• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

Molla Gültekin: Komşuluk bağlarının güçlendirilmesi, yeniden ihya edilmesi gerekiyor

RÖPORTAJ 24.01.2025 10:39:24 0
Molla Gültekin: Komşuluk bağlarının güçlendirilmesi, yeniden ihya edilmesi gerekiyor

Komşuluk bağlarının güçlendirilmesi ve yeniden ihya edilmesi, toplumsal dayanışmanın temel taşlarından biri olarak büyük bir önem taşıdığını belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Molla Salih Gültekin, önemli tavsiyelerde bulundu.

Molla Salih Gültekin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde zayıflayan komşuluk ilişkilerinin yeniden ihya edilmesi gerektiğini vurguladı.

Komşuluk bağlarının giderek zayıfladığını ifade eden Gültekin, İslam'da komşuluğun büyük bir öneme sahip olduğunu, Peygamber Efendimizin komşuluk haklarına verdiği değerin bu ilişkilerin yeniden güçlendirilmesi için örnek alınması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, geçmişte komşularının cenazesi olduğunda insanlar arasında büyük bir dayanışma ve ilgiyi hatırlatan Gültekin, bu değerlerin yeniden yaşatılmasının önemini dile getirdi.

"Ne yazık ki insanlar git gide birbirinden uzaklaşıyor"

Sosyal hayatın içerisindeki en önemli etkenlerden birinin insanların beraber yaşaması olduğunu belirten Gültekin, "Bu beraberlik yaşam içerisinde insanı diri, güçlü tutan, musibetlerin sıkıntılarını azaltan en önemli etkenlerden birisi de komşuluk bağlarıdır. Ne yazık ki dünyadaki nimetler, insanların imkanları arttıkça insanların daha çok yakınlaşması gereken yerde, insanlar git gide birbirinden uzaklaşıyor." dedi.

"Komşuluk ilişkileri zayıflıyor"

Günümüzde küreselleşme ile birlikte insanların birbirine daha yakın olması gerektiğini, fakat bunun yerine komşuluk ilişkilerinin zayıfladığını vurgulayan Gültekin, şöyle devam etti:

"Dünya küresel bir köy haline gelirken, uzaklıklar yakınlaşırken, insanların birbirini daha çok sevmesi ve yardım etmesi gerekirken, gün be gün insanların ruhuna ve maneviyatına güç veren bu ilişkiler zayıflıyor. Aynı apartmandaki insanlar birbirlerini tanımıyor. Küreselleşmeden, inanç zayıflığından dolayı insanlar birbirinden uzaklaşıyor. Özellikle batıda komşuluk ilişkileri zayıfladığı için komşusu ölen birinden günlerce kimsenin haberi bile olmuyor. Bu da bize komşuluk ilişkilerinin, bağlarının ne kadar zayıfladığını gösteriyor."

"İslam, komşuluk bağlarını diri tutmamızı emrediyor"

İslam'da komşuluk ilişkilerinin çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Gültekin, Peygamber Efendimizin bu konuda birçok tavsiyede bulunduğunu hatırlattı. Gültekin, "Peygamber Efendimiz, ümmetinin bu sıkıntılara düşmemesi için bize birçok tavsiyede bulunmuş. Allah Teala da birçok ayeti kerimede Allah'a, Peygambere imandan sonra; anne ve babaya, akrabaya sahip çıkmaktan hemen sonra komşuluk bağlarından bahsediyor. Komşuluk ilişkilerinin güçlü tutulmasından bahsediliyor. Ayeti kerime gerçek müminlerin kimler olduğunu bize gösteriyor. Allah birçok ayeti kerimede komşuluk bağlarını diri tutan, bu bağlara sahip çıkan müminlerin kıymetli ve değerli olduğunu bize emrediyor." diye konuştu.

"Bize en yakın olanlarımız komşularımızdır"

Komşuluk ilişkilerinin geçmişteki gibi güçlü tutulması gerektiğini belirten Gültekin, "Peygamber Efendimiz de 'Hazreti Cebrail o kadar komşu haklarından bahsetti ki zannettim ki komşuyu komşuya varis kılacak' diye buyurmuştur. Bize en yakın olanlarımız komşularımızdır. Derdimizi, sıkıntılarımızı paylaşacak, birbirimize sahip çıkacağımız, birbirine yakın olan komşulardır. Geçmişte komşuluklar o kadar güzel ve kıymetlidiyki komşunun cenazesi olduğu zaman insanlar 40 gün evlerinden kalkmış gibi hareket ediyordu." ifadelerini kullandı.

"Peygamberimizin sünnetini ihya ettiğimiz zaman, zayıflayan komşuluk ilişkilerimiz yeniden dirilecek"

Komşuluk ilişkilerinin yeniden ihya edilmesi için İslam'ın ve Peygamber Efendimizin öğütlerine uygun bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, son olarak şunları söyledi:

"Komşuluk ilişkilerinin tekrar gelişmesi için Allah Resulünün emrini dinleyeceğiz. İslam'ı, Peygamberimizin komşuluk ilişkilerini araştıracağız. İnşallah o zaman yok olmak üzere olan, çok zayıflayan komşuluk ilişkilerimiz yeniden ihya edilecek. Her konuda örneğimiz Peygamberimizdir. Bizler Peygamberimizin sünnetini ihya ettiğimiz zaman inşallah zayıflayan bu komşuluk ilişkilerimiz yeniden dirilecek, istediğimiz şekle gelecek." (İLKHA)

Orban: Batı, Ukrayna'daki vekalet mücadelesini kaybetti

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Sivas’ta trafik kazası: 4 yaralı

Meteorolojiden ülke genelinde gök gürültülü sağanak uyarısı

UNRWA: Gazze'de 420 bin kişi yerinden edildi

Yazar Ahmet Bulut: Peygamber Efendimiz ömrünün sonuna kadar asla namazı terk etmemiştir

Kahramanmaraş'ta Siyer Yarışması'nın ödülleri verildi

Görme engelli halasının ziynetlerini çalan şahıs ve arkadaşları yakalandı

HÜDA PAR heyetinden Emtağ köyü'ne ziyaret

Kolombiya'da polis karakoluna bombalı saldırı: 2 ölü, 24 yaralı

Sözleşmeli öğretmen ataması kontenjanları belli oldu

Filipinler'de gemi alabora oldu: 4 ölü

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ