• BIST 100

    17148,87%-1,10
  • DOLAR

    45,89% -0,02
  • EURO

    53,45% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6615,75% 0,59
  • Ç. ALTIN

    10725,86% 0,00

Müftü Durmuş: Zekat, zenginlerin malındaki fakirin hakkıdır

28 Şubat 2026, Cumartesi 11:17
28 Şubat 2026, Cumartesi 11:17
Müftü Durmuş: Zekat, zenginlerin malındaki fakirin hakkıdır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, zekatın gönüllü bir yardım değil ilahi bir emir olduğunu belirterek, zenginlerin malında fakirler için belirlenmiş bir hak bulunduğunu ve bu hakkın titizlikle yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, zekat ibadetinin önemi ve Ramazan ayında zekat hesaplaması konusunda İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Müftü Ahmet Durmuş, zekatın İslam'ın beş temel esasından biri olduğunu belirterek bunun gönüllü bir yardım değil, Allah'ın kesin bir emri olduğunu vurguladı.

Durmuş, Kur'an'da namaz ile zekatın birlikte emredildiğini hatırlatarak, zenginlerin malında fakirler için belirlenmiş bir hak bulunduğunu ifade etti. Zekatın müminleri bir araya getiren bir köprü vazifesi gördüğünü söyleyen Durmuş, ibadet yerine getirilirken ihtiyaç sahiplerinin onurunun korunması gerektiğini kaydetti.

Ramazan ayının aynı zamanda bir zekat ayı olduğunu belirten Durmuş, üzerinden bir yıl geçen altın, para, döviz ve ticari malların kırkta birinin ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğini ifade etti.

"İslam beş temel esas üzerine bina edilmiştir"

Müftü Durmuş, İslam'ın temel esaslarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Hazreti Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: 'İslam beş temel esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namazı kılmak, zekatı vermek, Ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah’ı haccetmektir.'

İslam beş temel esas üzerine bina edilmiştir. Bunlardan birisi beş vakit namaz, diğeri kelime-i şehadet, bir diğeri ise zekattır. Zekat, Hazreti Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ifadesiyle 'Gantaratu’l-İslam'dır; yani müminleri bir araya getiren bir köprü vazifesi görür."

"Zekat, Cenab-ı Allah’ın kesin bir emridir"

Zekatın gönüllü bir tercih değil, ilahi bir emir olduğunu vurgulayan Durmuş, şöyle konuştu:

"Cenab-ı Allah, zenginlerin malında fakirler için bir miktarı farz kılmıştır. Yani bu durum, kişinin sadece gönüllülük esasına bağlı bir tercih değil, Cenab-ı Allah’ın kesin bir emridir. Kur'an'ı Kerim'de 'Zenginlerin mallarında muhtaç ve mahrumlar için bir hak vardır' buyurularak bu hakkın verilmesi bizlere emredilmektedir.

Cenab-ı Allah Kur'an'ı Kerim'de namazla zekatı birbirinden ayırmamıştır: 'Namazı dosdoğru kılın ve zekatınızı verin.' Hatta birçok alimimiz; üzerinde zekat farz olup da zekatını vermeyen bir kişinin diğer ibadetlerinin de Cenab-ı Allah katında tam manasıyla kabul görmeyeceğini ifade etmektedirler."

"Zekat verirken onurları rencide etmemeliyiz"

Zekatın eda ediliş biçimine de dikkat çeken Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Bedenimizle yaptığımız namaz ve oruç gibi ibadetlerin dışında, mallarımızla yaptığımız ibadetler de vardır; bunların başında zekat gelir. Zekat ibadetini yerine getirirken sakın ola ki fakir fukarayı, garip gurabayı rencide etmemek gerekir. Onlara minnet etmek bir yana, asıl bizim onlara minnet duymamız gerekir. Çünkü eğer onlar olmasaydı, biz bu zekatı kimlere verip bu dini vecibeyi yerine getirecektik? Dolayısıyla zekatlarımızı verirken insanların onuruna ve Müslümanlık vakarına yakışacak bir hassasiyetle teslim etmeliyiz."

"Mallarımızın kırkta birini ihtiyaç sahiplerine vermeliyiz"

Zekatın hangi mallardan verileceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Durmuş, şunları kaydetti:

"Zekatın hangi mallardan ve nasıl verileceği de oldukça önemlidir. Üzerinden bir yıl geçmiş olan; kenardaki altınımız, dövizimiz, paramız veya ticari malımız ne varsa bu Ramazan ayı içerisinde bunların hesabını yapmalıyız. Bu malların kırkta birini zekat olarak ihtiyaç sahiplerine vermeliyiz.

Kültürümüzde Ramazan ayı aynı zamanda bir zekat ayıdır. Bu ayda hem fitrelerimizi hem de zekatlarımızı kardeşlerimize ulaştırmak için titiz bir hesaplama içerisine girmeliyiz. Hesaplama konusunda zorluk yaşayan vatandaşlarımızın müftülüklerimize müracaat etmesi durumunda onlara yardımcı olmak bizim boynumuzun borcudur. Bizler de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız inşallah." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Satılamayan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu satın alacak

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor

Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi

Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı

Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu

Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor 

Almanya'da Başbakan Merz'in yerine gelebilecek isimler tartışılıyor

Yapıcıoğlu: Silahın çözüm yöntemi olmadığı konusunda herkes hemfikir

Emlak vergisi ödemelerinde son gün 1 Haziran

Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü

Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı

Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı

Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak

Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı

Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı

Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı

Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı

Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek

Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma

Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti

"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu

Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü

BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı

Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Satılamayan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu satın alacak

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor

Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi

Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı

Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu

Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor