• BIST 100

    16663,31%2,5
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,85% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7218,55% -4,11
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

Motosiklet ihlallerine ağır cezalar geliyor

13 Mart 2025, Perşembe 01:28
13 Mart 2025, Perşembe 01:28
Motosiklet ihlallerine ağır cezalar geliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Motobike İstanbul 2025 Fuarı'nda motosiklet sürücülerine yönelik ceza artırımlarını duyurdu.

İstanbul'da düzenlenen Motobike İstanbul 2025 Fuarı'na katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik güvenliğini artırmak amacıyla motosiklet sürücülerinin yol güvenliği ve kural ihlalleriyle ilgili cezaların artırılmasını öngören yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Hazırlanan taslağın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmesinin ardından yasalaşması bekleniyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, motosiklet sürücülerine yönelik kask kullanmama cezası önemli bir artış gösterecek. Mevcut 993 TL olan ceza, ilk kez tespit edilmesi durumunda hem sürücüye hem de varsa yolcuya (artçıya) 1500 TL olarak uygulanacak. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarı halinde ceza 3000 TL'ye çıkacak. Üçüncü ihlalde ise ceza 9000 TL olacak.

Akan trafikte yapılan akrobatik hareketler ve yarışa girme gibi tehlikeli davranışların tespit edilmesi durumunda sürücüler, 47 bin TL para cezasına çarptırılacak. Ayrıca, akrobatik hareketler tespit edilen sürücüler için 60 gün, yarış yapanlar için ise 2 yıl süreyle sürücü belgesine el konulacak.

Sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanmanın cezası mevcut durumda 18 bin 677 TL olarak belirlenmişken, bu ceza değişmeden devam edecek. Sürücü belgesi geçici olarak geri alınan ya da iptal edilen kişilerin araç kullanması halinde ise ceza 186 bin TL olacak.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 5 bin TL olarak belirlendi. Bir yıl içinde tekrar eden ihlallerde, ceza her defasında 5 bin TL daha artacak. Üçüncü ihlalde, para cezası ile birlikte sürücünün ehliyetine de el konulacak. El koyma süresi, üçüncü ihlalde 30 gün, dördüncüde 60 gün, beşincide ise 90 gün olacak. Ayrıca, kırmızı ışık ihlali yapan sürücüler göz muayenesine gönderilecek. Bir yıl içinde altıncı kez ihlal yapan sürücülerin ehliyetini el konulacak.

Dur ihtarına uymayan motosiklet sürücülerinin cezası da 47 bin TL'ye çıkarılacak. Ayrıca, 60 gün süreyle sürücünün ehliyetine ve aracına el konulacak. Bu sürenin sonunda, sürücülerin psiko-teknik muayene ve psikiyatrist muayenesine tabi tutulması zorunlu olacak. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

23 ilde uyuşturucu operasyonu: 521 gözaltı

Altın fiyatlarında sert düşüş

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Rusya ve Çin'den İran'a stratejik askeri takviye

Suriye: israille yürütülen güvenlik temasları taviz anlamına gelmiyor

Tehdit, baskı, müzakere: Trump'ın İran çıkmazı

"İdari tutuklama" zulmü derinleşiyor: Ramallah hedefte

Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

23 ilde uyuşturucu operasyonu: 521 gözaltı

Altın fiyatlarında sert düşüş

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Rusya ve Çin'den İran'a stratejik askeri takviye

Suriye: israille yürütülen güvenlik temasları taviz anlamına gelmiyor

Tehdit, baskı, müzakere: Trump'ın İran çıkmazı