-
BIST 100
17568,26%1,33
-
DOLAR
44,73% 0,11
-
EURO
52,77% 0,37
-
GRAM ALTIN
6872,13% 0,87
-
Ç. ALTIN
10987,71% 1,06
Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Depremde zarar gören camilerden yeni yerleşim alanlarındaki ibadethane çalışmalarına kadar tüm hazırlıkların sürdüğünü belirten Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Ramazanın ruhuna uygun yaşanması çağrısında bulundu.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan kurtuluş olan; 11 ayın sultanı olarak bilinen, Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirildiği ve başta bin aya bedel Kadir Gecesi’ni barındıran Ramazan ayı, önümüzdeki çarşamba kılınacak ilk teravih namazı ve kalkılacak ilk sahur ile başlayacak.
Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Ramazan ayının manevi atmosferinden, bu ayda yapılması gereken ibadetlere; depremde zarar gören camilerden yeni yerleşim alanlarındaki ibadethane çalışmalarına kadar tüm detayları İLKHA muhabirine anlattı.

"Bu yılki tema Ramazan, Cami ve hayat"
Müftü Dolu, Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl Ramazan ayını bir tema ile karşıladığını belirterek, "Bu sene de Ramazan ayının teması, 'Ramazan, Cami ve Hayat' şeklinde bir başlık belirledik." dedi.
Ramazan ayının Kur'an'daki yerine dikkat çeken Müftü Dolu, "Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'de ismi anılan tek ay. İçerisinde Kadir Gecesi'ni barındıran ay. Kur'an'ın kendisinde indiği ay ve Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak anılan, rahmet, mağfiret ve cehennem azabından kurtuluşu bize müjdeleyen aydır." ifadelerini kullandı.
"Bu ayda Müslümanlar bambaşka bir ruh haline bürünür"
Ramazanın Müslümanlar üzerindeki manevi etkisini anlatan Müftü Dolu, şöyle devam etti.
"Bu ayda Müslümanlar bambaşka bir ruh haline bürünür. Bu ayı fırsata çevirmeye çalışır. Bu ayda hem Kur'an'la daha çok buluşur hem manevi dünyasında gecesini ihya etmek, gündüzünü oruçlu geçirmek, hâl ve hayatında gün boyu oruçlu olmanın verdiği manevi hazla daha titiz davranmak ve bu vesileyle de hem rahmeti hem mağfireti hem de cehennemden kurtuluşu kazanmaya gayret ettiğimiz bir zaman dilimidir." şeklinde konuştu.
Müftü Dolu, üç ayların hazırlık süreci olduğunu belirterek, "Bizler 2 aydır üç ayların vermiş olduğu fırsatla manevi hazırlık yapıyoruz. Müslümanlar Beraatle, Regaiple, Miraçla kandillerini ihya ettiler. Pazartesi, perşembeleri imkânı olanlar oruç tutarak yine üç ayların feyzini ve bereketini fırsata çevirmek için Kur'an'lar okuyarak, nafile ibadetler yaparak Ramazan'a manevi hazırlık yapmaya gayret etti." dedi.
"Camilerimiz Ramazana hazır"

Camilerin de Ramazana hazırlandığını ifade eden Müftü Dolu, "Bizler de Ramazan ayının öncesinde camilerimizi, Kur'an kurslarımızı hazırladık. Şimdi Ramazan ayının gölgesi üzerimize düştü. İnşallah çarşamba günü ilk teravihimizi kılacak, perşembe günü de ilk orucumuzu tutmuş olacağız. Cenab-ı Hak bize Ramazana ulaşmayı en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip eylesin." ifadelerini kullandı.
Ramazanın faziletine vurgu yapan Müftü Dolu, "Ramazan ayı, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan bir aydır. Allah Resulü Aleyhissalatu Vesselam 'Ya Rabbi bizi Ramazan ayına ulaştır' diye heyecanla hem beklediği hem dua ettiği ayın gölgesi üzerimize düştü. Bunun farkına varmamız gerekir." dedi.
"Ramazanı Ramazan'ın ruhuna, maneviyatına uygun bir şekilde yaşama gayretinde olmamız gerekiyor"
Ramazandaki ibadet ve yardımlaşma bilincini anlatan Müftü Dolu, şöyle devam etti:
"Gün boyu oruç tutarak, gece sahura kalkıp ibadet ederek, yatsı namazı ve teravih namazı kılarak, mali olarak her birimiz muhtaca, fakire, yoksula ulaşıp fitremizi vererek, iftar sofraları kurarak, zekâtlarımızı vererek adeta bir manevi seferberlik zamanına girmiş durumdayız. Ramazanı Ramazan’ın ruhuna, maneviyatına uygun bir şekilde yaşama gayretinde olmamız gerekiyor."

Müftü Dolu, Kadir Gecesi'nin önemine değinerek, "Çünkü Ramazan bir fırsat ayıdır. İçerisinde Kadir Gecesi'ni barındıran bir aydır. Kadir Gecesi ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu bin ay ifadesi özellikle anlamlıdır. Bir insanın azami ömrüne tekabül eden zamandır. Dolayısıyla biz Ramazan ayını, içerisinde Kadir Gecesi'ni barındıran, Kur'an'ın kendisinde indiği Kur'an ayı olarak, rahmet ayı olarak, mağfiret ayı olarak bildiğimiz bu ayı manevi inşamızı, manevi ihyamızı, kalbi maneviyatımızı tamamlayacak bir zaman olarak değerlendirmemiz, arınarak, temizlenerek, manevi olarak doygunluğa ulaşarak ve kişiliğimizi de ailemizi de ihya ederek bu ayı değerlendirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum." dedi.
Yıkılan ve zarar gören 202 camiden 92'si ibadete açıldı
Depremde zarar gören camilere ve yeniden inşa çalışmalarına değinen Müftü Dolu, "Toplamda 129 camimiz tamamen yıkıldı. 27 camimiz ağır hasar aldı ve yıkıldı. 46 camimiz de orta hasarlı tespit edildi. Ağır hasarlı olan veya yıkılan camilerimizden şimdiye kadar 57 tanesini sıfırdan yaparak tamamen ibadete açtık. 72 camimizin inşaatı devam ediyor. Bir kısım camilerimizin ise projeleri devam ediyor. Orta hasarlı camilerimizin 11'i hariç tamamını ibadete açtık. Açılamayan 11 camimizin mahkeme süreçleri devam ediyor. Mahkeme süreçleri tamamlandığında İnşallah açılacak." ifadelerini kullandı.
Müftü Dolu, rezerv alanlar ve tescilli yapılarla ilgili süreci anlatarak, "Rezerv alanda bulunan camilerimiz var. Onların çalışmaları yine Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı camiler, tescilli yapılar Vakıflar marifeti ile ve Bilim Heyeti kontrolünde yapımı, onarımı, tadilatı ve projelendirmesi devam ediyor." dedi.
"Ramazanda vatandaşlarımızın ibadet edebilmeleri için hazırlıklar devam ediyor"

Yeni yerleşim alanlarındaki çalışmaları da aktaran Müfüt Dolu, şöyle devam etti:
"Yeni yerleşim alanları devletimizin desteği ile yapıldı ve insanlarımız yerleşmeye başladı. Buralarda ibadethane eksikliğini gidermek için çalışma yapıyoruz. İkizce'de iki, Bahçebaşı'nda yine iki camimiz Çevre Şehircilik Bakanlığı uhdesinde yapıldı. Ancak bunlar yeterli olmayabilir. İnşaatı devam eden camiler var. Buralara özellikle Ramazanda vatandaşlarımızın ibadet edebilmeleri için hazırlıklar devam ediyor. Uygun yerler tespit ediliyor. Bunlar serilecek, ısıtılacak ve inşallah Ramazana kadar teravih, cuma namazı ve diğer ibadetlerin yapılmasına hazır hale getirilecek."
"Kardeşlerimizin ibadetlerini yapmalarını sağlayacağız"
Müftü Dolu, köylerdeki durumu da anlatarak "Yine köy konutlarının bulunduğu ve vatandaşlarımızın yerleştiği yerlerde de camilerin henüz yapılmadığı yerlerde geçici ibadet yerleri yapmaya çalışıyoruz. Camilerimizin inşaatının devam ettiği yerlerde eğer ibadete açılacak bir yeri varsa oralar. Yoksa geçici çadırlar ya da konteynerler marifetiyle kardeşlerimizin ibadetlerini yapmalarını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Son olarak desteklerle yapılacak camilere de değinen Müftü Dolu, "Aynı zamanda henüz yapımına başlayamadığımız mahalle (köy) camilerimiz var. Bu köylerde Malatya Valimiz imkânı olan valiliklerle görüşerek 20 camimizi farklı valilikler kanalıyla yaptıracak inşallah." dedi. (İLKHA)
Trump'tan "savaş bitiyor" mesajı: İran için "büyük anlaşma" şartları masada
İran petrolü için geçici izin yenilenmeyecek
ABD ordusunda rekor asker alımı
Gazze'de 16 şehit: Siyonist rejim ateşkesi hiçe saydı
Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi
Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı
Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı
2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı
Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi
Polonya Parlamentosu’nda Nazi sembollü bayrak krizi
BM Genel Sekreteri Guterres: Diplomasiye dönülmeli
Çin'de Licien-1 roketiyle 8 uydu yörüngeye gönderildi
işgalci rejim ile Lübnan doğrudan müzakerelere başlıyor
İtalya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 kişi öldü
Mersin’de güvenlik ve kamu hizmetleri toplantılarında son veriler paylaşıldı
Arakçi ve Fidan müzakere sürecini görüştü
ABD, İran savaşında tüm PrSM füzelerini tüketme noktasına ulaştı
Pezeşkiyan’dan işgalci rejim karşıtı tutumlara destek
Tunus'ta sel felaketi: Bazı bölgelerde eğitime ara verilirken, 1 kişi hayatını kaybetti
Trump: İran görüşmeleri Pakistan’da yeniden başlayabilir
İran: Yeni müzakere turu için anlaşma yok
Adalet Bakanı: Vatandaş adliyede güven duymalı
BM: Orta Doğu'da müzakerelere devam edilirken ateşkes de devam etmeli
Doğum izni 24 haftaya çıkarılıyor
Pamukta genetik devrim: Bin yıllık süreç birkaç yıla indi
Sivas'ta TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı
Çin'de elektrikli otomobil üreticisi fabrikada yangın
İBB davasında Ongun’dan ilk savunma
Yükleniyor







