• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

17 Haziran 2025, Salı 11:37
17 Haziran 2025, Salı 11:37
Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, evliliklerin günümüzde zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, İslam'ın evliliği teşvik ettiğini ve kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Altun, gençlerin evlenme konusunda yaşadığı sıkıntılara dik

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, evliliğin İslam'da teşvik edilen ve kolaylaştırılması gereken bir kurum olduğunu belirtti. Günümüzde evliliklerin gereksiz yere zorlaştırıldığını söyleyen Altun, gençlerin maddi zorluklar ve yüksek beklentiler nedeniyle evlilikten uzaklaştığını ifade etti.

Altun, Peygamber Efendimizin "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" hadisini hatırlatarak, ailelerin evliliği teşvik etmesi ve bu süreci gençler için daha ulaşılabilir kılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca düğünlerin israftan uzak, sade ve dini değerlere uygun yapılması gerektiğini belirtti.

Altun, evliliğin gençleri kötülüklerden koruyan manevi bir zırh olduğunu da sözlerine ekleyerek, sağlam toplumların ancak sağlam aile yapısıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun

"Sağlam toplumlar, sağlam evliliklerden geçer"

Altun, "İslam dini esenlik, kolaylık, selamet dinidir. İnsanın hayatını kolaylaştıran, kaynaştıran ulvi bir hedefe sahiptir. Evlilik konusu da dinimizin kolaylaştırdığı, teşvik ettiği ve ısrarla üzerinde durduğu bir konudur. Sağlam toplumlar, sağlam evliliklerden geçer." dedi.

"Evlilikler kâbus olmaktan çıkarılmalı"

Günümüzde gençlerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlilikten uzaklaştığını belirten Altun, "Şu an günümüzde zorlaştırılan evliliklerden dolayı gençlerimizin çoğu imkanları olmadığı için evlilik konusunda sıkıntı çekiyorlar. Bizim dinimizin kolaylık ve esenlik tarafına bakarsak; evliliklerin önünü açmak, kolaylaştırmak, evliliklerin bir kabus gibi gençlerin zihninde yer etmesinden onları kurtarmalıyız." diye konuştu.

"Gençler evlilikten korkar hale geldi"

Altun, Hazreti Peygamber'in "Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz; kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" hadisini hatırlatarak, Müslümanların bu anlayışı rehber edinmeleri gerektiğini belirtti. Altun, "Özellikle çağımızda maalesef evlilikler kasıtlı olarak çok zorlaştırılmaya çalışılıyor. İmkana sahip olmayan gençlerimiz evliliğe karşı soğuk davranmaya, evliliklerini geciktirmeye, evlilikler bir sömürü aracına dönüştüğü için de evlilikten korkar hale geldiler." ifadelerini kullandı.

"Evlilik, muhabbet ve rahmet vesilesi olmalı"

Altun, geçmişte evliliklerin bir muhabbet ve rahmet vesilesi olarak görüldüğünü hatırlatarak, şunları ekledi:

"Peygamberimizin ve selefi salihin hayatına baktığımızda evlilikler bir sömürü, zahmet aracı değil, tam aksine bir muhabbet ve rahmet aracı olarak görülmüştür. Evlilikleri kolaylaştıran ailelere ihtiyaç var. Gençlerimize evliliği zorlaştırmayalım. Onlara olabildiğince evliliği sevdirip kolaylaştıralım ki, içinde bulunduğumuz ifsadın kötülüklerinden de kendilerini muhafaza edebilsinler."

"Evlilik manevi bir zırhtır"

Evliliğin gençleri kötülüklerden koruyan manevi bir zırh olduğunu belirten Altun, evliliklerin zorlaştırılmasıyla gençlerin bu zırhtan mahrum kaldıklarını vurguladı.

Altun, "Evlilik aslında manevi bir zırhtır. O zırhı giyen gençlerimiz çağın kötülük ve ifsadından kendilerini muhafaza edebiliyorlar. Fakat gördüğümüz kadarıyla evlilikle ilgili kolaylıklar sağlanmadığı, zorlaştırıldığı ve rahmetin eseri görülmediği için gençlerimiz artık evlilikten kaçar hale geldiler. Bu nedenle geleceği sağlam olmayan, mutsuz bir toplumun temeli atılmış oluyor." dedi.

"Evlilikleri külfet değil, rahmetin estiği bir yapıya dönüştürmeliyiz"

Altun, İslam'ın evliliği bir sömürü ya da yük değil, rahmet ve muhabbet vesilesi olarak gördüğünü hatırlatarak şu çağrıyı yaptı: "Peygamberimizin tavsiyelerini ve Allah'ın 'Sizden bekâr olanları evlendiriniz' emrini dikkate alarak, evlilikleri külfet değil, rahmetin estiği, sağlam ailelerin kurulduğu bir yapıya dönüştürmeliyiz."

"Düğünler mütevazi, sade ve takva dolu olmalı"

Altun, düğünlerin de nikâhın kutsiyetine uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, israfa, kadın-erkek karma ortamlara ve haram içerikli müziklere karşı uyarıda bulundu:

"Nikâh İslam'ın emirlerindendir. Bu kadar kutsal, ulvi ve hayrı içinde barındıran bir nikâhtan sonra düğünlerimizin Allah'ın rızası dışında, kadın erkek iç içe, çok fazla masrafların yapıldığı bir araca dönüşmesi haramdır. Hak ile batılı birbirinden ayırt etmeliyiz. Nikâh diniyken düğünlerimiz de dini, mütevazi, sade, takvanın, gençlerin hayatında olumlu bir anı olacak şekilde takva üzerine bina edilmelidir."

"Düğünler Allah'ın rızasına uygun olmalı"

"Maalesef şu anda düğünlerimiz haram aracı olmaya başlamış." diyen Altun, sözlerini şöyle tamamladı: "Kadın erkek iç içe ve cahili müzikler eşliğinde, İslam'ın büyük emrini harama dönüştürüyoruz. Bu konuda da Müslümanlardan hassas olmalarını bekliyoruz. Düğünlerin de çerçevesi Allah rızasına uygun olmalıdır. Nikâhın kutsiyetine aykırı olacak şekilde düğünler olmamalıdır." (İLKHA)

Malezya'dan Tayland ve Kamboçya'ya diyalog çağrısı

Diyarbakır'da kontrolden çıkan kamyon devrilerek yan yattı

Diyarbakır'da minibüs ile otomobil çarpıştı

Şanlıurfa’da 571 öğrenci için icazet töreni

Adıyaman'da baraj gölünde tekne alabora oldu: 1 kişi kayıp

Bakan Kacır yolda buldukları altın dolu çantayı yetkililere teslim eden çocukları ödüllendirdi

Gabar Dağı’nda fidan dikimi dönüşü kaza: 5’i ağır 13 yaralı

BATSO ve DİKA İşbirliğiyle “İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri” Eğitimi Düzenlendi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

İşgal kabinesinden Batı Şeria'da 19 yeni işgal birimine onay

Mardin’de tır, trafik ışıklarında otomobili ile çarpıştı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanıyor

Diyarbakır'da aşiretler bir araya geldi: sorunlarımızı elbirliğiyle çözelim

Edirne'de iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Gazze’de fırtına nedeniyle 22 bina çöktü, 18 kişi şehit oldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 9 ölü, 10 yaralı

Direksiyon başında rahatsızlanan sürücü kaldırıma çarptı: Bir yaralı

Diyarbakır'da tır'ın dorsesi alev alarak yandı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Günen:  Boğaz ağrısını hafife almayın

TOKİ konutlarında hasar belirsizliği sürüyor: Vatandaş tedirgin

Bakan Kurum Hatay’daki son hazırlıkları inceledi

İDEV, Mersin’de toplumsal meseleleri gündeme taşıdı

Ağrı'da rahatsızlığı artan bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi

EHAD: Hafızlar, Kur’an’ın yaşayan muhâfızları

15 yıldır düzenlenen 'Umre Ödülü Siyer Yarışması'nda kayıtlar devam ediyor

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den üç aylar mesajı: İbadet, dayanışma ve dua ön planda olmalı

Ankara'da "Ümmete Barış Kudüs'e Özgürlük" temalı program düzenlendi

Belediye Başkanı Taşkın'dan üç aylar mesajı

Üç aylar Eyüpsultan Camii'nde dualarla karşılandı

MSB'den "Kanlı Noel" mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malezya'dan Tayland ve Kamboçya'ya diyalog çağrısı

Diyarbakır'da kontrolden çıkan kamyon devrilerek yan yattı

Diyarbakır'da minibüs ile otomobil çarpıştı

Şanlıurfa’da 571 öğrenci için icazet töreni

Adıyaman'da baraj gölünde tekne alabora oldu: 1 kişi kayıp

Bakan Kacır yolda buldukları altın dolu çantayı yetkililere teslim eden çocukları ödüllendirdi

Gabar Dağı’nda fidan dikimi dönüşü kaza: 5’i ağır 13 yaralı