RÖPORTAJ 5.06.2025 06:21:44 0

Müftü Dolu: Bu bayram, dargınların barışmasına vesile olsun

Müftü Dolu: Bu bayram, dargınların barışmasına vesile olsun
Haberi Sesli Oku

Kurban Bayramı'nın, birlik, kardeşlik, paylaşım ve küskünler için barış günleri olduğunu belirten, Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, özellikle hac ibadetiyle birleşerek Müslümanların bir araya gelmesini simgelediğini ifade etti.

Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Kurban Bayramı'nın manevi ve toplumsal anlamına ilişkin İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Bayramlar bizim en özel günlerimizdir"

Bayramların dargınların barıştığı, fakirlerin gözetildiği ve yaşlıların ziyaret edildiği en özel zamanlar olduğunu vurgulayan Müftü Dolu "Bayramlar bizim en özel günlerimizdir. Özellikle Kurban Bayramı, paylaşmayı, kardeşliği, muhabbeti ve candan ziyaret etmeyi bize öğreten bir bayramdır. Hac ibadetini de içinde barındıran bu mübarek günlerde, Müslümanlar Arafat'ta bir araya gelir ve tüm farklılıklarına rağmen kardeş olurlar." dedi.

"Bayramlar, dargınlıkların giderildiği, kardeşlik ruhunun zirveye çıktığı günlerdir"

Müftü Dolu "Bayramlar, dargınlıkların giderildiği, kardeşlik ruhunun zirveye çıktığı günlerdir. Bayram günü, fakir ve muhtaç olanları hatırlama, onlara kurban eti ulaştırma, yaşlıları ve hastaları ziyaret ederek onların da bayramı hissetmesini sağlama günüdür." ifadelerini kullandı.

"Bayramlar toplumsal dayanışmanın en yoğun yaşandığı günlerdir"

Bayramların yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın en yoğun yaşandığı günler olduğunu ifade eden Müftü Dolu, şu noktalara dikkat çekti:

"Anne-baba ve büyüklerin ellerini öperek hayır dualarını almak. Hasta ziyaretleri yaparak onların da bayram sevincini yaşamasına vesile olmak. Cenazesi olan aileleri ziyaret ederek onların yalnızlık hissetmemesini sağlamak. Bayramda komşuluk ilişkilerini güçlendirmek ve paylaşım kültürünü artırmak. Fakir ve muhtaç kişilere kurban eti ulaştırarak onların da bayramı yaşayabilmesini sağlamak."

"Bayramı herkesin yaşaması, herkesin hissetmesi için Müslümanlar özellikle bu günlerde ziyaretleşirler"

Müftü Dolu "Biz, Kurban Bayramı'nda kurban keserek fakirleri gözetiriz. Ramazan Bayramı'nda ise fitre ve zekâtlarımızla muhtaç kardeşlerimize destek oluruz. Bayramı herkesin yaşaması, herkesin hissetmesi için Müslümanlar özellikle bu günlerde ziyaretleşirler." diye belirtti.

"Gazzeli kardeşlerimiz gıdaya ulaşamayacakları bir ortamda bayram yaşayacaklar"

Bu bayramda özellikle işgalci siyonistler tarafından Gazze'de zulme uğrayan Müslümanların unutulmaması gerektiğini belirten Müftü Dolu, herkesin Filistin halkı için dua etmesi çağrısında bulundu.

Müftü Dolu "Gazze'de kardeşlerimiz kendi özgürlükleri, Kudüs'ün özgürlüğü ve vatanlarının bağımsızlığı için mücadele ediyorlar. Ne yazık ki onlar bu bayramı mahzun karşılayacak, gıdaya ulaşamayacakları bir ortamda bayram yaşayacaklar." diye dikkat çekti.

"Özellikle başta Kudüs'ün özgürlüğü için mücadele eden Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere zorluk yaşayan tüm Müslümanlar için dua edelim"

Dolu "Bu bayramda hacda olan kardeşlerimizden, burada olan Müslümanlardan özellikle Kudüs'ün özgürlüğü için mücadele eden Filistinli kardeşlerimiz için, dünyanın dört bir yanında zorluk yaşayan, mücadele eden Müslümanlar için dua etmelerini istiyorum." dedi.

"Dünyanın en hayırlı işlerinden biri dargınları barıştırmaktır"

Bayramın en önemli mesajlarından birinin dargınların barışması olduğunu belirten Dolu, şu uyarıyı yaptı:

"Bayram günleri, özellikle dargınların barışması gereken, kardeşlik ruhunu yeniden yaşatmaları gereken zamanlardır. Dinimiz, üç gün boyunca dargın kalan insanları ciddi şekilde uyarıyor. Eğer hala dargınlık varsa, bu bayram vesilesiyle herkes kendini muhasebe etmeli, nefsini kırarak kardeşiyle barışmalıdır. Eğer kendisi bunu yapamıyorsa, aracılar iki dargını bir araya getirerek barıştırmalıdır. Dünyanın en hayırlı işlerinden biri budur."

"Bu bayram, dargınların barışmasına vesile olsun"

Müftü Dolu, bayramın barış, kardeşlik ve paylaşma ruhunun en güzel şekilde yaşanmasını temenni ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bayram, dargınların barışmasına vesile olsun. Rabbim, tüm Müslümanlara gerçek bayramı yaşatsın. Bayramı ruhuna uygun şekilde yaşamak için birbirimize daha çok destek olalım, ihtiyaç sahiplerini gözetelim ve dualarımızı eksik etmeyelim." (İLKHA)

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Yükleniyor