• BIST 100

    9747,07%3,80
  • DOLAR

    38,76% 0,02
  • EURO

    43,04% -1,36
  • GRAM ALTIN

    4030,97% -2,71
  • Ç. ALTIN

    6542,97% -2,62

Müftü Baran: Zekat, fakir ile zengin arasında bir köprüdür

RÖPORTAJ 18.03.2025 13:34:37 0
Müftü Baran: Zekat, fakir ile zengin arasında bir köprüdür

Şırnak Cizre İlçe Müftüsü Süleyman Baran, zekâtın sosyal bir sorumluluk olduğunu ifade ederek zekâtın Müslümanlar arasında dayanışmayı güçlendirdiğini söyledi.

Zekatın ayette belirtildiği gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Cizre İlçe Müftüsü Süleyman Baran, Gazze ve Filistin’deki Müslümanların da unutmaması gerektiğine dikkat çekti.

Zekâtın fakirle zenginler arasında bir köprü olduğunu ifade eden Müftü Baran, “Zekât, mali bir ibadettir. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam, Medine’ye gittikten 2 yıl sonra farz olmuş olan İslam’ın 5 temel kurallarından bir tanesidir. Zekât, sözlük manada malı atma, temizleme, bereket ve iyi hal gibi manalar ifade eder. Allah Azze ve Celle, Kur'an'ı Kerim’de zekâtın, malın temizleyicisi olduğunu buyurmuştur. Dolayısıyla malın zekâtının verilmesi, Müslümanlar üzerinde bir farzdır. Bu farzı her Müslüman yerine getirmelidir." dedi.

"Zekat sosyal bir dayanışmadır"

"Allah Azze ve Celle bir nizam koymuşsa, bu nizama göre zenginler, eğer mallarını hakkıyla fakirlere verirlerse, kanaatimce dünya üzerinde hiçbir fakir kalmaz" diyen Baran, "Zekât, zenginlerden alınıp fakirlere verilen bir maldır. Yani fakirlerin, zenginler üzerinde olan bir hakkıdır. Aynı zamanda sosyal bir dayanışmadır. Zekât fakire verildiği zaman, fakirle zengin arasında bir muhabbet meydana gelir. Zekât, mali yükümlülüğü yerine getiren kimsenin vermesi ve uyması gereken İslami temel bir farizadır. Zekât, fıkhi olarak kimlere verileceği Kur'an'ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır. Dolayısıyla zekât, fakirle zengin arasında bir köprüdür ve o köprüyü en güzel bir şekilde Müslümanların yerine getirmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Zekatın yükümlülüğü vardır"

Açıklamasının devamında Baran, "Fıkıh kitaplarımıza göre hangi ürünlerin zekâtının verileceği ve hangi ticaret mallarının zekâtının verileceği bellidir. Şafi mezhebine göre buğday, arpa, mısır gibi ürünler zekâta girer, ancak Hanefi mezhebine göre yerden çıkan her türlü şey zekâta tabidir. Şafi mezhebine göre ise yerden çıkan her şey, zekâtın kendisine değil, şahsın ticari mallarındaki o kazancında, yani bir yıl sonunda malın 40’ta birini, yani yüzde 2,5’ini zekât olarak vermesi gerekir. Zekât oranı 80 gram ve üstü altını olan bir şahsın zekât yükümlülüğü vardır." dedi.

“Allah’ın bir malı olan o zekâttan fakirlerimizi esirgememeliyiz”

Muhtaçların gözetilmesi gerektiğine vurgu yapan Müftü Baran, “Fıkıh alimlerinin görüşüne göre, eğer yanı başında fakirler varsa, zekât vakti gelmeden de zekât parası verilebilir. Hanefi mezhebine göre 2-3 yıl sonraki zekâtını da verebilir. Tüccar olan birisi, Filistin ve Gazze’de zulüm olduğunu görüp, 'Ben malımın 2 yılı, 3 yılının zekâtını peşin gönderebilirim' diyebilir. Şafi mezhebine göre de bir önceki yılın zekâtı verilebilir. Dolayısıyla bizim zekâtımızı fakirlere vermemiz gerekir. Allah’ın bir malı olan o zekâttan biz kesinlikle fakirlerimizi ve muhtaçlarımızı esirgememeliyiz. Fakirlerin bizim malımızın içinde bir hakkı vardır. Dolayısıyla zekâtı geçiştirmeden vermek gerekir." ifadelerini kullandı.

"Gazze'ye zekat göndermek en öncelikli işlerden bir tanesidir"

Gazze'nin de asla unutulmaması gerektiğine işaret eden Baran, son olarak şunları söyledi:

"Zekâtlar, özellikle bugün Filistin'e, Gazze’ye, oradaki Müslüman kardeşlerimize ayırt etmeksizin verilebilir. Ayrıca orada Allah yolunda savaşanlar, Allah yolunda cihad edenler de bulunmaktadır. Zaten orada bütün evler yıkılmış, millet çadırlarda yaşıyor. Orada bir Yahudi saldırısı var. Dolayısıyla zekât göndermek, en evvel yapılması gereken işlerden bir tanesidir. Gazze’ye zekât göndermemiz kanaatimce vacip olan şeylerden bir tanesidir." (İLKHA)

Gine'de seçim kararı

Rusya: Polonya'nın başkonsolosluğumuzu kapatma kararına karşılık vereceğiz

Irak’ta kum fırtınası etkili oldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz’dan ‘Engelliler Haftası’ mesajı

Nijerya'da silahlı saldırı: 23 ölü

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Muğla'da 23 düzensiz göçmen yakalandı

Terörsüz bir Türkiye, güçlü ekonominin yolunu açar

DSÖ: Gazze'deki insanlar açlıktan ölüyor, gıda ile ilaçlar ise sınırın hemen ötesinde

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

HAMAS, ABD'li siyonist esir İdan Alexander'ı serbest bıraktı

HAMAS'tan Gazze'de kıtlık uyarısı: Kıtlık felaket boyutunda

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya-Ukrayna krizine çözüm bulmada katkı vermeye hazırız

Malatya'daki gıda işletmelerine karekod uygulaması uyarısı

Akaryakıta zam geliyor

Malatya'ya 40 yeni hekim atandı

Rusya: Donetsk yönünde ilerleyişimiz devam ediyor

Endonezya'da tekne kazası: 7 ölü, 34 yaralı

Çorum'da trafik kazası: 4 yaralı

Siirt'te "Gazze İçin İntifada” programı yoğun katılımla gerçekleşti

ANFİDAP: Soykırımcının sanatçısı sahneye çıkamaz!

Esnaf ve vatandaşlar: Akaryakıtın yüksek olması sebze ve meyve fiyatlarına yansıyor

TESK Genel Başkanı Palandöken: Toplumun refahında sosyal güvenlik kilit nokta

Polonya, Krakow'daki Rus konsolosluğunu kapattı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden gönüllülere afet ve yangın eğitimi

Meteorolojiden Malatya için kuvvetli yağış uyarısı

Boykot Çalışma Grubu Başkanı Okumuş: Boykot, israilin ekonomik can damarını hedef alıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ