• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

MTB Başkanı Özcan: Zirai dona rağmen ihracat geliri 377 milyon doları aştı

07 Ağustos 2025, Perşembe 15:27
07 Ağustos 2025, Perşembe 15:27
MTB Başkanı Özcan: Zirai dona rağmen ihracat geliri 377 milyon doları aştı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

1 Ağustos 2024 ile 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında toplamda 74 bin 774 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bu ihracattan 377 milyon 371 bin dolar gelir elde edildiğini açıkladı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya'dan dünyanın dört bir yanına yapılan kuru kayısı ihracatına ilişkin güncel verileri kamuoyuyla paylaştı. Özcan, hem temmuz ayı hem de 1 Ağustos 2024-31 Temmuz 2025 tarihleri arasını kapsayan bir yıllık sezon süresine ait ihracat rakamlarını açıkladı.

Özcan, borsa binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Nisan'da yaşanan zirai don olayının, kayısı fiyatlarında sert dalgalanmalara yol açtığını ve bunun ihracat miktarlarında da düşüşe neden olduğunu hatırlattı. Özellikle son dört ayda periyodik olarak miktarda bir gerileme yaşandığını belirten Özcan, bu durumun 100 bin ton ihracat hedefinde sapmaya yol açtığını ifade etti.

"Temmuz ayı ihracatı 21 milyon doları aştı"


2025 yılı temmuz ayı ihracat verilerini paylaşan Özcan, bu ayda 2 bin 820 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 21 milyon 343 bin dolar gelir elde edildiğini aktardı. Özcan, geçen yılın temmuz ayına göre miktarda kısmi bir gerileme yaşandığını ancak zirai donun etkileri göz önünde bulundurulduğunda verilerin normal ve tatmin edici olduğunu belirtti.

"Sezon boyunca 74 bin 774 ton ihracat yapıldı"

1 Ağustos 2024 ile 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında toplamda 74 bin 774 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Özcan, bu ihracattan 377 milyon 371 bin dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Eğer Nisan ayındaki don olayı yaşanmamış olsaydı, 100 bin ton hedefinin rahatlıkla yakalanabileceğine dikkat çekti.

"2024 yılı ihracatında miktar arttı, gelir azaldı"

2024 yılı boyunca toplam 66 bin 718 tonluk kuru kayısı ihracatı yapıldığını ifade eden Özcan, bu rakamın 2025 yılına göre yaklaşık 8 bin tonluk bir artış anlamına geldiğini vurguladı. Ancak ihracat geliri 398 milyon dolar olarak gerçekleşirken, geçen yıla göre yaklaşık 20 milyon dolarlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Bu gerilemenin en önemli nedeninin son dört aydaki ihracat miktarındaki düşüş olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yüzde 25'i Malatya'dan

Malatya'nın, Türkiye'nin kuru meyve ihracatında en önemli il konumunda olduğunu belirten Özcan, Türkiye'nin 2 milyar dolarlık kuru meyve ihracatının yüzde 25'inin kayısı ile Malatya'dan sağlandığını ifade etti. Özcan, "Biz hala Türkiye'nin en önemli kuru meyve ihracatını gerçekleştiren ili olarak hem bölgeyi hem de Malatya'yı ekonomik olarak ciddi şekilde desteklemeye devam ediyoruz." dedi.

Açıklamasının sonunda, 1 Ağustos 2025 tarihinden sonraki süreçte de mevcut stoklarla ihracatın sürdürüleceğini belirten Özcan, kayısı ihracatında Türkiye ortalamasına göre çok başarılı bir sezon geçirdiklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Bingöl’de 2026 hac işlemleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Öztürk: Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artış enflasyon rakamları karşısında çok düşük

Komisyon'a sunduğu rapor dolayısıyla HÜDA PAR'a destek büyüyor

Manisa'da ana sınıfı öğrencileri, okul bahçesinde zeytin toplayıp yağa dönüştürdü

Bursa’da kızıl geyiğin gece narası sessizliği bozdu

Kiev dahil birçok bölgeye Rusya tarafından füze ve insansız hava aracı saldırıları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı