış uyarısı

Gazze halkından "Asrın Kervanı"na büyük destek

5 üniversiteye rektör atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni atamalar ve görevden almalar

Maduro: Vatanımızı savunmaktan asla geri durmayız

Trump: HAMAS ile derin müzakereler yürütüyoruz

Gazze'de katliam: Bir günde 70 şehit

Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı

Rusya: Donetsk'te Markovo'nun kontrolü Rus birliklerine geçti

Kazakistan'da 13 ton 183 kilogram kokain ele geçirildi

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

DSÖ: Gazze'deki durum böyle devam ederse daha da kötü bir insani felakete yaşanabilir

ABD'de küçük uçak düştü: 2 ölü

İran'dan siyonist rejimin nükleer cephaneliğine sessiz kalan Batı'ya tepki

Batman’ın Raylı Geleceği: BatRay Tanıtıldı, Hızlı Tren Umudu Devam Ediyor

Şanlıurfa'da trafik kazası: 4 yaralı

Motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti

ABD'den İran'a yönelik yeni petrol yaptırımı

Bursa’da orman yangını kontrol altına alındı

Bahattin Temel: Şehit Selahaddin, zamanını asla boşa harcamaz, topluma yol gösterirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Katil rejim, Şatilla Kampı'nda bir evi hedef aldı: 5 şehit

İşgal rejimi Müşteha Kulesi’ni canlı yayında vurdu

Gün 701: Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik kitlesel saldırısı sürüyor

KPSS maratonu yarın başlıyor

Askeri mahkemeler Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını engelliyor

Siber dolandırıcılık operasyonunda 34 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı