• BIST 100

    17148,87%-1,10
  • DOLAR

    45,89% -0,03
  • EURO

    53,47% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6587,90% 0,17
  • Ç. ALTIN

    10725,86% 0,00

Müftü Bekiroğlu: Rabbimiz akrabayı gözetmeyi bizlere emrediyor

04 Mart 2025, Salı 13:43
04 Mart 2025, Salı 13:43
Müftü Bekiroğlu: Rabbimiz akrabayı gözetmeyi bizlere emrediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu, Ramazan ayının fırsat bilinerek yakın ve uzak akrabaların aranması, hal hatırlarının sorulması ve varsa bir ihtiyaçlarının giderilmesinin inancımızın bir gereği olduğunu söyledi.

Gaziantep Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu, Ramazanı Şerif'te yapılan en güzel iyiliklerden birisinin de yakınların sorulması, aranması, yaşlıların özellikle ziyaret edilmesi olduğunu ifade etti.

"Ramazanı Şerif sadece oruçla bedensel bir arınmayı temsil etmiyor." diyen Bekiroğlu, "Aynı zamanda ruhumuzun, manevi yönümüzün de güçlendirilmesi yönüyle önem arz ediyor. Ramazanı Şerif'te tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin aslında iki yönüne dikkat çekmek lazım. Birincisi bizim şahsımızı ilgilendiren yönü, ikincisi de Ramazanı Şerif'in toplumsal yönü. Bizim şahsımızı ilgilendiren yönü de maneviyatımızı ilgilendiren, ruhumuzu ilgilendiren yönü, bir de maddiyatımızı, fiziki durumumuzu ilgilendiren yönü. Dolayısıyla bu açıdan değerlendirme yaptığımız zaman, oruç sadece imsak vaktinden akşam namazı vaktine kadar aç, susuz kalmak değil, aynı zamanda ruhen, manevi anlamda da bir dinginlik, bir arınmayı temsil etmektedir." ifadesini kullandı.

"Ramazan yakınlarımızı gözettiğimiz bir ay"

Ramazan ayının kişiye sabrı öğrettiğini vurgulayan Müftü Bekiroğlu, "Ramazanı Şerif sadece bir takım ibadetlerimizi kendimize mahsus yaptığımız bir dönem değil, aynı zamanda akrabalarımızı, yakınlarımızı gözettiğimiz, muhtaçları gözettiğimiz ve onların durumunu hissettiğimiz bir ay. Çünkü sabahtan akşama kadar aç, susuz beklediğiniz zaman gerçekten maddi durumu, maddi yönü zayıf olan insanların, muhtaç kimselerin durumunu daha iyi anlama fırsatı meydana gelmektedir. Dolayısıyla bir anlamda da sabrı öğrenmiş olmaktayız. " ifadelerini kullandı.

"İslam dini akrabayı gözetmeyi zaten emretmektedir"

Akraba ilişkilerinin Ramazanda biraz daha ön plan çıkması gerektiğine değinen Müftü Bekiroğlu, şöyle devam etti:

"Sabırla birlikte de yakınlarımızdan muhtaç olanların, gerçekten bunu nasıl hissettiklerini bir anlamda empati yapmış olmaktayız. İslam dini akrabayı gözetmeyi zaten emretmektedir. Kur'an'ı Kerim'in pek çok ayet-i kerimesinde Rabbimiz Celle Celaluhu akrabayı gözetmeyi bizlere emrediyor. Ramazanı Şerif'te bunun biraz daha ön plana çıkması lazım. Çünkü verdiğimiz zekatlar, sadakalar, fitreler, yapılan iyilikler önce yakından başlaması lazım. Bir daire şeklinde düşünürsek önce en yakınımız, ondan sonra biraz daha uzak akraba, ondan sonra yakın komşu, ondan sonra uzak komşu, bu şekilde bir tasnife gidebiliriz. Dolayısıyla Ramazanı Şerif bizim birinci dereceden muhtaç akrabalarımızı, gözü bizde olan, bizden beklenti içerisinde olan kardeşlerimizi, yakınlarımızı gözetme ayıdır."

"Muhtaç değillerse bile onları aramak, hal hatırını sormak gerekir"

Akrabalık ilişkilerinin sadece maddi olarak değil, aynı zamanda manevi olarak da birbirinin yanında olmak olduğuna vurgu yapan Müftü Bekiroğlu, "Bundan bir adım ötesi de, eğer muhtaç değillerse bile onları aramak, hal hatırını sormak, yakınlarsa ziyaret etmek, özellikle de yaşlı ve kimsesiz olanlarını, o yalnızlık hissini, o kimsesizlik hissini bir anlamda bölüşmek, paylaşmak bizim için önem arz etmektedir. Belki de Ramazanı Şerif'te yapılan en güzel iyiliklerden birisi olarak bunu ifade edebiliriz. İyilik ayı Ramazan diyoruz. Bu iyiliğin birinci dereceden bizim kendi yakınlarımızdan başlaması lazım. Aile efradı da dahil yakından uzağa doğru halkayı genişletmek lazım. Dolayısıyla oruç zaten bize bencillikten uzaklaşmayı, paylaşmayı öğreten bir ay, bir ibadet." dedi.

"Akrabalar cennet vesilesidir"

Akrabalık ilişkilerinin kesilmesinin cennet gibi bir nimetten mahrum olmaya sebep olacağını dile getiren Müftü Bekiroğlu, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhivessellem) hadis-i şerifinde buyuruyor ki, 'Akrabasıyla ilişkisini kesen, akrabasıyla bağını koparan kimse cennete giremez.' Yani hiçbir maddi ihtiyaçları olmasa dahi akrabalarımızı arayıp sormak, onların gönlünü almak, yalnızlıklarını paylaşmak, uzaktalarsa bir telefonla bile hal hatır etmek çok önemli, çok değerli bir davranış, bir vasıftır. Bu açıdan da Ramazanı Şerif'in o rahmet yönünü paylaşarak iyiliği arttırmış olacağız. Rabbim (Celle Celaluhu) Ramazanı Şerif'in ruhuna uygun davranmayı cümlemize nasip eylesin." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü

Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı

Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı

Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak

Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı

Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı

Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı

Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı

Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek

Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma

Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti

"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu

Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü

BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı

Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı

Gazze'de bayram katliamı: 4'ü çocuk 10 Filistinli şehit oldu

Petrol fiyatlarında jeopolitik gerilim etkisi

Umut Kervanı’ndan Ankara’da ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti

Bayramda kabir ziyaretleri sürüyor

Bayramda trafik denetimleri devam ediyor

Malatya'da silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı

Yetimler Vakfı, Afganistanlı çocuklara yetim aylıklarını dağıttı

ABD'nin tükenen silah stoklarını yenilemesi en az 3 yıl sürecek

ABD, Francesca Albanese'yi yeniden yaptırım listesine aldı

Gaziantep'te kurban kesimi kazaları: 80 kişi yaralandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü

Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı

Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı

Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak

Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı