-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Moskova'dan Batı'ya gözdağı: Oreshnik yeniden ateşlendi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Rusya'nın nadiren kullandığı "Oreshnik" balistik füzesi, Ukrayna'nın batısında Polonya sınırına yakın bir noktada yeniden sahneye çıktı. Askeri etkisinden çok siyasi ve stratejik mesajı öne çıkan saldırı, Moskova'nın Batı'ya yönelik caydırıcılık politika
Rusya, 9 Ocak 2026 gecesi Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir saldırı dalgası sırasında, yüksek kapasiteli "Oreshnik" balistik füzesini ikinci kez kullandı. Batı Ukrayna'daki Lviv kenti yakınlarında gerçekleşen saldırı, Polonya sınırına yakınlığı nedeniyle yalnızca Kiev'e değil, Avrupa'nın tamamına yönelik bir mesaj olarak değerlendirildi.
Söz konusu saldırı, 242 insansız hava aracı ve 36 füzenin kullanıldığı karmaşık bir operasyonun parçasıydı. Ancak operasyonu diğerlerinden ayıran unsur, Rus ordusunun nadiren başvurduğu ve yüksek siyasi anlam taşıyan "Oreshnik" füzesinin yeniden devreye sokulması oldu.
"Oreshnik", ilk kez Kasım 2024'te Ukrayna'nın Dnipro kentinde bir füze üretim tesisine yönelik saldırıda kullanılmış, hedef alınan tesis tamamen devre dışı kalmıştı. Bu nedenle füzenin ikinci kez sahaya sürülmesi, askeri sonuçlarından çok zamanlaması ve sembolik anlamı üzerinden tartışılıyor.
Uzmanlara göre "Oreshnik", saatte yaklaşık 13 bin kilometreyi aşan hızıyla 10 Mach seviyesinin üzerine çıkabilen, 5 bin 500 kilometre menzilli, orta menzilli balistik füze sınıfında yer alıyor. En dikkat çekici özelliği ise birden fazla, bağımsız hedeflenebilir savaş başlığı taşıyabilmesi. Bu özellik, füzenin hava savunma sistemlerini aşma kapasitesini ciddi biçimde artırıyor.
Batılı askeri çevreler, füzenin teknik olarak "hipersonik" kabul edilip edilmeyeceği konusunda görüş ayrılığı yaşasa da genel kanaat "Oreshnik"in asıl gücünün manevra kabiliyetinden ziyade çoklu başlık taşıma kapasitesinde olduğu yönünde. Bu da onu özellikle NATO ülkeleri açısından caydırıcı bir unsur haline getiriyor.
Ukraynalı yetkililer ise son saldırıda kullanılan füzenin "etkisiz" ya da "boş" başlıklar taşıdığını, bu nedenle maddi hasarın sınırlı kaldığını belirtiyor. Bu durum, Moskova'nın asıl amacının yıkım değil, siyasi baskı ve psikolojik üstünlük sağlamak olduğu yorumlarını güçlendiriyor.
Analistlere göre Rusya, Ukrayna savaşı bağlamında "kontrollü tırmanma" ya da "uçurum politikası" olarak tanımlanan bir strateji izliyor. Bu strateji, doğrudan büyük bir yıkıma yol açmadan, nükleer kapasiteyi hatırlatan hamlelerle karşı tarafa müzakere masasında baskı kurmayı hedefliyor.
Saldırının zamanlaması da dikkat çekici. Paris'te Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli güvenlik garantilerinin tartışıldığı ve ABD'nin doğrudan sürece dahil olduğu bir dönemde gerçekleşen "Oreshnik" saldırısı, Moskova'nın "savaş sonrası düzen"in kendisi hesaba katılmadan kurulamayacağı mesajını verdiği şeklinde yorumlanıyor.
Uzmanlar, Rus ordusunun cephede yavaş fakat maliyetli bir ilerleme kaydettiğine dikkat çekerek, "Oreshnik" gibi stratejik silahların bu süreçte hem iç kamuoyunu konsolide etme hem de Batı'ya karşı caydırıcılığı artırma aracı olarak kullanıldığını belirtiyor.
Sonuç olarak "Oreshnik"in sahaya dönüşü, Rusya'nın henüz tam ölçekli bir tırmanmayı tercih etmediğini, ancak bu seçeneğin masada tutulduğunu göstermek isteyen güçlü bir siyasi-askeri mesaj olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı
Ceza infaz kurumlarında hafız sayısı 170’e yükseldi
Ceza infaz kurumlarında 976 diyanet görevlisi görev yapıyor
Elazığ’da trafik denetimlerinde çok sayıda ceza uygulandı
İran, ABD’nin “Uçan radar” casus uçağını imha etti
Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması başladı
İşgal rejimi Lübnan’a saldırı düzenledi: 9 kişi şehit oldu
Doğal gaz depolarında doluluk yüzde 71’e ulaştı
Diyarbakırlı Sanayici Işık: Alüminyum sektörü Türkiye’de büyük potansiyele sahip
Mardin’de otomobil tarlaya savruldu: Bir ölü, 3 yaralı
Bakan Işıkhan: Bugüne kadar 3,3 milyon Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlendi
Batman'da AVM'de elektrik yangını paniği
TEMA’dan TEMA’lı Olmak Eğitimi
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü
ABD’de milyonlar Trump’a karşı sokaklara döküldü
İran, işgal rejimini ve ABD üslerini gece boyunca füzelerle vurdu
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 54,69 seviyesinde
Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak
İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı
İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu
Kastamonu’da kuvvetli yağış uyarısı
Bursa’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı
Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama
İran, Suudi Arabistan'daki ABD askeri üssünü vurdu: 15 yaralı
Katar ve Mısır’dan kritik zirve: Bölgesel gerilim masada
Yükleniyor







