• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Müftü Dolu: Ailelerin huzuru, Peygamberimizin aile hayatını örnek almakla mümkün olur

04 Eylül 2025, Perşembe 00:18
04 Eylül 2025, Perşembe 00:18
Müftü Dolu: Ailelerin huzuru, Peygamberimizin aile hayatını örnek almakla mümkün olur
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'daki Mevlid-i Nebi programında konuşan Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Peygamberimizin sadece kandil gecelerinde hatırlanmasının yeterli olmadığını, onun hayatının her gün örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Malatya'da Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla tüm camilerde olduğu gibi Kernek Karagözlüler Camii'nde de anlam yüklü bir program düzenlendi. Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyaya teşrifinin 1500'üncü yılı münasebetiyle gerçekleştirilen etkinliğe 7'den 70'e halk yoğun katılım gösterdi.

Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı; ardından Mevlid-i Şerif okundu ve ilahiler seslendirildi. Manevi atmosferin doruğa ulaştığı gecede Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Peygamberimizin örnekliğini ve hayatının günümüz insanına sunduğu rehberliği vurgulayan kapsamlı bir konuşma yaptı.

"Peygamberimizi anmak yetmez, onu örnek almak gerekir"

Müftü Ramazan Dolu, gecenin anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada, Peygamber Efendimizin hayatının sadece anılmakla kalmaması gerektiğini, örnek alınarak yaşanması gerektiğini vurgulayarak, "Peygamberler toplumun içinden çıkar ki insanlar onları örnek alsın. Hazreti Muhammed Mustafa bizim gibi bir insandı ama Allah'ın vahyini getiren bir peygamberdi. Bugün onun doğumunun 1500'üncü yılını idrak ediyoruz. Ticaret yapan, komşuluk eden, aile kuran bir insan olarak hayatının her alanı örnektir. Biz hayatımızın hangi yönünde onu örnek alıyoruz?" diye sordu.

"Müslümanların kendilerini sorgulamaları gerekir"

Peygamberimizin ticaret, komşuluk, akrabalık, aile hayatı gibi sosyal ilişkilerdeki örnekliğini hatırlatan Müftü Dolu, Müslümanların bu alanlarda kendilerini sorgulaması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Ticaret yapanlarımız, 'Benim ticaretim onun ticaretine benziyor mu?' diye sormalı. Komşuluk yapanlar, 'Ben onun gibi komşu muyum?' demeli. Akrabalık bağlarımız onun örnekliğine ne kadar yakın? Bunları düşünmeliyiz."

"Namaz, oruç ve ibadet bilinci"

Peygamberimizin ibadet hassasiyetine de dikkat çeken Müftü Dolu, Hendek Savaşı sırasında ikindi namazını kaçırma tehlikesi yaşadığı için müşriklere beddua ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "O kadar namazına hassas bir peygamberin ümmeti olarak bizler, namazımıza ne kadar dikkat ediyoruz? Namazı nasıl kıldığımı görüyorsanız öyle namaz kılın buyuruyor. Oruç tutarken dilinize hâkim değilseniz, orucunuz sadece aç kalmaktır diyor. Biz onun hassasiyetini ne kadar taşıyoruz?"

"Kurtuluşun yolu sünnet ve Kur'an'a sarılmaktan geçer"

Peygamberimizin "Size iki şey bırakıyorum: Biri Allah'ın kitabı, diğeri benim sünnetim. Bunlara sarılırsanız kurtulursunuz" Hadis-i Şerifini hatırlatan Müftü Dolu, Müslümanların bu iki kaynağa sımsıkı sarılması gerektiğini vurguladı.

Müftü Dolu, "Bugün bilgiye ulaşmak kolay. Asıl olan, o bilgiyi yaşamak. Onun hayatını öğrenmek, izini sürmek ve örnek almak bizim asli görevimizdir." dedi.

"Ailelerin huzuru, mutluluğu, devamlılığı Peygamberimizin aile hayatını örnek almakla mümkün olur"

Bu yılın Mevlid-i Nebi etkinliklerinin Peygamber efendimizin 1500'üncü yılı viladeti ve aynı zamanda 2025 yılının "Aile Yılı" olması hasebiyle yalnızca bir haftalık değil, bir yıl boyunca süreceğini belirten Müftü Dolu, "Bugün aileler en zayıf halkamız. Ailelerin huzuru, mutluluğu, devamlılığı Peygamberimizin aile hayatını örnek almakla mümkündür. Bu yıl boyunca onun eşleriyle, çocuklarıyla, akrabalarıyla olan ilişkilerini yani ailedeki örnekliğini toplumun her kesimine ulaştıracağız." dedi.

"Kandil'den Kandil'e değil, hayatın her anında hatırlanıp örnek alınmalı"

Peygamberimizin sadece kandil gecelerinde hatırlanmasının yeterli olmadığını, onun hayatının her gün örnek alınması gerektiğini vurgulayan Müftü Dolu, "Onun ismini anmak güzeldir ama asıl olan onun gibi yaşamaktır. Ticaretine yalan karıştıran, selam vermekten kaçınan, harama el uzatan biri Peygambere yakın olamaz. Onun hayatını öğrenmek, izini sürmek ve yaşamak gerekir." şeklinde konuştu.

Program, Müftü Ramazan Dolu'nun yaptığı dua ile sona erdi.

Ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından cami bahçesinde halka çeşitli ikramlarda bulunuldu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı

Mersin Erdemli’de 3.9 büyüklüğünde deprem

Trump: Avrupa, doğru yönde gitmiyor

Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor

Çalışma Meclisi "Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm" gündemiyle toplanacak

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 Müslüman ülke Barış Konseyi'ne katılma kararlarını açıkladı

Ağrı’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

HAMAS ve İslami Cihad'dan 3 gazetecinin şehit edilmesine tepki

Rekabet Kurumu'ndan TEMU iddialarına yanıt

Bakan Tekin, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı'yla görüştü

Saadet Partisi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na hayırlı olsun ziyareti

İspanya'daki demiryolu kazasında ölü sayısı 43'e yükseldi

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile bir araya geldi

Endonezya'da tren ile minibüs çarpıştı: 7 ölü

Siirt’te kar temizlerken düşen 16 yaşındaki genç ekiplerce kurtarıldı

Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı İmir: Suriye’de kalıcı çözüm diyalog ve adaletten geçer

Siirt’te serviks kanseri farkındalığı için kadınlara bilgilendirme yapıldı

Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı